mugur-isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a primit in 2002 decizie de necolaborare cu Securitatea ca politie politica, iar in acest moment, ca urmare a schimbarii cadrului legal, reverificarea lui nu mai este posibila, se arata intr-un comunicat remis, marti, de CNSAS, scrie ziare.com

Reactia vine dupa ce cotidianul Romania Libera a publicat, marti dimineata, un articol in care se arata, cu documente prezentate in facsimil, ca Mugur Isarescu a dat zeci de note la Securitate despre colegi si diplomati.

Guvernatorul BNR a sustinut ca acuzatiile ce i se aduc sunt neconforme cu realitatea.

In comunicatul CNSAS remis Ziare.com se precizeaza inca de la inceput ca documentele publicate de Romania Libera „au fost studiate la sala de lectura a C.N.S.A.S. de catre cercetatori acreditati in conditiile legii”, precizare din care se subintelege ca documentele sunt reale.

De asemenea, CNSAS mai precizeaza ca Mugur Isarescu a primit in data de 21 mai 2002 „Decizia nr. 40 de neapartenenta/necolaborare cu Securitatea ca politie politica”.

Documentele invocate de cotidianul ‘Romania Libera’ au fost transferate catre arhiva C.N.S.A.S. dupa intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 24/2008„, se mai arata in comunicatul Consiliului.

Ordonanta a fost aprobata ulterior de Parlament, prin Legea 293/2008. Aceasta prevede ca „reverificarea domnului Mugur Isarescu nu mai este posibila in conditiile legii”, subliniaza CNSAS.

Mai exact, Mugur Isarescu detine calitatile de guvernator al BNR si membru al Academiei Romane, calitati in care poate fi verificat doar la cerere, conform art. 3 lit. q si r din Legea 293/2008.

Potrivit art. 32 din aceeasi lege, reverificarea se poate face numai in cazul persoanelor care sunt verificate din oficiu: „In cazul in care, urmare a preluarii prevazute la art. 31, rezulta documente si informatii noi si neprocesate cu privire la calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisa anterior prezentei ordonante de urgenta o decizie de neapartenenta sau de necolaborare cu Securitatea, daca persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii initiaza si aplica, in mod corespunzator, procedura cuprinsa in prezenta ordonanta de urgenta”.

Art. 5 al aceleiasi legi prevede la art. 1 ca verificarea din oficiu se face doar pentru „persoanele care au candidat, au fost alese sau numite in demnitatile ori in functiile prevazute la art. 3 lit. b)-h), inclusiv pentru cele aflate in exercitiul respectivelor demnitati ori functii la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”.

Prin urmare, deoarece calitatile pe care le detine Mugur Isarescu, de guvernator BNR si membru al Academiei Romane, nu se incadreaza la art. 3 lit. b)-h), CNSAS nu mai poate reverifica acum daca acesta a colaborat sau nu cu Securitatea, indiferent cate documente de arhiva ar primi sau cine ar face o eventuala cerere.

Mugur Isarescu nu ar putea fi reverificat de CNSAS decat daca ar candida sau daca art. 32 ar fi abrogat. Acest lucru ar fi fost posibil anul trecut, cand Parlamentul a dezbatut un proiect de lege depus de mai multi deputati, in frunte cu Remus Cernea, care viza verificarea preotilor din oficiu si abrogarea art. 32.

Legea a fost respinsa de Parlament.