La 26 de ani de la cea mai sângeroasă dintre mineriade, desfăşurată între 13 şi 15 iunie 1990, când mii de mineri mânaţi la Bucureşti de liderul lor de sindicat Miron Cozma, la comanda lui Ion Iliescu, i-au măcelărit pe „golanii“ din Piaţa Universităţii, „Adevărul“ vă prezintă o filă din viaţa secretă a celui supranuimit „Luceafărul huilei“.
Omul care, în anii `90, era cel mai iubit dintre mineri, având puterea uriaşă de a mobiliza zeci de mii de ortaci şi de a face ordine pe străzile Capitalei, dar şi printre şefii de stat, a colaborat cu Securitatea lui Ceauşescu, aşa cum se precizeză în dosarul său aflat în arhivele CNSAS. Între 7 septembrie 1977 şi 20 decembrie 1983, subinginerul Cozma, care primise numele conspirativ „Paul“, avea sarcina să spună Securităţii atât informaţii personale despre colegii săi din mină, cât şi date de natură economică din minele în care lucra. Săptămâna trecută, „Adevărul“ a publicat în exclusivitate şi dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, păstrat tot la CNSAS, „băiatul bun” din Piaţa Universităţii şi liderul „golanilor“ în 1990, care a fost, aşa cum arată documentul citat, persoană de sprijin, semnând sub numele „Ioan“ mai multe note informative între 28 martie 1988 şi 2 martie 1989. (…)
„Luceafărul huilei“. Omul care a ştiut tot timpul să lovească. Să lovească tare, să dea cu bâta unde trebuie. Când trebuie. Miron Cozma, cel care, în anii ’90, reuşea, ca nimeni altul, dintr-o singură strigare, să ridice la luptă toată Valea Jiului şi să ocupe Capitala. Dumnezeul a zeci de mii de ortaci, ridicat de Ion Iliescu la rang de Poliţie, de Armată, de Procuratură, de bodyguard personal, de instanţă supremă de „restabilire a ordinii“ în Bucureşti. O instanţă a cărei singură lege era legea pumnului. (…)
„Angajament. 07.09.1977“
„Animat de dorinţa de a-mi aduce întreaga contribuţie atât în cadrul serviciului, cât şi în afara lui“, Cozma, botezat de securişti „Paul“, primise misiunea clară să-i supravegheze tocmai pe ortacii care-l priveau, în anii ce-au urmat, ca pe un zeu, dar şi să informeze Securitatea asupra problemelor de natură economică pe care le sesiza în minele în care lucra. Dosarul lui Miron Cozma, „Paul“ al Securităţii, este păstrat, în două volume, în arhivele CNSAS. Aşa cum reiese din acest dosar, Cozma a semnat angajamentul de bunăvoie, ba chiar, înainte de acest moment, intrase deja, de ceva timp, în legătură cu ofiţerul care avea să-l recruteze, căruia îi oferea, „din proprie iniţiativă“, informaţii, semnate cu „Paul – candidat la recrutare“.
„Subsemnatul Cozma Miron, născut în 25 august 1954, în localitatea Derna, judeţul Bihor, fiul lui Gheorghe şi al Ana, cu domiciliul în Lonea, mă angajez să sprijin şi să informez organele de Securitate în activitatea lor, în mod secret şi organizat, pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor îndreptate împotriva securităţii statului, precum şi combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste, mă angajez să depun eforturi susţinute pentru căutarea informaţiilor ce interesează securitatea statului şi furnizarea lor la timp prin sistemul de legătură ce va fi stabilit.
Mă angajez să lupt cu consecvenţă pentru aflarea adevărului, respectarea cu stricteţe a legii, să manifest combativitate, hotărâre şi fermitate pentru comiterea oricăror infracţiuni, precum şi împiedicarea săvârşirii faptelor ce prezintă pericol iminent securităţii statului.
Să manifest vigilenţă, să dovedesc sinceritate şi obiectivitate în furnizarea informaţiilor, corectitudine în raporturile de muncă cu organele de Securitate, să nu abuzez în nici un fel de această colaborare secretă, indiferent de persoana, funcţia şi grad de rudenie.
Animat de dorinţa de a-mi aduce întreaga contribuţie atât în cadrul serviciului, cât şi în afara lui, pentru a putea traduce în viaţă prezentul angajament, înţeleg pe deplin consecinţele dăunătoare de a asigura securitatea statului în caz de nerespectare a angajamentului luat. 07.09.1977
Miron Cozma“.
Acesta este angajamentul complet, scris de mână şi semnat de Miron Cozma, păstrat în dosarul său de la CNSAS. La finalul angajamentului, pe aceeaşi foaie, ca notă de subsol, apare şi un alt scris de mână, cel mai probabil al ofiţerului de Securitate care l-a racolat, în care se precizează: „Angajamentul a fost luat în prezenţa cpt. G.A., Bărbăteni, 07.09.1977“. (…)
Căpitanul G.A., cel în faţa căruia „Paul” a scris şi a semnat angajamentul cu Securitatea, scrie de mână un raport „privind modul în care a decurs recrutarea în calitate de colaborator a numitului Cozma Miron“, în care precizează:
„În baza raportului cu propunere de recrutare, la data de 07.09.1977 a avut loc recrutarea în calitate de colaborator a numitului Cozma Miron. Convorbirea a debutat şi s-a desfăşurat în conformitate cu momentele anticipate. Discuţiile cu candidatul au confirmat datele obişnuite în procesul studierii şi verificării acestuia. S-a declarat de acord cu propunerea ofiţerului de a colabora în mod sistematic şi organizat cu organele de securitate. Cu ocazia preluării angajamentului, s-a insistat pe păstrarea discreţiei şi a obiectivităţii în furnizarea informaţiilor. A fost stabilit de comun acord numele conspirativ de Paul şi au fost concepute mai multe materiale informative. În final s-a stabilit modul de ţinere a legăturii şi data întâlnirii următoare“. (…)
Notele informative ale lui „Paul“:
„Directorul şi inginerul-şef au o comportare total necorespunzătoare“
„Slabă preocupare din partea sectorului Transport“
„Maistrul I.C. nu se achită de sarcini”
„Au fost informate organele locale de partid”
„Face parte din secta «martorii lui Iehova»“
„Numitul O.G., comentează ordine şi dispoziţii“
„Numitul N.T., cotat neserios şi beţiv”
„Sectorul II nu îşi realizează sarcinile de plan“
Citeste mai mult pe adevarul.ro