Plenul CSM urma să adopte astăzi “Ghidul privind sistemul judiciar din România și mass-media”. După cum ați aflat din ediția de ieri a emisiunii “Pe urmele banilor”, CSM pregătise, în urma unui proiect finanțat de Ambasada Olandei, două variante ale ghidului: una care permitea accesul presei în ședințele de judecată și la dosarele din instanță, cu excepția cazurilor prevăzute de lege, și alta care restricționa accesul la dosare, permițînd consultarea lor numai după soluționare. Cele două variante au fost redactate la nivelul unui grup de lucru al CSM format în majoritate din purtători de cuvînt și consilieri, după consultări cu alți purtătorii de cuvînt de la instanțele și parchetele din țară. Cît privește dezbaterea publică, acesta a fost acoperită în opinia consiliului prin prezența a trei ziariști cărora li s-au adresat invitații la dezbatere. CSM nu adresat invitații tuturor ziariștilor acreditați și nici instituțiilor și organizațiilor de media. Nu a fost consultat nici Clubul Român de Presă, nici sindicatul Mediasind și nici vreunul din ONG-urile ce activează în domeniul presei ori libertății presei, precum Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei. De asemenea, proiectul de ghid nu a avut parte de publicitate nici pe site-ul consiliului, acesta nefiind postat pentru consultare publică și transparență.
Mai mult, chiar în ziua votului, pe masa membrilor CSM a apărut o a treia variantă de ghid, care fusese adoptată la nivelul unei comisii din CSM în cursul zilei de luni. Acestă varintă a fost postată pe site-ul instituției în acestă dimineață, odată cu începerea ședinței de plen. Atît ziariștii, cît și reprezentanții ActiveWatch, Freedom House și cei ai Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, prezenți în sală, au solicitat amanarea cu o lună a votului pentru a oferi societății civile și presei posibilitatea de a consulta proiectul de ghid și de a face observații pe baza lui. După discuții aprinse, membrii CSM au amînat votul pentru data de 31 mai, urmînd ca proiectul să fie pus în dezbatere publică pînă atunci.
Ultima variantă de proiect a ghidului, apărută pe site-ul CSM, poate fi consultată aici:https://www.nasul.tv/wp-content/uploads/2012/05/Ghid_CSM.pdf
Unurma unor recente sondaje Justiţiadin România este nominalizată ca una dintre cele mai corupte instituţii.Şi e clar că aşa este dovadă fiind miile de procese ce se află pe rol la CEDO şi sutelor de milioane de euro plătite de Statul român în urma erorilor magistraţilor. Legea răspunderii magistraţilor este ambiguă şi interpretativă după bunul plac al magistraţilor cum de fapt sunt toate legile din România.
E doar o amanare, asteapta sa loveasca dupa alegeri cand apele se limpezesc pentru ei.
Judecatori, faceti dreptate si judecati drept, dupa legile tarii, nu dupa interese!Nu va manjiti demnitatea, ea este si asa sifonata rau de tot, scuturati-va de elementele care va manjesc si pe voi!
Hop, hop si cat pe ce sa-si faca mendrele CSMul.Oamenii astia nu stiu cat tupeu nesimtit au sa indrazneasca tocmai institutia pe care o reprezinta .Va imaginati cum este vazuta aceasta institutie ? Murdara ,patata de tot felul si mincinosi . Oare pe ei cine ii trage la raspundere pt ce comit?
Chiar nu pot sa cred ca vor sa faca lucruri atat de murdare, sper ca jurnalistii adevarati nu vor lasa sa se intample asa ceva, sper ca nu se va aproba asa ceva, adica nu mai aveti acces la informare fraieri de romani, noi suntem la puete si votam legi si hotarari care ne convin si avantajeaza despre noi politrucii voi prostimea nu aveti voie sa stiti in ce corupti si penali va incredeti votndu-i !!!!!
Comentariile sunt închise.