Inainte de a pleca la Consiliul European, presedintele Traian Basescu a tinut declaratie de presa, la Aeroportul Henri Coanda, in care a vorbit despre nevoia de a grabi acordul de asociere dintre UE si Republica Moldova.

„Avem ca prioritate solicitarea ca acordul de asociere dintre UE si Republica Moldova sa fie finalizat cat mai rapid, in asa fel incat, cel mai tarziu in noiembrie la Vilnius, cu ocazia summitului Parteneriatului Est-European, sa fie semnat acest acord intre UE si Republica Moldova”, a afirmat Basescu, intr-o declaratie sustinuta inainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Vezi mai jos principalele puncte de pe agenda presedintelui Traian Basescu care vor fi discutate la CE:

-Primul subiect pe agenda – Contributia comertului international la cresterea economica si la angajari.

– Noi avem ca prioritate solicitarea ca acordul de asociere UE – Moldova sa fie finalizat cat mai rapid, astfel incat in noiembrie, la Vilnius, sa fie semnat acest acord.

– Un al doilea subiect e legat de situatia din Orientul Mijlociu si nordul Africii si reactia UE, in mod deosebit la asa numitul fenomen al primaverii arabe.

– In interiorul acestui subiect se va dezbate situatia din Siria si Mali.

– In cazul in care se va pune problema contributiilor pentru Mali, Romania a aprobat in CSAT o contributie cu instructori si eventual ofiteri de stat major, zece persoane, si cantitati importante de material militar pentru armata statului Mali.

– Al treilea subiect si extrem de important pentru noi este legate de cadrul financiar multianual 2014 – 2020.

– In principal, se prefigureaza o dezbatere care in linii mari sa plece de la stadiul in care a fost intrerupta in noiembrie 2012.

– Esenta dezbaterii de atunci a fost legata de nivelul de reducere a bugetului fata de propunerea Comisiei Europene. Unele state cereau reduceri de 200 mld, altele mentinerea, altele o reducere de 50 miliarde. Ceea ce s-a agreat insa in noiembrie a fost ca din tot acest palier al reducerilor reducerea sa fie de 100 miliarde.

– Negocierile se reiau de la stadiul in care au ramas, bugetul ultimului consiliu a fost redus cu 70 miliarde, iar miza acestui consiliul e de unde sa se reduca inca 30 mld, pentru a se ajunge pe cifra convenita, reducere 100 mld fata de propunerea Comisiei.

– Aici obiectivele noastre par a fi clare. Vom vedea care sunt jocurile din interiorul Consiliul, dar categoric Romania va sustine ca cele 30 miliarde sa nu fie amputate de la Politica Agricola Comuna sau Coeziune.

– Trebuie sa gasim alte zone, vom vedea acolo cum vor evolua lucrurile.

– Pozitia noastra va fi bazata si pe interventiile, notificarile pe care guvernul le-a facut in Consiliul UE, fie la Agricultyura, fie la Transporturi, fie la Dezvoltare REgionala, fie in CAGRE.

– Imi voi baza pozitia pe aceste pozitii pe care Guvernul le-a avut deja in zona de competenta strict guvernamentala.

– Din acest motiv am si solicitate de la Guvern poozitiile care au fost pana acum, pentru ca ne-ar fi extrem de utile ca argument in sustineriele pe care le voi avea.

– O miza a noastra pe care nu-mi e usor sa o identific in acest moment din punct de vedere al dimensiunii, ar fi ca din fondurile alocate, ori la Coeziune, ori la Dezvoltare rurala, ori in alte zone , este legata de agricultura, la platile directe.

– Privind la toate analizele care vizeaza ce se va intampla in lume in urmatoarele decenii se pare ca pana in 2030 solicitarea pietei pentru alimente va creste cu circa 30%. Din acest motiv, e esential ca Romania sa fie in pas cu aceasta evolutie. De aceea, vom incerca si o solutie cat mai buna pentru platile pentru agricultura dar si gasirea unei solutii ca modernizarea sistemelor de irigatii sa fie acceptata a fi introdusa din fondurile alocate pentru bugetul 2014 – 2020.

– Vom incerca TVA eligibil macar pe unele segmente ale banilor alocati Romaniei, spre exemplu la fondurile de coeziune, unde TVA e o suma foarte mare, ceea ce a usura problemele bugetare, ne-am acoperi de aici contributia autohtona.

– Ne intereseaza cresterea avansurilor de la 2% la 4-6% si Top-up pentru situatia in care Romania ramane in acord cu FMI si UE. Top-up adauga 10% la contributia UE pe diverse prioiecte si reduce corespunzator contributia nationala.

– Sa speram ca astazi si maine vom finaliza toate dezbaterile si negocierile legate de perspectiva financiara multianuala a Uniunii.

– Suntem deja la mijlocului primului trimestru din 2013, 1 ianuarie 2014 e doar la 10 luni distanta.

– Deciziile de azi si maine trebuie transpuse in reglementari ale consiliului UE si Parlamentului. Parlamentul si consiliul UE, structura rezervata guvernelor, sunt co-decidenti in legislatia care trebuiie sa puna in aplicare decizia politica de azi si maine.

– Este un drum lung de parcurs pana la implementare.

– As mai face o subliniere legata de acest aspect: sansele de a ajunge la o intelegere – eu nu le vad a fi maxime, dar sunt mult mai mari decat in noiembrie anul trecut.

– Ar mai putea fi probleme si legate de Italia, un mare contributor in campanie electorala, sa vedem cu Marea Britanie cum se acomodeaza lucrurile, chiar si cu Germania, un adept al reducerilor drastice.