Conform Ministerului Justiției, numărul deținuților din România a scăzut între anii 2013 și 2015, de la 33.434 la 28.334. Așadar, scăderea este de 5.100 de persoane, în doi ani. În același interval de timp, numărul bolnavilor cronici (cu afecțiuni de lungă durată) ar fi crescut de la 5.672, la 8.424. Creșterea de 2.752 de deținuți-pacienți (aproape 50%!!!), raportată la un număr global al deținuților sensibil mai mic (redus cu peste 15% față de anul 2013), este explicată de Administrația Națională a Penitenciarelor prin faptul că… populația României ar fi, în general, mai bolnavă. PUTEREA a obținut statisticile oficiale, care contrazic această aserțiune. Statisticile oficiale spun că, dimpotrivă, numărul bolnavilor cronici din România a scăzut, între anii 2013 și 2015, cu aproape 7%!
Conform „Indicatorilor Morbidității Spitalizate în funcție de categoria majoră de diagnostic”, elaborați de Centrul de Cercetare și Evaluare a Serviciilor de Sănătate (DRG – Diagnosis Related Groups) din cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS), numărul de internări în secțiile de boli cronice a fost de 4.467.383 în 2013, 4.258.741 în 2014, 4.169.847 în 2015.
Ne aflăm în fața unui atentat la siguranța națională, manifestat prin falsificarea unor statistici de sănătate publică.
Singurele ipoteze ce pot fi considerate sunt următoarele:
1. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a falsificat statisticile din anul 2015, scopul probabil fiind alocarea de fonduri mai mari decât cele necesare îmbunătățirii sistemului medical din închisori și deturnarea sumelor ce ar fi alocate suplimentar.
2. ANP a falsificat statisticile până în anul 2013, iar numărul real al deținuților bolnavi, raportat la numărul global al deținuților, este cel din 2015, fiind presată de guvernanți să reducă la minim cheltuielile medicale.
3. SNSPMPDS a falsificat statisticile din anii 2014 și 2015 și, în realitate, numărul internărilor în secțiile de boli cronice a crescut cu 50% în 2015, față de 2013.
Dacă statisticile SNSPMPDS pot fi puse sub semnul întrebării, în niciun caz nu se poate accepta, rațional, o creștere masivă, de ordinul sutelor de mii de persoane, a pacienților bolnavi cronici, care să fi avut nevoie de internări în intervalul de doar doi ani 2013 – 2015. Ar fi trebuit ca România să fi fost lovită de epidemii foarte grave, care să afecteze o bună parte a populației, iar acest fapt ar fi imposibil de ascuns.
Poate fi credibilă ipoteza doi – o măsluire a situației bolnavilor cronici în închisori, până în anul 2013, în scopul diminuării cheltuielilor medicale aferente. Totuși, faptul că, în loc să admită că s-au comis asemenea fapte în trecut, actuala conducere preferă să invoce argumente mincinoase („Creşterea cazuisticii medicale în sistemul penitenciar, pe grupe de boli/afecţiuni, se suprapune în mare măsură cu cea din populaţia generală”) într-un răspuns oficial, ridică mari semne de întrebare referitoare la corectitudinea noilor raportări.
Tăcere suspectă a ministrului Justiției
Precizez că, atât prin articolul „Meseria, brățară de aur și în pușcărie. Ce măsuri propune Ministerul Justiției pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori”, publicat în PUTEREA, în data de 27.07.2016, cât și direct, prin mesageria Facebook, i-am solicitat ministrului Justiției, Raluca Prună, să clarifice discrepanța între evoluția numărului global al deținuților și evoluția bolnavilor cronici deținuți. Nu am primit niciun răspuns direct și doamna ministru nu a găsit că este necesar să exprime o poziție publică. În paralel, am solicitat, în scris, clarificări, biroului de presă al Ministerului Justiției, iar de aici solicitarea a fost transmisă ANP, de unde am primit răspunsul pe care îl voi reproduce mai jos.
Răspunsul detaliază situația creșterii numărului de bolnavi cronici, insistând pe suferinzii de anumite boli transmisibile, în speță Hepatita C și SIDA. Referitor la ultimii, numărul lor ar fi crescut de la 194, în 2012, la 416, în 2014, ceea ce, dacă nu este exclus, e, cu certitudine, foarte alarmant. Se poate vorbi chiar de o scăpare de sub control a situației, în momentul în care numărul deținuților purtători ai virusului HIV se dublează, într-un interval de timp mai scurt de doi ani.
ANP mai precizează că „trendul ascendent al afecțiunilor cronice se regăsește și în statistica deceselor”, fără a preciza numărul deceselor din penitenciare în 2013, respectiv 2015. Ni se dă doar o cifră irelevantă în context, a numărului celor decedați în prima parte a anului 2016 (respectiv 51, până la data de 13 iulie, dintre care 31 erau bolnavi terminali în momentul încarcerării).
Citiți mai mult pe: puterea.ro