barak - obama

În timp ce, la bilanțul anual al SRI, mai-marii statului se chinuiau, azi, să recreeze atmosfera de odinioară de vibrant omagiu și mărețe împliniri plus inerentele depășiri ale producției la toți indicatorii, o știre ca o lovitură de măciucă a venit dinspre America, marele nostru aliat. Și e a doua de acest fel, în decursul ultimelor săptămîni. Ceea ce ar cam trebui să dea de gîndit.

Concret, un raport de competitivitate publicat, azi, de Camera de Comert Romano-Americana (AmCham) și citat de agenția News.ro, scoate la iveală un element extrem de neplăcut: fiscalitatea este utilizata in Romania mai degraba ca un instrument politic si mai putin ca unul economic, considera 81% dintre cei 200 de directori de firme cu capital american, chestionați de AmCham.
“79% dintre directori percep ca slaba performanta a politicii economice este cauzata de dezacordul dintre partidele politice, iar 81% considera ca o alta cauza este faptul ca fiscalitatea este utilizata ca un instrument politic mai degraba decat ca pe unul economic”, se arata in raport.

Nu e vorba de o poziție oficială a Departamentului de stat ori a ambasadei SUA la București; se poate spune, însă, că e mult mai rău de atît: e poziția unor oameni care văd lucrurile obiectiv, strict prin prisma intereselor de afaceri.

O poziție similară, dacă vreți, cu cea exprimată recent de un alt american, fostul reprezentant la București al Secret Service, Darren White, care, de asemenea, nu era un punct de vedere oficial al guvernului SUA, ci, să zicem, percepția unui om obișnuit, venit de peste ocean și care a avut timp suficient să-și facă o idee despre mersul anumitor lucruri la noi.

Or, ne amintim cuvintele lui White: ”Oamenii pe care ii vezi anchetati de DNA, DIICOT si altii sunt tinte politice. Aceia sunt oamenii pe care sunt suparati din diverse motive. Asadar, acele structuri, chiar si Serviciile, SIE si SRI, sunt deseori folosite in scopuri politice, si nu pentru a face ceea ce trebuie sa faca prin constructia lor. Astfel, as avea niste dubii cu privire la legitimitatea… As avea indoieli serioase cu privire la legitimitatea anchetelor actuale si a celor in desfasurare demarate de oricare dintre aceste structuri, DNA, DIICOT, ANI sau oricare alta, pentru ca majoritatea tintelor lor sunt politice. Sunt anumiti oameni pe care ei ii au in vedere versus o investigatie legitima. Deci, as avea niste rezerve in legatura cu legitimitatea investigatiilor acestora. De obicei sunt represalii din cauza politicii”.

Un tablou nefast, zugrăvit de reprezentanții Americii aflați în România, cu serviciile secrete, parchetele, ANI, mai nou și Fiscul, aflate, toate, în slujba unor interese strict politice.
Instituții de forță care nu prezintă niciun pic de încredere pentru americanii de aici, în ciuda faptului că au tot fost mîngîiate pe cap, în ultimii ani, de către ambasada SUA la București.
Și un duș rece pentru șefii acestor instituții, care au ajuns să se creadă aproape Dumnezei, dacă ne gîndim că, potrivit directorului SRI, Eduard Hellvig, singurul lucru care mai desparte instituția sa de perfecțiune e doar o mică problemă de transparență, plus unele lipsuri în gestionarea resurselor.

 

Sursa: inpolitics.ro