“Un proiect de lege care se plimbă prin Parlament de un an și jumătate poate arunca în aer campania electorală pentru locale. Toți aleșii (locali sau parlamentari) care acum au interdicție să candideze (în urma definitivării în instanță a unor dosare de conflict de interese și incompatibilitate ale ANI) vor primi verde să-și depună candidaturile dacă acest proiect va fi adoptat. Pentru a intra în vigoare, documentul mai are de bifat doar votul final pozitiv în plenul Senatului”.
Așa suna începutul unui articol publicat de România Liberă pe 28 martie a.c. Marți, 26 aprilie, proiectul de lege a fost votat favorabil de către majoritatea membrilor Comisiei Juridice a Senatului României. Surpriză, însă, proiectul de lege nu este cel inițiat de senatoarea Cristiana Anghel, cel despre care România liberă a scris acum aproape o lună. Ci unul aproape identic, care duce la aceleași efecte, dar depus de către deputați de la PSD, UDMR și UNPR.
Tonul, dat de Cristiana Anghel
Proiectul legislativ a fost depus în Parlament de către senatoarea Cristiana Anghel în septembrie 2014 și vizează modificarea alineatului 2 al articolului 25 din Legea 176/2010 (legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate – ANI). Conform formei actuale a actului normativ, orice persoană care a ocupat o funcție publică, dar are un verdict definitiv în instanță de conflict de interese sau incompatibilitate, nu mai poate ocupa altă funcție publică (cu excepția celor electorale) timp de trei ani. De asemenea, Legea 176 prevede că, „dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului“.
Modificarea pe care senatoarea Cristiana Anghel o vrea introdusă în lege sună astfel: „Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului“.
Diferența, așadar, este că în lege s-ar introduce formularea (referitoare la „aceeași funcție“) „care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese“.
Bomba, preluată de deputați UNPR, PSD și UDMR
Acest proiect de lege, însă, al senatoarei Anghel, nu s-a discutat în ședința Comisiei Juridice de marți, 26 aprilie a.c. A fost, însă, discutat un proiect aproape identic, depus în Parlament în octombrie 2014 și aprobat tacit de către Camera Deputaților. Printre alții, inițiatori au fost Daniel Florea (deputat PSD) și Eugen Nicolicea (deputat UNPR), dar și deputații UDMR Kerekes Karoly și Marton Arpad-Francisc. Practic, acești deputați cer același lucru ca senatoarea Anghel: dacă un ales a fost declarat definitiv incompatibil, să piardă numai funcția în care a fost declarat incompatibil. Adică, un primar incompatibil poate candida la o funcție de parlamentar iar un parlamentar incompatibil poate candida la o funcție de ales local.
Citiți articolul integral pe romanialibera.ro