Guvernul Ţării Galilor ştie cum să cheltuiască banii europeni…aşa că are o expertiză care este valoroasă pentru o economie emergentă cum este România, sugerează Dylan Jones-Evans, profesor de antreprenoriat la universitatea din Ţara Galilor, conform unui articol publicat duminică de BBC.
Europa Centrala este o piaţă uriaşă pentru întreprinderile galeze şi există oportunităţi de vânzare în toată această piaţă relativ neexploatată de 100 de milioane de oameni, a argumentat profesorul, care înţelege astfel să vândă un pont guvernului şi mediului de afaceri din Ţara Galilor, una din cele patru ţări tradiţionale care formează Regatul Unit.
Perspectiva ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii în UE pentru români şi bulgari în 2014 îi determină aici pe unii să-şi exprime îngrijorarea că mii de est-europeni ar putea inunda Marea Britanie, iar pe alţii să se întrebe dacă acest lucru ar putea fi o oportunitate de afaceri, notează John Stevenson, corespondentul BBC în Ţara Galilor.
Autorul articolului aminteşte în acest context de vizita efectuată de Regina Elisabeta a României în staţiunea galeză Llandudno în secolul al XIX-lea, când a stat cinci săptămâni la Hotel Marine, unde o scrisoare de mulţumire din partea reginei încă este afişată cu mândrie. Când Regina Elisabeta a României vizita Ţara Galilor, intrarea ei în Marea Britanie nu era restricţionată – ea putea veni şi pleca oricând voia. În schimb, după aderarea la UE în 2007, românilor li s-a restricţionat accesul de intrare în Marea Britanie, observă semnatarul articolului.
Pentru momentul când restricţiile pe piaţa muncii vor fi ridicate, profesorul Dylan Jones-Evans propune stabilirea unor legături cu guvernele român şi bulgar, a unor parteneriate, pentru a vedea cum pot fi ele susţinute practic, cum pot fi ajutate în rezolvarea unor probleme, cum este cea a absorbţiei reduse a fondurilor europene.
Românii construiesc deja legături puternice cu Scoţia, remarcă corespondentul BBC în Ţara Galilor. Ei au deschis o biserică ortodoxă în Glasgow şi vor să intensifice dialogul economic cu consiliile locale şi guvernul scoţian. De la numirea sa, ambasadorul român Ion Jinga a fost în Scoţia de peste zece ori. Dar, într-o vizită recentă la Cardiff, capitala Ţării Galilor, pentru a prezenta peste 300 de cărţi româneşti la biblioteca centrală a oraşului, Jinga a subliniat că guvernul său vrea să îmbunătăţească legăturile şi cu Ţara Galilor.
În condiţiile în care Marea Britanie se eschivează de la rolul său în cadrul Europei, accentul influenţei şi puterii sale economice din cadrul UE se mută spre foste ţări ale blocului estic. Asta înseamnă ca Europa Centrală, inclusiv ţări ca România, vor juca un rol şi mai mare în afacerile europene, comentează BBC.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Cardiff a declarat: ‘România a fost o piaţă pentru companiile galeze în trecut şi suntem întotdeauna deschişi să explorăm noi posibilităţi’.
Au trecut mai mult de 100 de ani de când Regina Elisabeta a României a vizitat staţiunea balneară din Llandudno, ca un răgaz în căutarea unei mirese potrivite pentru fiul ei capricios. Un secol mai târziu, se cuvine ca societăţi şi companii din mediul de afaceri galez să fie acum îndemnate să facă acelaşi drum în direcţie opusă pentru motive complet diferite, conchide corespondentul BBC.