traian-basescu-s

Procurorii au clasat dosarele “Terenul de la Căşuneanu” şi “Casa din Mihăileanu”, însă deciziile procurorilor de caz nu sunt definitive. Potrivit unor surse judiciare, soluţiile de clasare propuse de procurorii Elena Iordache şi Dragoş Cojocariu sunt acum pe masa şefului Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul ICCJ, procurorul Cristian Lazăr. Acesta trebuie să analizeze şi să confirme sau să infirme deciziile procurorilor de caz.

Cea mai spectaculoasă decizie este cea a procuroarei Iordache. Ea a clasat dosarul după ce iniţial începuse urmărirea penală împotriva fostului şef de stat pentru spălare de bani şi l-a chemat la audieri în calitate de suspect.

“Au închis dosarul după l-au plimbat ca pe urs pe acolo să îl filmeze televiziunile”, a conchis ironic un procuror şef.

Nu mai punem la socoteală faptul că punerea sub învinuire s-a făcut înainte de campania electorală pentru locale, ceea ce l-a determinat pe Traian Băsescu să renunţe la candidatura pentru Primăria Capitalei.

De ce a fost clasat dosarul “Terenul de la Căşuneanu”

Procuroarea Iordache a clasat dosarul în baza articolului 16 litera a din noul Cod penal: “fapta nu există“. Aceasta după ce, în urmă cu o lună, solicitase Procurorului general să redeschidă şi aşa-zisul dosar de luare de mită al lui Traian Băsescu de la DNA, închis în 2006. Procurorul general Augustin Lazăr s-a spălat pe mâini şi a trimis solicitarea de redeschidere la DNA. Cei de la DNA au retrimis la PG motivând că nu au elemente noi pentru redeschidere şi că acestea ar fi la PG în dosarul de spălare de bani al procuroarei Iordache. Vezi aici.

Surse judiciare au explicat pentru România Curată de ce a clasat procuroarea Iordache cazul.

În primul rând, dosarul de la DNA nu ar putea fi redeschis de Procurorul general întrucât nu sunt suficiente elemente noi. Este adevărat că la dosarul de spălare de bani există declaraţia omului de afaceri Costel Căşuneanu din decembrie 2015 în care acesta a susţinut că în 2000 i-a dat bani lui Traian Băsescu să îşi cumpere terenul din Aleea Privighetorilor, zona Băneasa a Capitalei. Căşuneanu nu ar fi explicat şi ce a primit în schimb de la Traian Băsescu. Practic, ar lipsi “încălcarea îndatoririi de serviciu” de către fostul ministru al Transporturilor sau primar general Traian Băsescu astfel încât să putem vorbi de luare de mită. Nu este foarte clar însă dacă procurorii l-au întrebat acest lucru pe Căşuneanu, dacă s-a făcut o anchetă reală. Omul de afaceri nu doreşte să vorbească cu presa.

În condiţiile neredeschiderii dosarului de luare de mită de la DNA, dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu de la Parchetul General ar fi foarte greu să se susţină. “Lipseşte infracţiunea predicat”, au explicat sursele noastre. “Ce bani negri a spălat Băsescu dacă nu aveam mita!?”, s-au întrebat ele.

În plus, aşa cum a explicat jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul, la acea vreme, în anii 2000-2002, legislaţia privind spălarea de bani nu prevedea ca infracţiunile de corupţie să facă obiectul spălării de bani, ci doar cele de crimă organizată. Citeşte aici analiza foarte bună a lui Liviu Avram.

În aceste condiţii, procuroarea Elena Iordache a propus clasarea, după ce iniţial l-a pus sub învinuire pe Traian Băsescu pentru spălare de bani şi l-a chemat la audieri pe fostul preşedinte. Citeşte pe larg de acest dosar aici.

De ce a fost clasat dosarul “Casa din Mihăileanu”

Tot pe “fapta nu există” a clasat dosarul “Casa din Mihăileanu” şi procurorul de caz Dragoş Cojocariu. Trebuie precizat că dosarul fusese închis în decembrie 2005 de procurorul Lucian Doxan de la Parchetul general. Avocata lui Traian Băsescu a fost atunci Elena Udrea. Dosarul a fost redeschis în 2015 de fostul procuror general Tiberiu Niţu.

Procurorul care a închis acum dosarul, Dragoş Cojocariu, a fost la DNA, însă a părăsit instituţia şi a ajuns la PG după ce a lucrat şi la Cancelaria premierului Tăriceanu.

În 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vila de pe strada Ştefan Mihăileanu din centrul Capitalei. În 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un apartament de aproape 200 de metri pătraţi pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobata de Primăria Capitalei.

Traian Băsescu a fost acuzat atunci că nu avea dreptul să cumpere o locuinţă de la stat, pentru că el avusese în proprietate o casă achiziţionată în Bucureşti în 2002, pe care o donase fiicei sale. Băsescu şi-a cumpărat vila din Băneasa în octombrie 2002 după ce, cu câteva zile înainte, îi vânduse cumnatei lui Căşuneanu terenul din Privighetorilor cu 300.000 de dolari. Terenul fusese cumpărat în 2000 cu doar 70.000 de dolari. Căşuneanu a declarat la Parchet în 2015 că el i-a dat bani lui Băsescu să achiziţioneze terenul în 2000.

Ce spune fostul preşedinte Traian Băsescu

Fostul şef de stat a declarat pentru România Curată: “Eu am fost la Parchet, am dat declaraţii, avocatul meu a avut acces la dosare, a participat la audierea martorilor şi mi-a comunicat că nu pot avea probleme neexsitând nici un fel de probe că aş fi încălcat legea. Mai mult nu ştiu şi nici nu mi-a comunicat ceva Parchetul General.”

Rămâne acum de văzut care va fi decizia definitivă a procurorului ierarhic superior, dacă deciziile de clasare ale procurorilor de caz vor fi confirmate sau infirmate.

În acest moment, după clasarea celor două cauze, fostul președinte Traian Băsescu nu mai este cercetat în niciun dosar penal.

 

Sursa: romaniacurata.ro