Guvernul Romaniei a cheltuit in total aproximativ un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, conditie obligatorie pentru intrarea tarii noastre in Spatiul Schengen. Insa, cum nici macar cei mai optimisti politicieni nu mai risca sa dea vreun pronostic in ce an se va petrece „minunea” accederii in spatiul comunitar, este clar ca banii au fost cheltuiti degeaba. Sau cel putin o parte din ei.

Asa ca subalternii Laurei Codruta Kovesi au redeschis in forta ancheta privind dosarul EADS, dupa numele firmei germane care a primit, fara licitatie, contractul de implementare a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor (SISF). Dosar care, desi are legaturi conexe cu scandalul MICROSOFT, este unul de sine statator, „victimele” de la varful politicii anuntandu-se cel putin la fel de multe si de spectaculoase ca si cele din ancheta umflarii preturilor licentelor pentru soft-urile americane. Iar dupa cum sustin sursele noastre, in afara nedumeririlor privind modul cum a fost incredintat acest controversat contract de catre Ministerul de Interne, procurorii anticoruptie mai au si alte nelamuriri.

Astfel ca zecile de ofiteri superiori care vor fi audiati, pe banda rulanta, in cel mai scurt timp, vor trebui sa explice si cum s-a ajuns ca sediul Politiei de Frontiera din celebra intersectie bucuresteana Razoare sa ajunga de la 15, la aproape 22 milioane de euro.

Parte a contractului

Ramane de vazut cum specialistii din echipa de negociatori a MAI a ajuns la concluzia ca trebuie sa se incredinteze acest contract, a carui valoare initiala a fost de 650 milioane de euro, firmei germane EADS Deuschland GmbH Germania. Iar in schimbul banilor acordati nu din fonduri europene, ci de la bugetul de stat, singura conditie impusa in contractul cadru a fost „securizarea frontierelor”, fara nicio alta precizare tehnica. Dar cel putin la fel de interesant este si faptul ca, parte integranta a acestui contract de „securizare a frontierelor”, s-a negociat si ridicarea unui modern si luxos sediu pentru structura centrala de conducere a Politiei de Frontiera.

Oricum, dincolo de acest aspect, am putea cel putin spune ca astfel a ramas ceva in urma intelegerii cu EADS: cladirea din intersectia Razoare, care a fost construita intr-un timp record, fiind intr-adevar una spectaculoasa. Insa si costurile se pare ca au fost unele pe masura, mai ales ca, dupa cum reiese din informatiile deja intrate in posesia procurorilor anticoruptie, pretul stabilit initial nu a mai fost apoi respectat. Iar dupa ce angajamentul fusese pentru o suma maxima de 15 milioane de euro, statul roman, prin intermediul MAI, a ajuns in cele din urma sa plateasca aproximativ 22 milioane de euro.

Inaugurare mincinoasa?

In nici doi ani de zile, cladirea a fost ridicata de la zero, astfel ca inaugurarea s-a putut face la termen, in toamna anului 2012. Iar aspectul cladirii l-a impresionat pe insusi premierul Victor Ponta, seful Guvernului subliniind ca ar trebui facute mai multe astfel de eforturi bugetare pentru structurile Ministerului de Interne.

Cat se poate de corect, numai ca acum procurorii verifica intens daca aceasta inaugurare a fost una pe bune, cu receptia facuta ca la carte, sau una „mincinoasa”, ca pe timpul vizitelor de lucru ale lui Ceausescu. Pentru ca, dupa ce s-a dezvaluit public ca DNA reia in forta ancheta privind dosarul EADS, fara a se face nicio referire la problema sediului din Razoare, se pare ca a fost inregistrat un „trafic” telefonic incredibil de presiuni verbale pentru „finalizarea” actelor cu privire la predarea cladirii de catre nemtii de la EADS. Iar daca procesele verbale exista sau nu, vor afla, in cel mai scurt timp, procurorii. Care vor descoperi astfel si daca dotarile si finisajele cladirii, care au dus la cresterea pretului initial, se regasesc doar in hartii sau si in realitate.

Tremura logistica

Bineinteles ca, daca se afla ca s-a incercat „smenuirea” documentelor justificative chiar sub nasul procurorilor anticoruptie tocmai acum, inainte de incetarea mentenantei, lucrurile sunt cu atat mai agravante. Plus ca, din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, se vor lua la puricat si actele contabile ale modernizarii unor alte centre regionale ale Politiei de Frontiera, care au fost la randul lor modernizate pe milioane bune de euro. Drept urmare, pe langa cei patru ministri de Interne – Ioan Rus, Marian Saniuta, Vasile Blaga si Cristian David – care asteapta deja cu sufletul la gura desfasurarea anchetei, zeci de alti ofiteri superiori, mai ales cei care au raspuns de logistica, nu se simt tocmai comod in aceasta perioada. In care, din nou, un rol decisiv in ancheta il va avea depozitia chestorului Marian Tutilescu, aflat momentan la Chisinau, ca angajat al Organizatiei Natiunilor Unite pe functia de Consilier de Inalt Nivel al Politiei Republicii Moldova. Dar care a fost directorul Departamentului Schengen din MAI si cel care, drept urmare, trebuie sa stie destule despre contractul EADS, inclusiv despre constructia sediului Politiei de Frontiera. Institutie condusa de catre chestorul Ioan Buda. Care, mai mult ca sigur, va fi la randul sau audiat in cadrul acestei complexe anchete.

 

Sursa: enational.ro

Comentariile sunt închise.