Am impresia că premierul Victor Ponta are consilieri diferiţi pentru fiecare domeniu în parte. Ceea ce nu este neapărat rău. Dar, dacă aceşti consilieri nu vorbesc între ei, atunci lucrurile devin complicate, căci premierul se transformă într-un atelaj, să-i spunem un atelaj de comunicare, în care fiecare motor, ca să nu zic cal, trage în lipsa altuia, fiecare în propria direcţie.
Prezent la o întâlnire cu câteva companii americane specializate în energie, premierul le-a spus că adevărata bătălie cu Rusia este cea energetică. Nimic mai adevărat! Şi dacă s-ar fi oprit aici, Victor Ponta ar fi lăsat impresia că ştie ce vorbeşte. Numai că, fie premierul a simţit nevoia unei improvizaţii, fie discursul fusese scris de consilierul pe probleme de energie care poate este certat şi nu vorbeşte cu cel pe probleme de apărare. Oricum, premierul a continuat, lăsând de înţeles că investiţiile în energie ar fi cumva contrapuse achiziţiilor militare.
Ca să lămurim o dată problema şi pentru premier, şi pentru consilierii săi, trebuie să fim cu toţii conştienţi că independenţa energetică a României nu poate veni în acest moment decât de la resursele din Marea Neagră. Cele de pe uscat, dacă nu sunt incerte şi controversate precum gazele de şist, sunt bătrâne şi epuizate.
În Marea Neagră se află acum în exploatare un singur bloc – Istria, un zăcământ relativ tânăr, pus în exploatare începând din 1987, aflat la 80 de kilometri în larg de Constanța. Cea mai recentă descoperie acolo s-a făcut în această vară. Dar Istria furnizează doar 20% din producţia de ţiţei şi gaze, iar speranţele de independenţă energetică vin de la alte două perimetre – Neptun şi Insula Şerpilor.
Neptun este cam la 150 de kilometri în larg de Mangalia, iar Insula Şerpilor este un perimetru câştigat de România la Haga, împotriva Ucrainei. Pentru cine nu ştie, Insula Şerpilor nu este o localitate, ci ea ţine de cel mai apropiat oraş din regiunea Odessa. Regiunea Odessa vine până la graniţa cu România, mai exact până la braţul Chilia al Dunării.
În altă ordine de idei, consilierul pe apărare şi deci şi premierul Ponta ar fi trebuit să ştie că Odessa şi graniţa cu România sunt obiectivele declarate de extindere pentru Novo Rossia, regiunea separatistă care, cel mai probabil se va desprinde de Ucraina cu sprijinul Moscovei.
Credeţi că vor recunoaşte decizia de la Haga?
Altfel spus, se poate vorbi, la modul serios, de investiţii în resursele energetice ale Mării Negre şi de un război energetic cu Rusia, dacă această zonă economică a României, aflată totuşi în ape internaţionale, nu este patrulată şi apărată de o flotă de război mai serioasă? Da? Nu?
Sau, poate, premierul vrea să exploatăm aceste resurse ale noastre într-un parteneriat cu ruşii… că doar am mai avut cu ei experienţa SovRomurilor şi ştim cum se face…
Comentariile sunt închise.