Judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti a făcut o plângere la DNA privind modul în care acţiunile offshore-ului Crescent au fost transferate după ce a decis condamnarea lui Dan Voiculescu. De vină ar fi judecătorii de la Tribunal care nu au făcut urgent o comisie rogatorie în Cipru pentru a pune în aplicare confiscările în vederea recuperării prejudiciului.
8 august 2014 Completul de judecată format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea i-a condamnat pe cei implicaţi în dosarul „Privatizării ICA-Dan Voiculescu”, confiscari în vederea recuperării prejudiciului şi confiscări extinse. Dan Voiculescu a fost încarcerat la Rahova.
Potrivit sentinţei, „s-a dispus luarea măsurii de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei de la data punerii în executare a dispoziţiei de indisponibilizare a sumei de 3.515.756,4 USD plus TVA aferent, calculată la cursul de schimb al BNR valabil la data eliberării facturilor conform art. 1 din contractul de închiriere nr. 5317/35/2003.165, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Dan Voiculescu, inclusiv asupra conturilor societăţilor comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în ţară sau în străinătate, care se vor identifica în cursul punerii în executare a prezentei dispoziţii de indisponibilizare”.
Una din firmele vizate direct a fost off-shore-ul cipriot Crescent Comercial & Maritime Cypru, care a fost reprezentat în România de Dan Voiculescu. Curtea a decis instituirea sechetrului pe firmă, în vederea confiscării. În acest caz, pentru pune în aplicare decizia era nevoie de o comisie rogatorie, demers care putea fi făcut doar de Tribunalul Bucureşti.
Plângerea penală
13 iulie 2016 Camelia Bogdan sesizează DNA, şi acuză că sunt indicii de sustragere de sub sechestru şi favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare. De vină ar fi judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care trebuia să pună în aplicarea decizile de confiscare şi să facă rapid o comisiei rogatorie. Surse judiciare susţin că judecătoarea arată în plângerea penală că a observat mai multe impedimente ce au survenit pe parcursul punerii în executare a ordinului de indisponibilizare în vederea confiscării a sumelor de bani şi a bunurilor deţinute de Crescent.
Camelia Bogdan ar fi depus un extras de pe site-ul Departamentului de Înregistrare a Companiilor din Cipru, de unde rezultă că în data de 15 mai 2015, au avut loc schimbări în acţionariatul Crescent. Încă o schimbare-cheie în societate, Mihai Lazăr, fost director general al firmei Grivco, a fost numit dircetor în offshore. Potrivit sursei citate, un alt transfer al acţiunilor Crescent ar fi avut loc pe data de 10 septembrie 2014, deci la o lună după condamnarea şi încarcerarea lui Dan Voiculescu.
Citeste mai mult pe: adevarul.ro