bannerFestivalul Bucharest Pride este numele pe care îl ia de anul acesta Gay Pride, iar tradiţionalul Marş al Diversităţii va fi organizat sâmbătă, de la Arcul de Triumf până în Piaţa Victoriei. Evenimentul este organizat, ca în fiecare an, de Asociaţia Accept, care promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) şi militează pentru protejarea drepturilor omului. Sunt asteptati sa participe intre trei si cinci sute de sustinatori ai drepturilor persoanelor LGBT ca drepturi ale omului, sub sloganul ”Prietenia la Mandrie se cunoaste!”

La cea de-a 11-a ediţie, GayFest se transformă în Bucharest Pride – „un festival al comunităţii LGBT, dar şi al locuitorilor Capitalei”, pentru că „Bucureştiul este, în esenţă, un oraş divers” şi „fiecare bucureştean are dreptul de a îşi exprima liber identitatea”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Bucharest Pride 2014

„În ţara noastră 60% dintre români nu îşi doresc să aibă în familie persoane homosexuale sau bisexuale, şi 51% nu ar accepta să lucreze în acelaşi loc cu ele. Pentru a contracara aceste atitudini sociale discriminatorii, vă invităm la proiecţii de film şi discuţii despre familie şi LGBT. Românii trebuie să înţeleagă că orientarea sexuală şi identitatea de gen sunt caracteristici importante ale fiinţei umane, nu impedimente în viaţa de familie şi cea profesională”, a declarat Daniela Prisacariu, coordonatoarea Bucharest Pride.

Marşul Diversităţii din cadrul Bucharest Pride va avea loc sambătă 7, de la ora 16.00, pe traseul Arcul de Triumf – Bulevardul Kiseleff – Piaţa Victoriei.
   + 16:00- 16:30 Adunarea participantilor
   + 16:30- 17:30 Parcurgerea traseului Arcul de Triumf –> Piata Victoriei.
    Pe parcursul marsului muzica va fi asigurata de aMinus.
   + 17:30- 19:00 Participare la zona libera de discriminare

Marsul se va incheia cu o zona libera de discriminare, in apropierea Pietei Victoriei unde participantii pot asculta cateva discursuri si muzica si vor avea ocazia sa ia parte la diferite activitati organizate in acel spatiu.

Reprezentanti ai Ambasadei Suediei, Ambasadei Olandei si Ambasadei Statelor Unite ale Americii se vor adresa participantilor la Mars, pentru a transmite un mesaj de suport pentru comunitatea LGBT din Romania. 18 misiuni diplomatice din Europa si intreaga lume si-au aratat sustinerea pentru drepturile persoanelor LGBT de a manifesta in mod pasnic si legal.

Nu doar in Romania, dar in intreaga Europa exista atitudini fundamental diferite in ceea ce priveste respectul fata de drepturile persoanelor LGBT ca drepturi ale omului.

”Politicile tarilor Uniunii Europene reprezinta un model functional pentru consolidarea unei societati prospere, diverse si incluzive, in timp ce clasa politica din Rusia si tari vecine acesteia genereaza intoleranta si homofobie. Romania si romanii, la granita dintre Est si Vest, au ales ce drum vor urma,” a declarat Florin Buhuceanu, Director al Asociatiei ACCEPT.

„Marsul Diversitatii este inca o ocazie de a arata ca democratia, diversitatea si drepturile omului sunt valori fundamentale importante pentru noi. Esti solidar cu noi? Vino la Mars si bucura-te ca membru sau prieten al comunitatii celor care vor o capitala si o tara unde intoleranta nu este la ea acasa”, susțin reprezentanții organizatorilor.

 
Accept: „Mergem la Mars pentru ca vrem sa recuperam dreptul de a fi demni ca si indivizi”

parada„Mergem la Mars pentru ca ne pasa. Pentru ca suntem solidari si credem ca fiecare dintre noi poate sa faca ceva, iar impreuna putem schimba lumea! Pentru ca apatia nu e o solutie.
Mergem la Mars pentru ca vrem sa fim vizibili, vrem sa fim auziti, vrem sa luptam pentru o lume in care sa nu existe ierarhii intre felul de a iubi si de a fi al oamenilor. Credem in libertate si in auto-determinare; drepturi la care vrem sa avem acces cu totii!
Mergem la Mars pentru ca vrem sa recuperam dreptul de a fi demni ca si indivizi, indiferent de orientarea sexuala sau identitatea de gen.
Mergem la Mars pentru ca nu mai putem sa inchidem ochii de fiecare data cand auzim ca inca o persoana a fost agresata, umilita sau injosita pentru ca nu se conformeaza standardelor “normalitatii” unora.
Acest mars este una dintre piesele de puzzle ale unei structuri complexe. Recunoasterea locului la care fiecare are dreptul in spatiul public, drepturile egale si recunoasterea sociala sunt lucruri pentru care e necesar sa luptam cu totii: lesbiene, gay, bisexuali, heterosexuali, persoane transgender, femei, barbati, queers, drag kings and queens, persoane de etnie roma, romana sau maghiara, tineri si batrani, elevi si profesori, persoane cu dizabilitati si fara, persoane din sate si din orase, care stau la bloc sau la casa, care merg cu autobuzul sau cu avionul.
Impreuna suntem mai puternici! Prietenia la mandrie se cunoaste!”
, scriu organizatorii pe site-ul evenimentului.

 
Mesaje de solidaritate de la Comisia Europeană și ambasade

Marșul Diversității este susținut de Reprezentanţa Comisiei Europene și de ambasadele mai multor state occidentale.

„Cu ocazia GayFest Bucureşti 2014, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul pentru comunitatea minorităților sexuale (LGBT – lesbian, gay, bisexual, transgender) din România. Susţinem dreptul acestora de a manifesta în mod paşnic şi legal; devenit deja o tradiție, Marșul Diversității este un prilej pentru persoanele LGBT de a atrage atenția asupra problemelor specifice cu care se confruntă.

Drepturile omului – inclusiv justiţia, egalitatea, umanitatea, respectul şi libertatea de expresie – şi statul de drept alcătuiesc fundația pe care se sprijină țările democratice. Legislația internațională în domeniul drepturilor omului pornește de la premisa că toţi indivizii trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi, așa cum prevede Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obligă guvernele să-și protejeze cetăţenii împotriva violenţei și discriminării şi să se asigure că toți se bucură de șanse egale.

Unele persoane se confruntă în continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientării și identității lor sexuale. Guvernele noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului. Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBT, trebuie să se poată bucura de drepturile și libertățile prevăzute pentru cetățenii tuturor națiunilor”.

* Declarația de mai sus este semnată de Reprezentanţa Comisiei Europene şi de ambasadele Australiei, Austriei, Cehiei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Germaniei, Irlandei, Israelului, Italiei, Marii Britanii, Norvegiei, Portugaliei, Olandei, Spaniei, Statelor Unite ale Americii, Suediei şi Ungariei.

 
Istoria GayFest în România

GayFest, organizat în București, este numele festivalului anual al persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgen (LGBT) și durează aproape o săptămână. Organizat de ACCEPT, cea mai mare asociație LGBT din România, festivalul primește suport și finanțare de la Ministerul Sănătății, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și diverse organizații private, precum Institutul pentru o Societate Deschisă și British Council.

Primul GayFest a fost organizat în 2004, și din 2005, GayFest-ul a inclus și o paradă de pride prin București. În afară de această paradă, festivalul include o serie de evenimente culturale LGBT, precum lansări de filme, teatru și expoziții de fotografie, plus dezbateri și conferințe despre drepturile LGBT.