Moscova presează NATO să explice planurile pe care le are în privinţa întăririi prezenţei militare în Europa estică, a spus Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.

„Nu aşteptăm doar răspunsuri, ci răspunsuri… bazate pe respectul total faţă de regulile asupra cărora am căzut de acord”, a declarat acesta.

Dar Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a negat că alianţa ar fi încălcat vreo înţelegere cu Moscova. De asemenea, a acuzat Rusia de „violarea oricărui angajament internaţional pe care şi l-a asumat” prin anexarea Crimeii.

NATO a spus că va continua acţiunile de „apărare colectivă” pentru a proteja statele membre şi a întărit punctele defensive din Europa de est. De asemenea, alianţa a încheiat toate acţiunile de cooperare civilă şi militară cu Rusia.

Şeful NATO a declarat că nu a primit nicio întrebare de la Moscova şi a clasificat acuzaţiile pe care Rusia le aduce alianţei drept „propagandă şi dezinformare”.

Ca răspuns, Rusia şi-a chemat înapoi cel mai important reprezentant militar în cadrul NATO pentru „consultaţii” în Moscova. „Nu vedem şansa de a continua în mod normal cooperarea militară cu NATO”, a declarat joi Anatoly Antonov, ministrul adjunct al apărării.

Anterior, Rasmussen a descris anexarea Crimeii de către Rusia drept cel mai mare pericol pentru securitatea europeană din timpul ultimei generaţii.

În cursul unui sumit din Bruxelles, alianţa şi-a exprimat îngrijorarea datorată unei adunări masive de trupe ruseşti lângă graniţa estică a Ucrainei, printre temerile faţă de o posibilă invazie.

1

Paznicul european al forţelor aeriene a făcut avertizări în privinţa „serioaselor riscuri pentru siguranţa zborurilor civile internaţionale” deasupra Crimeii şi a spus liniilor aeriene să evite spaţiul menţionat.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţei a declarat că intenţia Rusiei de a prelua controlul traficului aerian din regiunea anexată, care acum este sub controlul Ucrainei, a dus la o „situaţie nesigură”.

Mişcări de trupe

Cei care fac planurile NATO evaluează opţiuni precum stabilirea de baze militare permanente în statele baltice pentru a linişti ţările din estul Europei. Acţiunile Rusiei au creat îngrijorare în Estonia, Letonia şi Lituania- toate acestea fiind membre NATO ce au făcut parte din Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Navele aeriene ale NATO vor participa la patrularea regiunii într-un exerciţiu de rutină despre care analiştii spun că a căpătat o importanţă mai mare datorită crizei. Mai multe ţări membre NATO, printre care şi Regatul Unit, SUA şi Franţa, au oferit avioane suplimentare.

Dar Lavrov a acuzat NATO de exagerarea importanţei mişcărilor efectuate de trupele ruseşti lângă graniţa Ucrainei. Acesta a spus că Rusia are dreptul să mişte trupe în propriul teritoriu şi că forţele aflate lângă graniţă se vor întoarce la bazele permanente de care aparţin după terminarea exerciţiilor militare. De asemenea, Moscova a anunţat că o parte dintre forţele sale speciale vor participa la o un exerciţiu militar comun în Belarus în cursul lunii acesteia.

Ministrul de apărare al Rusiei a declarat că o unitate de paraşutişti se va alătura celor din Belarus pentru a repeta operaţiuni de asalt în nordul ţării, în perioada 15-18 aprilie.

Între timp, ambasadorul Germaniei în Rusia a fost chemat joi de către Ministrul de Externe rus după ce Ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a asemănat mişcarea Moscovei din Crimeea cu anexarea regiunilor vorbitoare de germană din Cehoslovacia de către Adolf Hitler în 1938.

„Considerăm provocatoare asemenea referinţe pseudo-istorice făcute de ministrul german”, a declarat Ministrul de Externe rus. „Comparaţiile făcute reprezintă o manipulare grosieră a faptelor”.

 

Articolul original poate fi accesat aici.

Traducere de UVT.