Victor Ponta și guvernul său susțin în continuare mineritul cu cianuri, prin proiecte legislative dedicate industriei miniere.
În august 2013, Guvernul Ponta a votat proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitaarea dezvoltării activităților miniere în România, cunoscută sub numele de Legea specială Roșia Montană. Legea a fost trimisă în Parlament, ceea ce a determinat zeci de mii de oameni să iasă în stradă în semn de protest pentru servitutea Guvernului în fața companiilor private. Protestele au durat mai multe luni și, ca urmare a lor, legea a fost respinsă de Senat în decembrie 2013 și ulterior de Camera Deputaților în iunie 2014. Ponta mai este cunoscut și pentru alte activități de lobby pentru compania minieră. În timpul unei vizite de lucru în Finlanda în septembrie 2014, premierul a declarat că problema cianurii este doar una de semantică2.
“Considerăm că validarea candidaturii acestui mare susținător al cianurii la noi în oraș este un gest de sfidare față de toate comunitățile ce își doresc să se dezvolte durabil. Ne-am săturat să avem iar la Cotroceni politicieni ce își desfășoară activitatea în folosul și interesul companiilor ce vor să cianureze Transilvania”, a declarat unul dintre participanții la protestul de la Alba Iulia îndreptat împotriva lui Victor Ponta.
În România sunt planificate în prezent 13 proiecte de minerit cu cianuri. Șapte proiecte miniere ce au la bază suspecta asociere dintre Minvest şi Gabriel Resources din 1997: Roşia Montană, Bucium, Certej, Deva-Muncel, Băiţa Crăciuneşti, Brad şi Bolcana. Acestora li mai adaugă alte şase noi proiecte ce ar putea transforma comunităţile vizate în zone marcate de poluare accentuată, boli profesionale cronice şi de neputiinţa de a mai avea în viitorul previzibil dezvoltare prin agricultură sau turism.
Comentariile sunt închise.