black-cube-kovesi

Firma israeliana Black Cube a ajutat in luna februarie a.c. la dovedirea unui caz de escrocherie si coruptie cu ramificatii in justitia italiana totalizand peste 1 miliard de euro, afirma cotidianul italian Corriere della Sera in editia din 14 aprilie 2016. Cazul implica mituirea unui presedinte a doua complete de arbitraj care, datorita sumei in disputa, trebuia sa decida cu privire la cel mai mare arbitraj din istoria Italiei, anunta Coalitia romanilor pentru combaterea coruptie din SUA, conform flux24.ro

Black Cube a castigat notorietate in Romania la inceputul lunii aprilie, cand doi dintre angajatii sai au fost arestati de DIICOT dupa ce au facut „descoperiri semnificative” de acte de coruptie in anturajul procurorului sef DNA Laura Codruta Kovesi, a spus firma. Cei doi au fost arestati in Romania pentru ca au spart adresele de email ale tatalui si fratelui Laurei Codruta Kovesi, precum si a altor persoane din anturajul ei. Ancheta DIICOT este in curs de desfasurare.

Cazul din Italia in care s-a implicat Black Cube este desprins din filmele cu detectivi si mafioti, mergand de la agenti de investigatie privati sub acoperire, pana la trimiterea de gloante prin posta pentru a ameninta familia uneia dintre parti.

Victima in acest caz este firma americana de asigurari AmTrust Financial Services Inc., cotata la bursa cu simbolul „AFSI”, asupra careia a avut loc o tentativa de escrocare de catre Antonio Somma (54 de ani), fost partener de afaceri din Italia al firmei, si Marco Lacchini (50 de ani), presedinte a doua complete de arbitraj din Italia.

Dupa ce firma AmTrust a reziliat contractul cu Somma in 2014, pe motiv ca acesta le-a furat clientii si date confidentiale privind politele de asigurari, Somma a depus plangeri la doua curti de arbitraj din Milano, cerand despagubiri de la AmTrust in valoare de 1.13 miliarde de euro.

Somma avea exclusivitate pentru vinderea de polite AmTrust in Italia si intrase inclusiv pe segmentul de asigurari medicale din aceasta tara. Contractul dintre Somma si AmTrust stipula ca, in cazul rezilierii, disputele dintre ei sa fie solutionate de o curte de arbitraj din Milano. Somma a facut plangere atat impotriva companiei AmTrust cu sediul in SUA, cat si impotriva filialei acesteia din Europa.

Litigiile dintre Somma si cele doua entitati ale AmTrust au ajuns la arbitraj la doua complete unde presedinte era Marco Lacchini. Din cum au decurs procedurile, a devenit evident pentru AmTrust ca arbitrajele nu erau obiective.

In paralel cu actiunile intentate in justitie, Somma a recurs la campanii mediatice in Italia si SUA pentru a scoate in evidenta faptul ca firma AmTrust avea un litigiu in Italia de peste un miliard de euro. Scopul campaniilor media era de a reduce increderea investitorilor in firma AmTrust si a diminua in acest mod pretul actiunilor ei la bursa.

Concomitent cu actiunile din justitie si campania mediatica, Somma ii trimitea SMS-uri presedintelui AmTrust, sugerandu-i sa ajunga la o intelegere de sute de milioane de euro, pentru ca altfel risca sa piarda tot din cauza devalorizarii actiunilor de la bursa ale firmei.

AmTrust a banuit ca intre Somma si membrii completelor de arbitraj ar exista o intelegere infractionala cu scopul de a-i escroca de sute de milioane de euro, motiv pentru care AmTrust a angajat firma israeliana Black Cube sa-i investigheze atat pe Somma, cat si pe membrii completelor de arbitraj, pentru a gasi eventuale legaturi infractionale.

Intr-o operatiune desprinsa din filmele cu detectivi, firma Black Cube a reusit sa dovedeasca atat faptul ca Somma si Lacchini se cunosteau, lucru care trebuia sa-l faca pe Lacchini sa se abtina de la arbitrarea acestor cauze, cat si sa-i faca pe amandoi sa admita verbal si in scris infractiunea de dare si luare de mita. Somma s-a inteles cu Lacchini ca ii va da 10% din totalul despagubirii pe care le-ar fi obtinut, ca urmare a pronuntarii hotararilor de catre completele de arbitraj pe care acesta din urma le prezida.

Detaliile despre acest caz de escrocherie si coruptie judiciara au iesit public la iveala dupa ce firma AmTrust a intentat un proces impotriva celor doi italieni pe data de 6 aprilie 2016 la o instanta din Manhattan, New York.

Cum a actionat Black Cube

Romanian Community Coalition a intrat in posesia plangerii intentate de AmTrust impotriva celor doi italieni si va prezinta in premiera modul cum Black Cube a actionat in acest caz, asa cum rezulta din documentul inaintat instantei americane (a se vedea paragrafele 85-94). Numele firmei de intelligence din document a fost dezvaluit de Corriere della Sera ca fiind Black Clube.

Avand solide suspiciuni cu privire la o intelegere infractionala, ca urmare a modului agresiv in care Somma actiona, AmTrust a angajat firma Black Cube sa-I investigheze pe Somma si pe membrii completelor de arbitraj.

Black Cube a aranjat ca doi dintre angajatii sai sa se intalneasca cu Somma, sub pretextul ca-l vor introduce la niste investitori chinezi interesati sa intre pe piata de asigurari din Italia.

Intalnirea, care a fost inregistrata audio, a avut loc pe data de 12 februarie 2016 in Roma. Pe durata intalnirii Somma le-a descris investigatorilor sub acoperire particularitatile pietei de asigurari medicale din Italia, importanta lui in acea piata si succesul pe care l-a avut in ea. El a discutat cu investigatorii posibilitatea de a intra intr-o afacere de asigurare cu investitorii chinezi pe care investigatorii pretindeau ca ii reprezinta.

Sub pretextul ca efectueaza verificari prealabile, investigatorii de la Black Cube l-au intrebat pe Somma despre relatia de afaceri cu AmTrust si disputa juridica in curs de desfasurare. Somma, vorbind despre cele doua arbitrarje, a sustinut ca disputa a luat nastere in urma unui complot al firmei AmTrust de a obtine cunostintele sale despre piata italiana de asigurari, ca apoi sa se debaraseze de el. El le-a spus investigatorilor ca litigiul va fi solutionat pe 8 noiembrie 2016 si ca rezultatul va fi o decizie prin care i se vor acorda 400 de milioane de euro.

La scurt timp dupa aceasta, unul dintre investigatori („investigatorul 1”) a plecat de la masa pentru scurt timp. Celalalt investigator („investigatorul 2”) l-a intrebat apoi pe Somma de ce a fost atat de sigur ca acesta va castiga in litigiul impotriva AmTrust. Somma a raspuns: „Am control” asupra procedurii.

Cerandu-i-se sa explice, Somma a declarat: „Arbitrajul este un om” si si-a frecat degetul mare peste aratator intr-un gest care in mod obisnuit este inteles ca indica bani. Investigatorul 2 a remarcat: „Acesta e modul italian de lucru”, iar Somma a raspuns din nou prin frecarea degetul mare peste aratator si spunand, in esenta, ca italienii pot fi cumparati, dar americanii nu pot fi.

Investigatorul 1 apoi a revenit la masa, iar Somma i-a spus, in italiana, ca investigatorul 2 (care sustinea ca nu vorbeste italiana) i-a pus cateva „intrebari indiscrete” si ca ar trebui sa i se spuna sa pastreze confidentiale raspunsurile la acele intrebari.

Mai tarziu, Somma a reiterat in conversatie faptul ca a avut o relatie speciala cu presedintele celor doua complete de arbitraj. De asemenea, el a prezis ca AmTrust va incerca sa ajunga la o intelegere cu el, deoarece o companie listata la bursa ar fi preocupata de perspectiva unei hotarari care sa o oblige la plata de despagubiri de 400 sau 500 de milioane de euro. Somma a declarat ca ar fi dispus sa ajunga la o intelegere cu AmTrust pentru o suma cuprinsa intre 200 si 250 de milioane de euro.

Investigatorul 1 l-a intrebat apoi pe Somma daca ar putea sa-l intrebe ceva „foarte, foarte, foarte intim”. Cum Somma nu a obiectat, investigatorul 1 l-a intrebat pe Somma cat de mult l-a platit pe presedintele celor doua complete de arbitraj, mentionad in mod particular: „Cat de mult trebuie sa platesti?… Nu vreau sa spuna pe cine… [ci] cat de mult…, cat? 10 milioane?”

Somma a raspuns prin solicitarea unei bucati de hartie si, dupa ce obtinut-o, a scris pe ea „10%”.

Somma apoi le-a spus investigatorilor de la Black Cube: „Ce v-am scris in seara asta… nici macar sotia mea nu stie”.

O copie a respectivei hartii, avand scrisul lui Somma, a fost inclusa in plangerea depusa de AmTrust in instanta din New York.

Firma Black Cube a reusit sa aranjeze o intalnire si cu Lacchini sub pretextul ca doresc implicarea sa intr-o noua academie de afaceri ce va fi infiintata in Orientul Mijlociu de catre o firma de consultanta cu capital privat.

Intalnirea dintre ei a avut loc la Roma, pe data de 29 februarie 2016, si a fost inregistrata audio. Investigatorul care s-a intalnit cu Lacchini l-a intrebat despre experienta sa ca arbitru, sub pretextul ca ar avea nevoie de consiliere cu privire la arbitrajele in care a fost implicata afacerea lui.

El l-a intrebat pe Lacchini daca este posibil „sa-ti asiguri rezultatul arbitrajului”. Lacchini a raspuns: „Depinde, iti pot da anumite asigurari in arbitrajele interne. In arbitraje interne pot sa iti ofer asigurari… In Italia pot sa am intr-adevar o contributie buna.”

Continuand, Lacchini s-a laudat ca a luat parte la unele dintre cele mai importante arbitraje intre corporatii si ca astfel de arbitraje iti aduc o „multime de beneficii”.

Lacchini a explicat in continuare ca presedintele arbitrajului „este persoana cheie” si ca datorita relatiilor si influentei sale a fost numit presedinte al arbitrajelor din Italia.

La scurt timp dupa aceea, Lacchini a declarat ca, atunci cand el este presedintele unui complet de arbitraj, poate garanta rezultatul acestuia. Acesta s-a laudat cu „rezultate uimitoare” pe care le-a realizat in arbitrajele din Italia, incluzand un rezultat pe care l-a obtinut pentru o parte care a formulat plangeri impotriva Deutsche Bank.

Referindu-se la acest caz impotriva Deutsche Bank, Lacchini s-a laudat zicand: „Am avut un caz de 400 de milioane, de exemplu. A fost un contract intern, asa ca am avut un rezultat foarte bun…”

Referindu-se aparent la cele doua arbitraje in care era implicat AmTrust, Lacchini a declarat apoi: „De exemplu, acum am un important caz de arbitraj, poate cel mai important caz, in prezent, in Italia, dar este un arbitraj intern. Sunt presedintele Curtii… Este un arbitraj cu privire la asigurari.”

In contextul conversatiei, se poate deduce rezonabil ca Lacchini s-a laudat ca a fost mituit pentru a oferi un rezultat favorabil lui Somma in arbitrajele cu AmTrust.

In plus fata de dovezile descoperite de Black Cube, AmTrust a obtinut dovezi de mituire a lui Lachinni de catre Somma si de la un consultant care a spus ca a fost informat de catre doi profesionisti apropiati de Somma, un broker de asigurari pe nume Angelo Coviello si un evaluator de asigurari pe nume Donato Carrese, carora Somma le-a declarat ca el era sigur de „rezultatul pozitiv al procedurilor de arbitraj” datorita „relatiei directe” pe care o avea cu presedintele curtilor de arbitraj, Lacchini.

Reactii

Antonio Somma a respins acuzatiile impotriva sa, acuzand in schimb AmTrust ca incearca sa amane arbitrajul si sa fabrice probe, noteaza publicatia Bloomberg.

„Sunt stupefiat”, a spus Somma cand a fost contactat sa comenteze. „Toate acuzatiile impotriva mea sunt nefondate ba chiar scandaloase.” Acesta a spus ca AmTrust va plati pentru prejudiciul pe care i-l cauzeaza.

Marco Lacchini, contactat telefonic de Bloomberg, a refuzat sa comenteze. Acesta nici nu a raspuns notificarii din partea instantei din New York.

Michael Carlinsky – avocatul AmTrust – de la firma de avocatura Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP din New York, a declarat ca afirmatia lui Somma ca AmTrust a falsificat probe „este falsa si reflecta disperarea lui Somma”.

Compania AmTrust a avut un profit brut de $6.8 miliarde in 2015, o crestere de la $2.2 miliarde patru ani mai devreme. In 2009 compania a intrat pe piata de asigurari medicale de malpractice din Italia iar in 2012 si-a deschis o sucursala in Italia care genereaza in acest moment 5% din incasari.

Deutsche Bank AG a reactionat si ea la aflarea vestii ca arbitrajul in care a fost implicata in Italia ar fi putut fi influentat de acte de coruptie.

Troy Gravitt, purtator de cuvant al Deutsche Bank, a afirmat ca „acuzatiile privind eventuale incorectitudini ale celor care au arbitrat sunt, evident, preocupante si le analizam cu mare atentie”, noteaza Bloomberg.

AmTrust a spus ca arbitrajul cu Somma a fost suspendat dupa ce a petitionat o instanta din Italia. Nu s-a ajuns la nici o intelegere finala, insa AmTrust sustine ca a trebuit sa plateasca pana acum aproape o jumate de milion de euro in onorarii si taxe pentru „asa-zis” arbitraje.

Despre Black Cube

Black Cube este o firma israeliana formata din fosti agenti Mossad sau care au lucrat pentru serviciile armatei israliene ce ofera solutii adaptate la situatii complexe de business si litigii, se spune pe site-ul propriu http://www.blackcube.com/.

In litigii firma Black Cube cauta parghii prin identificarea de conflicte de interese, coruptie sau frauda. Firma si-a facut deja un renume international ajutand diversi oameni de afaceri si companii sa castige litigii

Firma a devenit cunoscuta in Romania dupa ce doi dintre angajatii sai, Ron Weiner si David Geclowicz, au fost arestati pe data de 3 aprilie 2016, pentru ca ar fi spart conturile de email ale unor apropiati de-ai Laurei Codruta Kovesi. Stirea despre arestare a fost facuta publica de site-ul Rise Project pe data de 5 aprilie.

Arestarea este confirmata de Black Cube pentru publicatia The Times of Israel, unde un reprezentant al firmei este citat spunand: „Recent, compania a efectuat un proiect in Romania pentru a colecta dovezi grave de coruptie in guvernul roman si in agentiile sale. In timp ce efectuau aceasta munca, doi dintre angajatii companiei au fost arestati dupa ce au facut descoperiri semnificative” se precizeaza in declaratia Black Cube.

„Inutil sa precizam, toti angajatii Black Cube respecta la litera legea locala, iar acuzatiile la adresa lor sunt nefondate si neadevarate. Avem deplina incredere ca adevarul va iesi la suprafata si amandoi vor fi eliberati in conditii de siguranta pentru a reveni acasa zilele urmatoare”, a mai spus acesta.

Jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit in premiera un citat din publicatia in limba ebraica Yediot Aharonot, unde un oficial Black Cube este citat spunand ca acestia ar fi fost angajati „de un oficial de rang inalt din SRI”.

Paragraful tradus este urmatorul: „Cu toate acestea, surse implicate in acest caz sustin ca Black Cube a fost angajata de un oficial de rang inalt din SRI, echivalentul Shin Bet-ului din Israel, institutie care este si ea angajata in lupta impotriva coruptiei”. Sursele sustin ca acest oficial a intrat in intrat in conflict cu insitutia condusa de Kovesi si ar fi angajat compania israeliana pentru a aduna informatii incriminatorii impotriva acesteia”.

Cazul din Romania legat de activitatea Black Cube este in continuare investigat de DIICOT. Luand in considerare modul de actiune al acestei firme in identificarea si descoperirea actelor de coruptie ne-am putea astepta in Romania la rezultate similare cu cele din Italia. Cert este ca firma Black Cube si-a castigat un renume international in a devoala acte de coruptie ale oficialilor guvernamentali din diverse tari.