Spitalele si policlinicile romanesti fac analize de punere in evidenta a aparitiei cancerului folosind o substanta radioactiva din Turcia, care nu are in Romania autorizatie de punere pe piata. Substanta a putut fi adusa in tara, pe baza unei aprobari exceptionale, acordata, intr-un mod dubios, de un fost ministru al sanatatii. Autoritatile romane se feresc sa raspunda daca au prelungit cu inca un an autorizatia, care expira miercuri.
Mai mult de 30% dintre spitalele si policlinicile romanesti, care efectueaza scintigrafii osoase pentru bolnavii sau suspectii de cancer din Romania folosesc o substanta radioactiva adusa din Turcia, care nu a primit autorizatie de punere pe piata din parrtea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Substanta se administreaza, intravenos, in analizele efectuate la marile spitale (Spitalul Fundeni, Spitalul Militar Central, etc) dar si in clinici private din intreaga tara. Reporterii Nasul TV au descoperit ca substanta a fost acceptata la licitatii, fara autorizatia ANMDM, pe baza unei aprobari „strambe”, date de Cseke Attila, fostul ministru al sanatatii.
Rezultate gresite la analize
Pana in 2010, scintigrafiile osoase se efectuau in Romania cu doua substante diferite, dar cu aceeasi utilizare, marcate cu izotop radioactiv – MDP si HDP. Productia primei dintre ele a fost oprita insa in 2010. Nu a existat nicio explicatie oficiala privind motivul opririi dar medicii specialisti in medicina nucleara ne-au spus ca motivul ar fi depistarea unor impuritati la produsul MDP. „Impuritatile pot face ca analiza sa dea rezultat fals negativ, adica pacientului i se spune ca este sanatos, dar, in realitate, are cancer. Pot aparea insa si alte probleme”, ne-au declarat medicii specialisti. Singurul produs autorizat pe piata a ramas HDP, produs in Olanda de americanii de la Covidien.
Izotopi importati „pe sest”
In urma cu un an insa, SC Fidelio Farm, furnizorul produsului MDP (cel retras din fabricatie) a introdus pe piata romaneasca, pe usa din dos, MON-MDP, un produs farmaceutic „clona” a fostului MDP, fabricat in Turcia, la Monrol Nükleer Ürünler. Spunem ca a intrat pe usa din dos deoarece medicamentul nu a fost autorizat, cum era legal, de catre Agentia Nationala a Medicamentului, ci a intrat in tara pe baza unei dispense acordate de ministrul sanatatii de atunci, Cseke Attila. Acesta a semnat, in urma cu un an, pe 24 mai 2011, o autorizatie pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale (32/20122) in favoarea SC Fidelio Farm SRL. Autorizatia a fost eliberata pentru furnizarea medicamentului – kit pentru prepararea radiofarmaceuticului MON.MDP, folosit pentru efectuarea de scintigrafii osoase.
Surse confidentiale din Ministerul Sanatatii ne-au spus ca autorizatia data de Cseke Attila este cel putin dubioasa. „Legea prevede ca Ministrul Sanatatii poate autoriza temporar distributia unui medicament neautorizat dar numai in cazuri de necesitate, neacoperite de medicamentele autorizate. Or, pe piata romaneasca exista HDP de la Covidien, autorizat de ANDM si folosit pentru acelasi tip de analiza ca MDP si MON MDP. Doar daca acest produs nu putea fi adus in cantitati suficiente, se puteau aproba autorizatii pentru nevoi speciale, altfel nu”, ne-au declarat sursele din minister.
Agentia Medicamentului o scalda
Importatorul de HDP nu a fost insa consultat niciodata, nici de ministru, nici de cineva din ANMDM, daca are potentialul sa asigure necesarul de piata. „Putem asigura oricand necesarul de pe piata, avem sustinerea totala a producatorului. Nu ne-a solicitat nimeni asa ceva din partea autoritatilor competente. Mai mult, nu am stiut oficial, pana la inceputul lunii aprilie, ca pe piata a fost introdus un produs neautorizat de ANMDM”, ne-a declarat Florin Cula, oficial al S&S Groupe Prodimpex, importatorul HDP. Agentia Nationala a Medicamentului a confirmat, oficial, pentru Nasul TV, ca nu a eliberat autorizatie de punere pe piata pentru substanta radioactiva din Turcia. Mai mult, ANMDM ne-a transmis ca nimeni nu a cerut autorizatie de punere pe piata a medicamentului turcesc. Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii nu a raspuns intrebarilor nostre punctuale. Nici Cseke Attila nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere.
Doru Filip, oficial al Fidelio Farm, importatorul produsului radioactiv turcesc, ne-a declarat ca „autorizatia data de ministrul Cseke Attila a fost emisa in deplina legalitate”. El ne-a mai spus ca cele doua produse MON-MDP si HDP ar avea substante active diferite, ceea ce ar fi facut legitima eliberarea autorizatiei pentru nevoi speciale. „Din cate stim, autorizatiile se elibereaza cu avizul ANMDM”, ne-a mai declarat reprezentantul Fidelio Farm. Daca afirmatia este adevarata, atunci Agentia Nationala a Medicamentului este partasa la eliberarea autorizatiei dubioase a lui Cseke Attila. Dealtfel, ANMDM s-a ferit, in raspunsul dat catre Nasul TV, sa recunoasca ca exista pe piata HDP, produs autorizat si echivalent, la momentul autorizarii importului substantei turcesti.
A semnat si Cepoi o autorizatie?
Autorizatia „stramba” semnata de Cseke Attila pentru produsul radioactiv turcesc expira miercuri, 23 mai 2012. Reprezentantii Fidelio Farm au evitat sa ne raspunda daca au cerut o noua autorizatie pentru produs. Nici ministrul Vasile Cepoi nu ne-a raspuns la aceasta intrebare. Intre timp, Agentia Nationala a Medicamentului ne-a confirmat ca la produsul MDP original (cel fabricat in Anglia) producatorii au identificat „neconformitatea materiei prime cu standardele de control al calitatii”. Cine verifica insa conformitatea produsului turcesc?
Articolul e excelent, dar titlul e de belea…
Si tacerea este un raspuns clar, nenorocirea e ca bolnavul batut de soarta trage consecinta .De acea ar fi bine pt acest minister omul potrivit la locul potrivit.
Intr-adevar, timpul de injumatatire conteaza doar pentru a calcula in cat timp se elimina substanta din organism. Nu are nicio relevanta in contextul articolului. Ancheta este foarte buna. Tineti-o tot asa!
P.S. Din pacate, mai degraba cautam pete in soare decat sa luam aminte la semnalele adevaratei prese de investigatie…
Ati uitat esentialul sa specificati despre ce izotop radioactiv este vorba si timpul de injumatatire al acestuia. Din cite inteleg e vorba de o substanta folosita in diagnostic.Cind publicati astfel de articole angajati un specialist nu urechisti. O zi buna !
e un articol deosebit de valoros!
timpul de injumatatire nu cred ca intereseaza pe nimeni decat pe angajatii din sistem…problema este ca analizele chiar ies dupa urechi turcesti, arabesti…si la stomatologie aceeasi distribuitori…sau clinici veterinare. de ex cainele meu a murit rapid, intr-o saptamana de suferita, iar ecografia nu indica probleme grave cu toata rabdarea si chiar daruirea medicului veterinar care l-a examinat atat de atent. analizele de asemenea au iesit bune si au fost facute sub semnatura unui mare profesor in medicina veterinara.
Imi pare rau pentru cainele tau, dar ecografia nu e litera de lege, are doar anumite indicatii, evidentiaza doar anumite tipuri de modificari, la anumite organe, catelul putea muri din cateva zeci de cauze care nu se evidentiaza ecografic, sau care nu modifica analizele de laborator. Daca nu te pricepi, taci si lasa pe altii sa vorbeasca.
mai Daniele, asta este calea de urmat pe care medicii o recomanda. nu eu trebuie sa ma pricep! eu ma pricep sa dau exemplul pe care l-am suferit din cauza ca nu s-a constat corect dignosticul care i-ar fii putut ameliora suferinta. suspect de cancer – asta a fost finalul durerilor lui imense!
Ce de tampenii spui… Sigur, precizarea tipului de izotop (ca timpul de injumatatire rezulta din cunoasterea izotopului…) ar fi fost interesanta pentru cei care cunosc. Ma indoiesc ca pentru majoritatea semnificativa a publicului acestei stiri are vreo semnificatie sa mentionezi ca e vorba de cesiu sau strontiu sau mai stiu si eu ce… De fapt, mai indoiesc ca tu ai pricepe ceva din aflarea tipului de izotop. In rest, stimabile, gargara.
asa e daca invatati medicina numai din reviste, mai Daniele! va intereseaza doar timpul de injumatatire- nu cauza care produce efectele
Comentariile sunt închise.