După scandalul Burkina Faso, de azi, e aproape cert că între președinție și SIE există un conflict surd, numai că cel care iese mototolit rău de tot din poveste e, culmea, președintele și nu serviciul. O lovitură încasată de Iohannis care arată că la Cotroceni e criză mare de intelligence, dacă ne putem exprima astfel, chiar dacă nu e neapărat un gol produs de plecarea lui Mihalache.
”Evenimentul zilei” de azi a difuzat o informație pe surse care suna cam așa:
”Președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE prin care românul răpit în Burkina Faso putea fi eliberat. Nu putem da mai multe amănunte privind conținutul acestuia întrucât documentul intră în categoria STRICT SECRET, sau cu două zerouri, cum spun cunoscătorii.
Ordinul executiv al Președintelui a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis de la SIE în urmă cu câteva zile, aceasta fiind autoritatea desemnată să ducă negocierile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Faso. Numai că Președintele a refuzat să-l semneze, iar fără această aprobare negocierile nu pot fi finalizate, ne-au relatat sursele citate. Ordinul Executiv al Președintelui este principalul document care guvernează relația dintre Președintele României și serviciile de informații, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniția operațiuni speciale, cu acoperire legală”.
La doar cîteva ore distanță – surpriză mare: pentru prima oară în actualul mandat, președinția a reacționat rapid la un material de presă, cu propriul comunicat.
”În ceea ce privește informațiile publicate joi, 23 iunie a.c., într-un cotidian central, referitoare la situația românului răpit în Burkina Faso, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:
Informaţiile prezentate în acest material de presă nu corespund realităţii. Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informații Externe, acest dosar sensibil.
Menționăm că Celula de criză funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 3 aprilie 2013.
În plus, specificăm faptul că noţiunea de „ordin executiv”, menţionată în articolul amintit, nu corespunde niciunui tip de corespondenţă instituţională existentă.
Președintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informații Externe, întrucât nu are nicio atribuție constituțională în acest sens. Activitatea SIE se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcționare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.
De ce am scris că Iohannis iese mototolit zdravăn din această poveste?
Din mai multe motive.
În primul rînd, președinția iese la rampă și reamintește fără să vrea românilor, de la un nivel mult mai înalt decît EVZ, că există un compatriot răpit într-o țară africană de un an și trei luni, în privința căruia nu numai că nu s-a făcut nimic, dar nici măcar nu s-a mai vorbit despre situația lui.
Deși, în aprilie 2015, s-a constituit o ditamai Celulă de criză care cuprinde Administrația prezidențială, SRI, SIE, MAE și MApN, ultima comunicare oficială a venit în august anul trecut, după ce răpitorii au difuzat o înregistrare video. În comunicatul celulei de criză se specifica faptul că ”fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”.
Asta înseamnă inclusiv Președinția României.
Numai că, nimeni nu a auzit pînă acum de cel mai amărît demers făcut de președintele Iohannis, ori de administrația prezidențială. Iar amintirea agitației Cotrocenilor de la răpirea celor trei ziariști e încă vie.
Tocmai de aceea, Iohannis iese prost după scandalul de azi fie și pentru faptul că EVZ, per ansamblu, intoxicat ori nu de SIE, nu a făcut decît să reamintească situația românului răpit și uitat de autorități, dar în primul rînd de președinte, cel care are dreptul și obligația să ”scuture” componentele celulei de criză, pentru ineficiență.
În loc de asta, ce ne transmit Cotrocenii: ”Președintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a SIE, întrucât nu are nicio atribuție constituțională în acest sens”.
De parcă a critica lipsa rezultatelor înseamnă amestec în ”activitatea curentă”.
Problema nu e activitatea SIE, însă, ci tărăgănarea salvării românului Iulian Gherguț (căruia, apropo, nici măcar numele nu îi este pomenit în comunicat, o depersonalizare care spune multe), iar în acest proces președintele chiar e obligat să se implice.
A susține că articolul din EVZ poate ”afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză” e de-a dreptul cinic, în condițiile în care nu are nimeni habar care sunt demersurile alea, de un an încoace.
Măcar din cînd în cînd un comunicat care să ne asigure că Gherguț e în viață tot s-ar fi putut da.
Cînd la mijloc e vorba de viața unui compatriot, a te împiedica de explicații tehnice privind existența ori ba a noțiunii de ”ordin executiv” e de-a dreptul penibil.
Avîntîndu-se într-un meci al dezmințirilor, Administrația prezidențială a căzut într-o capcană uriașă – pe care probabil s-a și scontat – lansînd mesajul către cetățeni că e mai interesată de pasarea răspunderii decît de soarta efectivă a românului răpit.
Împăcată cu gîndul că le-a dat o replică severă celor din presă, Președinția lui Iohannis nu observă un adevăr dramatic, anume că, după tot tămbălul de azi, nu ne-am ales nici măcar cu cel mai important ”amănunt”: măcar amărîtul ăla mai trăiește?
sursa: inpolitics.ro