Legendarii, de acum, ”spioni israelieni” care au-spionat-pe-cineva-in Romania-dar-sigur-nu-pe-Kovesi au fost arestați pe 3 aprilie și au încasat un mandat de arestare de 20 de zile. Ulterior, au mai încasat unul, de 30 de zile. În total, 50 de zile de arest preventiv. De pe 3 aprilie pînă azi s-au scurs vreo 57 de zile.
În mod normal, de vreo săptămînă încoace ar fi trebuit să aflăm ce s-a mai întîmplat: au primit încă un mandat de 30 de zile, ori au fost eliberați?
În toată presa nu există, însă, vreo notiță care să ne lămurească.
Avocatul Alexandru Morărescu, cel care s-a ocupat inițial de cazul tinerilor israelieni, a predat cazul, din motive pe care nu le comentează. Contactat azi de Inpolitics, a spus că nu mai are nicio informație despre situația celor doi. ”Sigur e, însă, că nu aveau cum să fie eliberați în secret, după ce le-a expirat mandatul de arestare. Deci, e mai probabil că le-a fost prelungit”.
Obiectăm că ”într-o țară normală, așa ceva nu se face în secret, mai ales că e un caz de maxim interes public”, dar ni se dă replica, prompt: ”Într-o țară normală, întreg scandalul ăsta ar fi rămas neștiut”.
Surse din justiție afirmă că celor doi, Ron Weiner și David Geclowicz, li s-ar fi prelungit mandatul de arestare, în cel mai deplin secret, marți, 24 mai. O informație, totuși, neoficială, deci incertă.
Cum a ”pierdut” presa din mînă unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului, e un mister.
Din păcate, nu e prima oară cînd se întîmplă asta.
Sunt 10 ani bătuți pe muchie, bunăoară, de cînd doi români, de astă dată, au fost arestați de americani în deșertul irakian, sub acuzația extrem de gravă că spionau cu o cameră video o bază a aliaților noștri. Nelu Ilie şi Adrian Gâncean, cum se numeau cei doi, fuseseră angajaţi ca operatori maşini de către Al-Morrell Development, o companie americană care avea contract cu armata SUA. Timp de trei luni, cei doi au fost plimbaţi prin diferite baze militare americane din Irak pentru a fi interogaţi de serviciile de informaţii americane. În februarie 2007, cei doi au fost eliberați, brusc, din închisoarea de la Camp Cropper și trimiși cu un avion militar în țară. Între timp, scandalul făcuse să cadă, în țară, capul ministrului de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, pe motiv că nu îl informase pe premierul Tăriceanu despre poveste.
În mod straniu, după revenirea celor doi în țară, în loc ca lucrurile să se clarifice – a fost, nu a fost caz de spionaj? – s-a așternut praful uitării, rapid, pe întreaga poveste, deși ea isterizase, efectiv, presa, într-o primă fază. Nici pînă în ziua de azi nu s-a aflat adevărul, și nici nu și-a mai bătut nimeni capul cu asta.
La fel cum dă semne că sucombă misterios, azi, și scandalul noilor spioni, israelieni de data asta. Și fără să mai fi apucat să cadă vreun cap.
sursa: inpolitics.ro