Președintele Klaus Iohannis a recunoscut miercuri seară la TVR că alocațiile copiilor cetățenilor români care muncesc în străinătate vor fi tăiate dacă aceștia vor rămâne în România, scrie flux24.ro.
Toate aceste lucruri trebuie făcute, a spus preşedintele la postul public de televiziune.
Aceasta decizie va fi discutată joi şi vineri la Bruxelles la Consilliul European, iar declaraţiile şefului statului român indică că este de acord cu această propunere.
Discuția a pornit acum un an după ce Marea Britanie și mai apoi Austria au cerut reducerea alocațiilor primite de copii români din străinătate dacă aceștia rămân în țara de origine.
Acum Iohannis recunoaşte că decizia va privi toate statele din UE, nu numai UK.
Este posibil să se discute (joi și vineri în Consiliul European-notă FLUX 24) o adaptare a alocației la țara unde trăiește copilul. Evident că părinții se pot hotărî și de aceea este o perioadă de adaptare să spună: ‘Dacă este așa, noi preferăm să aducem copilul în Spania sau Italia să primim alocația integrală’ sau ‘Nu, nouă ne este bine așa, lăsăm copilul în România la bunici și primim o alocație care este puțin diminuată’, deci nu vorbim de o reducere la o valoare infimă. Toate aceste lucruri trebuie făcute, însă, în așa fel încât să existe o perioadă rezonabilă de acomodare și fără niciun fel de discriminare, a recunoscut Iohannis miercuri seară la TVR.
Anul trecut, FLUX 24 a dezvăluit că președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea alocațiilor, chiar dacă public acesta a evitat un răspuns tranșant, dar nici nu a negat-o.Acum o confirmă public.
Radu Carp, secretar executiv PNL, una din variantele de ministru de externe intr-un viitor guvern PNL, a recunoscut anul trecut pe facebook ca Romania ar fi acceptat cererea Marii Britanii de reducere a indemnizatiilor pentru copiii romani ai familiilor care lucreaza in strainatate la nivelul celor din Romania. Mai mult ar fi vorba de toate indemnizatiile sociale pentru cetatenii romani care lucreaza in UE, a precizat atunci Carp.
Ministrul de externe austriac Kurz a fost infierat la Bucuresti pentru ca nu mai vrea portabilitatea indemnizatiilor sociale in UE pentru cetatenii unui stat care lucreaza in alt stat. A adaugat in interviul dat ORF ca se afla pe aceeasi lungime de unda in aceasta problema cu Marea Britanie. Insa aceasta fraza nu a mai fost comentata la Bucuresti. Motivul este acela ca Marea Britanie a obtinut deja acordul Romaniei (si al Austriei dupa cum vedem) pentru ca indemnizatiile sociale sa se plateasca la nivelul din statele de care apartin cetatenii unui stat chiar daca lucreaza in alt stat. Cum? Romania a fost deja de acord cu aceasta propunere a Marii Britanii?A se citi cu atentie declaratiile lui Cameron, a se cupla cu tacerea suspecta de la Bucuresti pe aceasta tema si a se gasi raspunsul corect,
a scris pe facebook Radu Carp.
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz ,a cerut anul trecut o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică.
Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF că pentru doi copii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, a spus Sebastian Kurz.
Şeful diplomaţiei (ÖVP) doreşte ca valoarea alocaţiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinţii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plăti aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, ci doar circa 30 de euro.
FLUX 24 a publicat în ultimul an mai multe dezvăluiri pe acest subiect:
CE SCRIA FLUX 24 ANUL TRECUT ȘI SE CONFIRMĂ ACUM:
Deutsche Welle, concernul media pentru strainatate finantat de guvernul Germaniei Federale , afirmă că presedintele Klaus Iohannis si PNL ar fi de acord cu acest lucru.
De asemenea, potrivit Realitatea TV, ministrul britanic al muncii a spus ca are in acest sens ACORDUL TACIT al guvernului roman.
De la Bucuresti am avut o declaratie care sugereaza acest lucru dupa intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu premierul britanic David Cameron.
Marti seara, la Realitatea TV, intrebat despre despre declaratia ministrului britanic al muncii privind intelegerea tacita cu guvernul roman, premierul interimar Gabriel Oprea a replicat sec: NU VA FI O INTELEGERE TACITA, dar nu a negat informatia.
Stire Agerpres, agentie oficiala de stiri de la Bucuresti, 11 iunie 2015
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Bruxelles, în marja summitului UE-CELAC, cu premierul britanic David Cameron, context în care a afirmat că o ieșire a Marii Britanii din UE ar însemna o slăbire a Uniunii, dar și a acestei țări și a propus demararea unui proces de reflecție pentru separarea dreptului la liberă circulație de beneficiile sociale.
„Preocuparea prim-ministrului Cameron este nu neapărat legată de acest drept și chiar a subliniat că, după părerea lui, acesta este un drept câștigat și trebuie păstrat și faptul că, în cadrul acestei mișcări, sunt, totuși, foarte multe persoane care solicită beneficii sociale și aici apare problema. Iar în acest context, eu am propus să începem un proces de reflexie cum putem să despărțim dreptul la liberă mișcare de dreptul la beneficii sociale și cum poate fi acest lucru pus în acord cu toate statele membre. Am constatat cu bucurie și am subliniat acest lucru că dl prim-ministru Cameron a venit din proprie inițiativă cu afirmația de acceptare a dreptului la liberă circulație a persoanelor în cadrul UE, fiind preocupat de partea financiară, de beneficiile sociale„, a spus Iohannis.
Relatare Deutsche Welle, www.dw.de, sectia in limba romana
Recent ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, a provocat o mare indignare la București cu propunerea de diminuare a alocațiilor pentru copiii lucrătorilor români până la nivelul care se practică în țara de origine. În speță, ar fi vorba ca alocația de 160 de euro, pe care o plătește statul austriac, să fie redusă la 10 euro, cât este acum în România. Proteste pe toată linia: MAE emite un comunicat în care invocă ”principiile europene”, ministrul Muncii, Rovana Plumb se declară ”surprinsă și dezamăgită”, alți lideri de partid din coaliția guvernamentală îi asigură pe românii din străinătate că Guvernul va continua să lupte pentru drepturile lor, câteva ONG-uri au ripostat și ele. PNL a tăcut, poate pentru a se pune de acord cu declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis, prin care se declara receptiv la aceste reforme.