Facem un apel la liderii de opinie, jurnaliștii și politicienii care nu pierd nicio ocazie de a plasa în mentalul colectiv, prin dezinformări ce îmbracă tot mai des haina populismului, ideea că ANAF “omoară” micul comerciant, în loc să se ducă peste marii evazioniști: “Respectați adevărul și pe români!”
Așa începe un comunicat aproape disperat pe care ANAF îl lansează pe rețelele sociale, în încercarea de a contracara imaginea de jefuitor al micilor comercianți pe care presa i-a creat-o după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 91/ 2014.
În realitate, imaginea ANAF nu este proastă doar de acum, de la începutul anului 2015. Imaginea ANAF este proastă de ani de zile, fiind acumulată prin controalele din categoria “Bine v-am găsit. Ia să vedem, pentru ce vă amendăm azi?” cu care toți patronii cu oarecare vechime s-au obișnuit.Această strategie de adunat bani la buget, utilizată sub toate guvernările, a făcut ca ANAF să fie perceput de către întreprinzători ca un rău necesar – ne-om înțelege, le mai plătesc și lor o amendă, mai închid și ei ochii.
Orice mic întreprinzător – fie el comerciant sau prestator de servicii – are o asemenea poveste cu un control al Fiscului. “M-au avertizat că nu pot pleca de la mine fără să mă amendeze“, așa încep toate aceste povești, după care urmează descrierea unei nereguli oarecare, care a justificat aplicarea amenzii:“nu apărea numele șoferului pe factură“, “nu detaliasem pe factură serviciileprestate, deși erau detaliate în contract“.
Aceaste povești cu Fiscul, probabil cel puțin o parte adevărate, au avut drept cauză reală o legislație fiscală prea complicată, prea contradictorie și prea des modificată. Patronul ajunge, la un moment dat, să fie convins că “e imposibil să fii în perfectă regulă“. Și chiar este imposibil! Urmăriți discuțiile de pe forumurile contabililor, ca să vedeți câte interpretări pot avea normele fiscale!
Din păcate, bulibășeala legislativă și controalele făcute doar pentru îndeplinirea “planului de amenzi” au dus, în timp, la formarea unei mentalități periculoase în rândul întreprinzătorilor: “dacă tot e să mă amendeze, măcar să aibă un motiv“, iar “dacă mai ciupesc și eu nițel din TVA, abia am de unde-mi plăti amenzile pe care oricum le voi lua“.
Astăzi, ANAF culege ce a semănat chiar el în mentalul colectiv. Degeaba s-a rebranduit Garda Financiară în Antifraudă, cu mașini noi, oameni tineri și alte reguli de control.
ANAF se confruntă cu ostilitatea celei mai mari părți a contribuabililor pentru că se tem chiar și agenții economici care nu sunt direct vizați de acțiunile în forță de azi. Mentalul colectiv păstrează amintirea descinderilor Gărzii Financiare din trecut, cu diferența că nu e totuna să iei, pentru o neatenție la completarea unui registru, vechea amendă minimă de 500 de lei sau noua amendă de 4000 de lei.
Revenind la apelul inutil al ANAF pe Facebook, acesta nu aduce o repoziționare reală a sa față de contribuabil, o trecere de la statutul de încasator de amenzi la cel de partener al contribuabililor corecți. Teroarea aruncată în public prin descinderile cu girofare și uniforme va crește doar pe termen scurt încasările la buget. Dar, pe termen lung, respectul nu va înlocui astfel spaima.
Soluția la problema de imagine cu care se confruntă azi ANAF ar putea fi, de fapt, extrem de simplă: comunicarea pozitivă. Orice comunicat oficial referitor la rezultate ale controalelor sale ar putea să conțină, pe lângă numărul firmelor amendate în urma unui control, și numărul firmelor controlate șineamendate. Asta ar însemna, desigur, ca acest număr să fie semnificativ și, ca să fie semnificativ, ar trebui ca practica amendării pentru “ceva, orice, sigur vă găsim noi ceva” să dispară și să fie înlocuită cu mult mai omenescul Felicitări! Aveți totul în bună regulă!
Abia atunci când comunicatele oficiale ale ANAF vor conține și fraza “din 1000 de firme controlate, la 20 au fost identificate doar erori minore, motiv pentru care contribuabilii nu au fost amendați, ci doar îndrumați în corectarea respectivelor erori“, drumul ANAF spre mentalul colectiv românesc va fi deschis.
Guest-post de Ina Gabriela Funețan
sursa: biziday.ro
astazi am stat la coada la registratura ANAF pentru depunerea notificarii pentru registrul de bani personal si am observat ceva… de la registratura se poate cumpara niste formulare de venit si au venit doua persoane sa cumpere( 10 bani formularul) , ce sa vedeti au platit dar nu au primit bon fiscal…. oare este normal?
Moise Guran, cum au fost pedepsite MARILE JAFURI NATIONALE, Privatizarea Petrom, Autostrada Bechtel, Privatizarea Petromidia, taierea padurilor, escrocheria Microsoft, escrocheria EADS, miile de privatizari dubioase, etc.? Cum sunt controlati MARII EVAZIONISTI din prezent? Astea sunt surse de imbogatire pentru Mafia Politica si sunt musamalizate. ANAF controleaza drastic si amendeaza MICII BUTICARI. La asta se pricep, asta au voie sa faca! Legile proaste, stufoase si schimbate des le ofera multe ocazii pentru abuzuri. „Oamenii de afaceri” care cotizeaza la PSD beneficiaza de protectie. Campania este deliberata pentru a starni nemultumirea populatiei care sa ceara SA SE TERMINE CU ABUZURILE ANAF SI DNA!
Comentariile sunt închise.