Decizia CCR privind interceptările SRI a dat foc presei și politicii. Părerile vin avalanșă, unele de bun simț, altele de-a dreptul grotești. ”Intr-o tara in care criminalitatea este ridicata, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin” grăiește fostul ministru al Justiției Monica Macovei, în timp ce alții atrag atenția asupra abuzurilor pe care SRI le putea face din poziția de rege al interceptărilor. Chiar așa, ar putea, oare, SRI să comită abuzuri utilizînd informațiile obținute în alte scopuri decît cele firești?
Răspunsul, din păcate, este afirmativ. Iar ceea ce poate face o instituție în care angajații ajung să se creadă Dumnezei ne arată un caz relativ recent, care în orice țară civilizată ar fi generat un veritabil taifun și un tsunami de demisii la nivelul cel mai înalt. La noi, s-a stins rapid și nici că s-a mai vorbit despre el.
Faptele, pe scurt: în octombrie 2011, la marginea Timișoarei, trei bărbați în căutare de fier vechi, Vasile Nechilciuc, Daniel Ungureanu şi Dănuţ Bejenariu au avut ghinionul să descindă în curtea unei case conspirative a SRI, care părea, din afară, abandonată. Înăuntru, însă, se găseau patru agenți ai SRI: lt.col.Camelia Toman și subofițerii Dejan Giurgev, Lucian Gurlui şi Ion Ghiţă Bogdan.
Deranjată de apariția celor trei căutători de fier vechi, colonelul Toman le-a ordonat subalternilor să-i rupă în bătaie pe bărbați: ”Loviţi-i, omorâţi-i, că-i îngropăm în spate şi nu îi mai găseşte nimeni”. Mai înainte de a da acest ordin, culmea, col.Toman se consultase telefonic cu șeful SRI Timiș: ”Domnul comandant a ordonat să îl scuturăm bine, să-i dăm două picioare în cur și să-l scoatem afară” le-a spus ea, ulterior, sublaternilor.
License to kill.
Gealații s-au executat prompt. Unul dintre bărbații bătuți a leșinat de la ploaia de lovituri, un al doilea a simulat o criză de epilepsie ca să scape de sub bocanci.
Unul dintre agenți a vrut să cheme o ambulanță, dar șefa i-a interzis, astfel că Nechilciuc a murit din cauza hemoragiei interne.
Cei patru SRI-iști au fost trimiși în judecată și găsiți vinovați de Justiție pentru faptele odioase.
Verdictul a fost, însă, de-a dreptul neverosimil.
Dacă, într-o primă instanță, lt.col.Toman luase șase ani pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte şi instigare la purtare abuzivă, iar restul lotului cîte trei ani, la recurs pedeapsa SRI-istei s-a redus la trei ani cu suspendare, în timp ce subofițerii au luat cîte patru ani și jumătate. Nimeni din conducerea SRI ori a statului nu și-a prezentat demisia de onoare.
Probabil că toată povestea ar fi fost mușamalizată deplin dacă nu ar fi fost relatările curajoase ale presei locale, preluate de mass-media centrale.
Trei ani cu suspendare pentru un colonel SRI care a ordonat, cu sînge rece, uciderea unor oameni. Sau sub-oameni, probabil, din punctul ei de vedere, dacă ne gîndim că era vorba de niște sărăntoci.
Cam ce pedepse credeți că riscă, în aceste condiți, SRI-iștii care ar fi prinși utilizînd neprincipial informații culese din interceptări? Așa e, și noi, ca și dumneavoastră, zîmbim ca după o glumă bună.
sursa: inpolitics.ro