Black Friday 2012, ziua în care multe magazine din România promit cele mai mari reduceri din acest an, va avea loc la sfârșitul acestei săptămânii, pe 23 noiembrie. Evenimentul a ajuns la cel de-al doilea an, iar comercianții români promit chiar și produse care pot fi cumpărate la 10% din preț.
Mare atenție, însă! Reducerile masive au loc, de regulă, doar la primele ore ale dimineții sau chiar noaptea, în cazul magazinelor online. Produsele la preț de chilipir sunt extrem de puține, iar cele mai multe produsele cu preț redus dispar în doar câteva ore.
Black Friday este denumirea zilei de vineri de după sărbătoarea americană Thanksgiving Day, ziua în care începe oficial sezonul cumpărăturilor de Crăciun în SUA. În această zi, comercianții de peste ocean caută să scape de stocuri pentru a face loc pe rafturi noilor produse, iar astfel atrag cumpărătorii cu reduceri de până la 90%.
În 2011, conceptul a fost preluat și în România. Unii retaileri români au aununțat reduceri de până la 90% la cărți și DVD-uri, alții de până la 80% la telefoane mobile, tablete și laptopuri, în vreme ce alte magazine sau magazine online s-au oprit la discount-uri de 70%, sau 50%.
În vreme ce la americani promoțiile sunt reale, la români par să fie mai mult o păcăleală. Dincolo de publicitate, reducerile nebune de prețuri promise de marile magazine pentru Black Friday sunt, de fapt, praf în ochii cumpărătorilor creduli, fapt recunoscut neoficial chiar de vânzători. Într-un material filmat de o echipă România TV cu camera ascunsă, un vânzător recunoaște cu seninătate că „până la 70% sunt reduse produse care vor fi unul sau maximum două pe stoc și reducerea nu poate să fie mai mare de 25-30%. Până la urmă și la urmă, e și profitul! Vor fi reduceri…teoretic. Practic…aici e mai greu. Chestia asta a fost furată de la americani. La americani, da! Sunt reduceri până la 90 la sută!”.
Mai mult, clienții nu trebuie să se aștepte să găsească configurații de top sau brand-uri celebre la preț de chilipir. „Or să intre produse mai low-cost”, spune vânzătorul.
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”25428″]sursa video: rtv.net
Anul trecut, pe bloguri și rețele de socializare au apărut o sumedenie de critici la adresa comercianților. Reduceri minuscule sau chiar fictive, scumpiri accelerate cu câteva zile înainte de Black Friday, ca să fie loc de „discounturi”, mai apoi, site-uri blocate și comenzi neonorate din cauza stocului redus, sunt în topul nemulțmirilor clienților.
Cele mai multe obiecții au venit din partea clienților care au „prostul obicei”, pentru comercianți, de a urmări istoricul prețurilor. Marile reduceri, de 50 – 60%, anunțate anul trecut, au fost aplicate de regulă doar la obiecte ieftine precum mouse, cameră web sau la produse ceva mai scumpe, dar cu mărci obscure. De pe blogul politicata.wordpress.com aflăm că „chestiile quality” au avut pe site-ul unora dintre comercianți reduceri de maxim 10%.
O altă experiență au fost discounturile fictive. Arhi scrie pe www.arhiblog.ro că, intrând pe site-urile unuia din comercianții online, care promova o mașină de spălat vase cu reducere de 10%, a descoperit că prețul era de fapt neschimbat față de zilele anterioare. Iar de pe cioburi. blogspot.ro, aflăm că unul dintre comercianți ar fi practicat, înainte de ziua de reduceri, scumpiri accelerate la produse, tocmai pentru a avea de unde să ofere „discount”. Așa se face că, deși un produs era promovat cu reducere de 10%, era de fapt mai scump decât cu doar câteva zile în urmă. De ce? Pentru că între timp prețul fusese „umflat” exagerat.
Anul acesta, majoritatea retailerilor și-au anunțat participarea la Black Friday. Printre aceștia se numără Flanco, Altex, Domo, eMAG, Cel.ro, evoMAG, PC Garage, PCFun, Koyos.ro, F64 etc, scrie revista Capital. Noutatea este participarea site- ului www.signamet.ro și de asemenea a showroom-ului Sigmanet. ro din Știrbei Vodă. La PC Garage și F64, Black Friday va debuta la ora 00.00. Koyos.ro va da startul la reduceri la ora 6.00 dimineața. Retailerii spun că reducerile vor urca până la 80%, iar stocul de produse va fi de ordinul sutelor.
Eu inteleg sa scape de unele produse,ptr. a face loc altora sau care o fi altul motivul,ce ma intriga pe mine este de ce nu o fac treptat de ce trebuie sa concentreze asta cum ar veni pe ultima suta de metri,ca omul sa se inghesuie ,nu stiu ce castiga prin asta ,cred ca-i mai mult o metoda de umilire,parerea mea si multi se complac !
Nu-mi fac cumparaturile in aceasta perioada ,ma feresc cat pot!
Si cum ne place sa luam de la altii mai mult ce este rau ,uite ca avem si pe asta in Ro !
Black Friday e o zi in care comerciantii scapa foarte repede de produsele care nu prea au succes.
https://plus.google.com/114482568293836489264/posts/MwL2L51dAM1
Si in SUA in ultimii ani am gasit produse de foarte slaba calitate de Black Friday
O.K. insa America ramane America…. pe cand in Romania noi avem „black Friday” everything surprize in privintza „tzepelor” 😉 .
e de vazut ca exemplu, Amazon are are reduceri de preturi doar la obiecte cu pret mic. Deja sunt afisate…
cred ca aceste reduceri se fac ori la produse cu probleme ori la produse care clar nu s-ar mai vinde altfel, deci pana la urma intra la categoria tepe
Cred mai repede ca BLACK FRIDAY este mai degraba ziua TZEPELOR 😉 …asa ca atentzie ROMANI !
Cand cuvantul NEGRU (Black) apare undeva (oriunde), ia seama la dedesubturi…; daca suntem ignoranti, acest lucru se pedepseste prin speculatiile in care, unii sunt „maestri”…
Comentariile sunt închise.