O idee care înfurie şoferii! Companiile de consultanţă propun Guvernului să introducă încă un impozit, stabilit în funcţie de gradul de poluare a maşinii. Taxa ar putea fi stabilită în funcţie de rezultatele Inspecţiei Tehnice Periodice şi s-ar adăuga celei de înmatriculare şi impozitului auto, scrie Digi24.
Timbrul de mediu și taxa de poluare introduse de Guvern începând cu 2007 nu au oprit intrarea de mașini second-hand în România.
„Ar trebui ceva mai mult faţă de acest timbru. Îl plătesc o dată şi după aceea pot să merg cu maşina pentru zece ani. Ar trebui ca maşinile mai poluante să plătească mai mult„, spune Bogdan Belciu, partener într-o companie de consultanţă.
„S-a văzut la inspecţia tehnică care este nivelul de poluare şi s-a mers mai departe în fiecare an. Se pot folosi şi anumite praguri cheie pentru emisiile de dioxid de carbon„, este de părere Daniel Anghel, partener într-o companie de consultanţă.
Importatorii de mașini second-hand sunt evident revoltaţi. „Dacă vrem să încurajăm producţia internă, adică producţia de maşini autohtonă, introducem un mecanism coerent cum se practică în toate ţările: plăteşti o taxă relativ simbolică un an, doi, trei, iar din al treilea an această taxă începe să se mărească, astfel încât tu să fii stimulat să vinzi maşina şi să iei o maşină nouă„, spune Florea Pârvu, directorul unui târg de maşini second-hand.
Problema este că taxele de mediu impuse până acum au avut un efect invers. Din 2008, numărul mașinilor aflate în circulație pe șoselele României a crescut cu 21%. 57% dintre aceste mașini, aproximativ 5 milioane, sunt mai vechi de zece ani. În plus, dacă-n 2008 vârsta medie a mașinilor din România era de opt ani, în prezent e de 13 ani.
Si ca șoferii români sa scoată mai multi bani din buzunare, senatorii PNL Cristian Bodea si Valeriu Boeriu propun ca taxa de poluare sa fie inclusa in prețul combustibilului si sa fie de 5 bani pe litrul de carburant.
Conform RomaniaTV, propunerea legislativa a celor doi parlamentari, depusa la Senat, prevede ca „taxa de poluare se va constitui prin includerea in pretul carburantilor a 0,05 lei pe litrul de carburant. Taxa de poluare se va face venit la bugetul Fondului pentru mediu si se va utiliza in vederea finantarii programelor si proiectelor sustinute de acest Fond. Anual, ministrul Mediului va prezenta un raport public cu privire la sumele colectate si modul in care au fost folosite„, potrivit Agerpres.
Initiatorii considera ca actualul timbru de mediu este o taxa inechitabila, care nu are nicio legatura cu principiul „poluatorul plateste”, si trebuie inlocuita cu taxa de poluare.
„Timbrul de mediu nu este platit de toti poluatorii (polueaza si barca cu motor, si drujba etc.), nu platim dupa cat poluam si nici nu este innoit parcul auto. Timbru de mediu nu isi atinge scopul in niciun fel. Poluatorul plateste este principiul corect in acest domeniu. Poluezi cu atat mai mult cu cat consumi mai multi litri de combustibil. O taxa de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil inseamna aproximativ 2 lei la un plin. Daca am lua consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe luna, taxa ar scoate din buzunarul proprietarului 2 lei lunar, 24 de lei pe an, 360 lei pe durata medie de 15 ani de folosire a autoturismului. Nu se pune problema ca aceasta taxa ar duce la scumpiri in economia nationala din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani litru nu a produs acest fenomen„, au explicat acestia in expunerea de motive a proiectului.
Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect, Camera Deputatilor este for decizional.