scottish-parliament

Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat duminica, intr-un interviu, ca Parlamentul scotian ar putea bloca, prin veto, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza The Independent, conform ziare.com

Sturgeon a precizat in cadrul interviului ca ii va ruga pe parlamentari sa nu-si dea „consimtamantul legislativ” pentru Brexit, ceea ce ar echivala cu un veto.

Ramane de vazut daca o astfel de initiativa va reusi sa blocheze iesirea Marii Britanii din UE, deoarece chiar si scotienii sunt rezervati in privinta sanselor de succes, insa sustin ca vor face tot posibilul pentru a evita iesirea din UE – unul din principalele motive pentru care au ales sa ramana in Regatul Unit, la referendumul din 2014.

Manifestul Partidului National Scotian pentru alegerile din luna mai prevedea ca Parlamentul scotian ar trebui sa aiba dreptul sa organizeze un nou vot privind independenta, daca exista schimbari „semnificative si materiale” la circumstantele din 2014, cand a avut loc referendumul precedent, informeaza News.ro.

Anterior, Sturgeon a declarat ca Marea Britanie in care Scotia a decis sa ramana in urma cu aproximativ doi ani a disparut odata cu votul pentru Brexit, a declarat duminica premierul scotian, Nicola Sturgeon, subliniind ca un nou referendum pentru independenta teritoriul este „foarte probabil”.

Spre deosebire de englezi, majoritatea scotienilor au votat joi, la referendum, pentru ramanerea in Uniunea Europeana.

Autoritatile de la Edinburgh au avertizat, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor referendumului, ca teritoriul si-ar putea cere din nou independenta de Londra si ca vor face totul pentru a „proteja locul Scotiei in UE”.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a subliniat sambata ca Scotia face parte din Marea Britanie, i se aplica prevederile constitutionale, iar Bruxelles-ul nu va face alte speculatii.

Un sondaj dat publicitatii duminica arata ca 59% dintre persoanele intervievate vor ca Scotia sa se desparta de Marea Britanie.

In 2014, la un referendum organizat in acest sens, 45% dintre alegatori au votat pentru independenta. Multi au votat impotriva de teama ca, in cazul obtinerii independentei, Scotia ar fi ramas in afara UE. In consecinta, tara a ramas in Regatul Unit.