Președintele României, Traian Băsescu, a fost invitat la summitul Partidului Popular European (PPE) de la Bruxelles care precede Consiliul European din 18-19 decembrie, potrivit unui comunicat de presă al PPE, anunţă Agerpres.

Invitaţia denotă interesul popularilor europeni de a avea în Traian Băsescu un partener-cheie de dialog cu formaţiunile de centru-dreapta din România, în ciuda faptului că preşedintele, după încheierea mandatului, nu va intra în principalul partid din această zonă doctrinară – PNL, cel care l-a propulsat la Palatul Cotroceni pe noul preşedinte Klaus Iohannis. După cum a anunţat personal, Băsescu se va alătura din 22 decembrie Partidului Mişcarea Populară (PMP), de asemenea afiliat la PPE. Pe lângă PNL şi PMP, mai fac parte din PPE şi PNŢCD şi UDMR.

Traian Băsescu a avut o contribuţie majoră la victoria candidatului Dreptei în alegerile din 16 noiembrie, prin încurajarea electoratului „băsist” (aproximativ 15%) să voteze împotriva lui Ponta, dar şi prin apelul la mobilizare adresat electoratului antisistem şi din Diaspora generat indirect de atacurile preşedintelui la guvernul Ponta despre sabotarea votului românilor din străinătate.

În ciuda divergenţelor din ultima vreme dintre PMP şi PNL, popularii europeni pariază în continuare pe imaginea de lider de dreapta şi de partener de încredere pe care şi-a construit-o Băsescu în ochii unor lideri importanţi ai dreptei europene, precum Angela Merkel, Jean Claude Juncker sau Nicolas Sarkozy, abia revenit pe cai mari la conducerea dreptei franceze. De asemenea, relaţia Băsescu-SUA contează şi ea în acest context. Vicepreşedintele american Joe Biden a transmis de mai multe ori mesaje din care rezultă încrederea totală pe care americanii i-o acordă în continuare lui Traian Băsescu. Vizita lui Biden la Bucureşti a vorbit de la sine despre ce înseamnă Băsescu pentru SUA, iar fotografiile apărute în public (alăturat) după întâlnirea celor doi spun totul despre cum este privit Traian Băsescu la Casa Albă, în comparaţie cu premierul Victor Ponta.

La reuniunea PPE, pe a cărei agendă figurează pregătirea reuniunii Consiliului European de iarnă, participă printre alții președintele PPE, Joseph Daul, președintele Consiliului European, Donald Tusk (care și-a preluat mandatul pe 1 decembrie), președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și liderul grupului europarlamentar PPE, Manfred Weber.

De asemenea, sunt invitați cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, șeful guvernului bulgar Boiko Borisov, premierul ungar Viktor Orban, șefa guvernului polonez Ewa Kopacz, șefa guvernului leton Laimdota Straujuma, premierii irlandez Enda Kenny, grec Antonis Samaras și finlandez Alexander Stubb.

Partidul Popular European este cel mai mare și cel mai influent partid paneuropean, fiind format în prezent din 78 de partide naționale din 39 de țări.

Din PPE fac parte, printre alții, 12 șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și 6 din afara UE, 14 membri ai Comisiei Europene și cel mai puternic grup politic (219 membri) din Parlamentul European.

sursa paginadepolitica.ro