david cameronPremierul Marii Britanii a adresat un avertisment clar Rusiei în legătură cu implicarea Moscovei în atentatul de joi din Ucraina asupra unui avion civil al companiei Malaysia Airlines, în urma căruia au fost uciși și zece cetățeni britanici, titrează Reporter Virtual pe paginaeuropeana.ro

Într-un articol publicat în The Sunday Times, David Cameron adoptă o poziție extrem de drastică la adresa Moscovei, atitudine pe care totuși diplomația britanică nu a adoptat-o atunci când Rusia a anexat cu forța provincia ucraineană Crimeea.

David Cameron sugerează deschis Moscovei că, fără o schimbare radicală, în ceasul al 12-lea, a atitudinii sale față de rebelii din estul Ucrainei și fără o recunoaștere imediată a implicării în atentatul asupra zborului MH17, Rusia va fi aruncată într-o nouă perioadă de izolare internațională.

“Dacă președintele Putin nu-și schimbă abordarea față de Ucraina, atunci Europa și Occidentul trebuie să își schimbe radical abordarea față de Rusia. Nu este vorba doar de o acțiune militară. Dar a venit timpul ca puterea, influența și resursele noastre să conteze. Economiile noastre sunt puternice și în plină expansiune. Totuși uneori ne purtăm de parcă noi avem nevoie de Rusia mai mult decât Rusia are nevoie de noi și de accesul pe care i-l acordăm la piețele europene, la capitalul european, la cunoștințele și expertiza noastră tehnologică. Nu căutăm o relație de confruntare cu Rusia. Dar nu trebuie să renunțăm la susținerea principiilor care guvernează relațiile dintre națiunile independente ale Europei și care, în ultimă instanță, mențin pacea pe continentul nostru”, avertizează premierul britanic.

David Cameron lansează un apel și către statele membre ale Uniunii Europene, cărora le cere să treacă peste diferențele de opinii în legătură cu măsurile ce trebuiesc adoptate ca răspuns la agresiunea Rusiei și să treacă la o acțiune hotărâtă față de Moscova.

“Trebuie să transformăm acest moment de furie într-un moment al acțiunii. Acțiunea de a-i găsi pe cei responsabili de această tragedie și de a-i aduce în fața justiției. În Europa nu ar trebui să avem nevoie să ni se reamintească niciodată care sunt consecințele atunci când închidem ochii la agresiunea unei țări mari asupra uneia mai mici. Nu ar trebui să avem nevoie să ni se reamintească niciodată care sunt consecințele atunci când acceptăm doctrina “cel mai puternic are dreptate”. Nu ar trebui să avem nevoie să ni se reamintească lecțiile istoriei europene.

Dar avem. Pentru prea multă vreme a existat o reticiență din partea a prea multe țări europene față de recunoașterea implicațiilor a ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. Stând la masa Consiliului European de miercuri au văzut aceeași reticiență în acțiune. Unele țări, în frunte cu Marea Britanie, au cerut în mod constant adoptarea unor reacții adecvate care să reflecte implicațiile pe termen lung a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Aceste țări sunt în general acelea aflate fizic în apropierea Rusiei și care știu cel mai bine despre ce e vorba. Independența acestor state a fost obținută cu mari sacrificii. Aceste state nu uită niciodată prin ce au trecut. Dar alte state sunt nerăbdătoare să transforme această criză într-o problemă care trebuie gestionată și nu să văd în ea o provocare căreia trebuie să i se dea o replică pe măsură.

Exprimările elegante și comunicatele rafinate nu pot fi un substitut pentru acțiune. Susținerea Rusiei pentru rebelii din estul Ucrainei trebuie să înceteze“, anunță premierul britanic David Cameron.

 

Sursa: paginaeuropeana.ro

Comentariile sunt închise.