analize

Anunțul autorităților privind descoperirea E-coli într-un lot de brânză produs de o mică firmă din județul Argeș, dar și în niște pui crescuți într-o gospodărie particulară din Bacău a stârnit foarte multe reacții, informează activenews.ro

Una din cele mai importante vine într-un articol postat pe siteul Agrointel, specializat în agricultură. Astfel, chiar directorul publicației,  Vlad Macovei,  susține că este imposibil ca lotul de brânză de vaci să fie cauza deceselor copiilor. 

„Informație-cheie: Lotul de brânză proaspătă de vaci depistat de autorități cu E-coli a fost produs la unitatea de procesare a laptelui Lactate Brădet în 22 februarie 2016. Ori bebelușii din Argeș au murit înainte. Ultimul dintre ei, cu o săptămână mai devreme de data la care a fost produs respectivul lot de brânză. Și atenție, chiar și așa, vorbim de data decesului nu de data infectării. Prin urmare, NU există nicio legătură între lotul incriminat și îmbolnăvirea cu sindromul hemolitic-uremic”, notează Vlad Macovei.

Acesta continuă și pune niște întrebări la care autoritățile ar fi trebuit să răspundă.

„Așadar, intrăm pe terenul presupunerilor. Este cu adevărat E-coli cauza decesului copiilor din Argeș? Cât de mult în timp coboară ancheta ANSVSA pentru a depista loturi de alimente de orice fel care au fost produse în luna decembrie sau ianuarie și nu februarie. Pentru că este foarte puțin probabil ca un aliment fabricat în februarie să fi cauzat toată această tragedie. Mai degrabă un lot din decembrie, aș zice. Mai sunt mostre pe piață sau la producător? E vorba de lactate sau de alte produse alimentare? Nu prea avem răspunsuri din partea autorităților. Pe aceste teme, nu mai primim informații, e pauză”, scrie acesta.

Concluzia este dură:

„Dacă se vor găsi și alte loturi de lactate de la Brădet cu E-coli, din ianuarie sau decembrie, suspiciunea revine. Până atunci, suntem doar într-o jalnică fază de manipulare a opiniei publice și de abatere a atenției”, conchide specialistul Agrointel.