O lovitură politică năucitoare a fost anunțată oficial luni, după ședința Biroului Politic Național al PNL: potrivit președintelui Alina Gorghiu, liberalii vor cere premierului Cioloș revenirea, prin ordonanță de urgență, la alegerea primarilor în două tururi. O decizie care, foarte probabil, chiar va fi transpusă în practică și care dă PSD lovitura de grație. Aproape nu mai miră pe nimeni incapacitatea PSD măcar de a reacționa verbal, pînă la această oră.
Alina Gorghiu a susținut, după ședința de birou, că revenirea la două tururi la locale e una dintre cerințele majore ale străzii, după tragedia de la ”Colectiv”.
“Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanță de urgență. Motiv pentru care, în urma discuțiilor politice pe care le-am avut astăzi cu colegii, am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloș să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut”, a declarat Alina Gorghiu.
În ultima parte a anului trecut, reamintim, PNL vorbea despre modificarea acestei noi legi a localelor, adoptată în 2015, imediat ce va căpăta o majoritate parlamentară, după căderea guvernului Ponta.
Ulterior, ideea a părut îngropată, pentru că PNL nu a căpătat acea majoritate parlamentară și pentru că mai sunt, oricum, doar cca.4 luni pînă la startul campaniei electorale, iar regula de bun simț e că regulile jocului nu se schimbă din mers.
Iată, însă, că azi a picat bomba: PNL a dezbătut la modul serios și oficial ideea, și a anunțat-o public.
Ce e de așteptat să se întîmple?
Multe!
Iar marele perdant se anunță a fi PSD, exact partidul care, la un moment dat, nu demult, părea ”condamnat” să cîștige aproape tot la locale.
Principalul argument era acela că, în condițiile păstrării alianței cu UNPR și ALDE, ca și ale alegerilor într-un tur, oricît de bine plasat ar fi fost un candidat liberal, el nu ar fi putut face față unei triple coaliții a adversarilor săi.
Ultimele săptămîni, chiar zile, au adus, însă, schimbări ”mărunte” care, iată, au prefigurat unele majore.
E vorba de șubrezirea vertiginoasă a ideii de alianță între PSD și UNPR, dinspre social-democrați răzbătînd zvonuri tot mai pertinente că nu îi mai vor pe oamenii lui Oprea.
Apoi, zvonuri de răceală au început să apară și pe relația cu ALDE.
Azi, partidul lui Tăriceanu a salutat deschis ideea liberalilor cu schimbarea legii electorale, ceea ce cam bate situația PSD în cuie.
De aici încolo, PSD e în situația exact inversă: izolat politic, el nu poate decît să asiste la înțelegeri ale foștilor săi aliați cu adversarul PNL.
Înțelegeri care să însemne alianțe în turul doi împotriva oamenilor PSD.
Ieri, Liviu Dragnea declara că PSD nu va depune moțiune de cenzură contra guvernului Cioloș decît dacă acesta face ceva cu adevărat grav.
Schimbarea legii electorale prin ordonanță de urgență va obliga PSD la depunerea moțiunii de cenzură; slabe șanse să și treacă, însă, la cum se prezintă situația.
Singurul ei rezultat va fi întărirea guvernului Cioloș și lansarea semnalului că acesta și-a căpătat o majoritate parlamentară, în fine.
Politica aiuritoare a noului lider Dragnea, sau, mai corect, absența oricărui management politic, a adus PSD în situația de a pierde alegerile locale.
E drept, printr-un abuz nemăsurat al puterii, care este schimbarea legislației electorale cu doar cîteva luni înaintea alegerilor, fapt incriminat inclusiv de Comisia de la Veneția.
PSD ar fi trebuit să se aștepte, însă, la lovituri pe la spate și, tocmai de aceea, să țină aproape puținii prieteni care îi mai rămăseseră.
Foarte probabil, abuzul guvernului în materie de legislație electorală nu va fi sancționat de prea mulți din presă ori din societatea civilă. Și nici din cancelariile occidentale, atît de sensibile, altădată, la manevre de acest gen.
De ce ar reacționa ele, cînd PSD însuși nu reacționează?
În timp ce, astăzi, PNL pregătea lovituri grele la adresa democrației interne, Liviu Dragnea era preocupat să-l ia la mișto pe Ponta, cel care va ajuta partidul ”atunci cînd se va afla în țară”, ”ar putea candida la primăria Capitalei, dar nu vrea” etc.
Cînd se va trezi să reacționeze la adevăratele provocări politice, probabil va fi, ca de obicei în mandatul său, prea tîrziu. Dar, deh, așa se întîmplă, probabil, cînd ședințele de partid ale unui lider se împletesc armonios cu cele de la ÎCCJ.
sursa: inpolitics.ro