Avocatul fostei șefe antimafie, Alina Bica, face noi precizări despre megadosarul de corupție în care este implicat clientul său.

Avocatul Laura Voicu, cea care o reprezintă pe fosta șefă DIICOT, a precizat că nu înțelege cum Alina Bica este în arest, în timp ce personajul care ”i-a pus dosarul în brațe” și anume fostul șef al PNL sector 1, Sergiu Diacomatu, este în libertate. De asemenea, apărătoarea Alinei Bica precizează că o greseală mare făcută de clienta sa este aceea că a pus prea multe întrebări, fiind ”o persoană foarte activă.”

Cu siguranță le vede și dumneai (n.r: referindu-se la abuzurile din justiție). Avem niște semne de întrebare. Referitor la ridicarea din strada…nu se punea problema unui flagrant. O ridicare din strada se impunea dacă fapta era făcută cu o zi înainte. Când a fost ridicată din stradă nu i-a fost spus nimic. A fost întrebată dacă are avocat, deci se știa că urmează arestarea. Esti ridicat ca un pachet de pe stradă. (…) Doamna Bica imi spunea la un moment dat, se întreba retoric: am făcut codul atât de bine încăt nu se dă posibilitatea restiturii dosarului la Parchet. E mai mult un cod pentru procurori. (…)  

Doamna Bica a avut întotdeauna un rol activ. Îi place să se implice, să pună întrebări. Greșeala ei majoră a fost aceea că a pus întrebări la întâlnirea (n.r.: referindu-se la ședința ANRP în care a fost aprobat dosarul de retorcedare care a produs un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro). Dintre cei trei care s-au opus inițial acelui dosar sunt arestați, iar  cel (n.r: referinduse la membrul PNL, Sergiu Diacomatu) care i-a pus dosarul pe masă este în libertate. Ceilalți trei care au fost de acord cu aprobarea dosarului sunt în libertate. (…)  Alina Bica este în stare de șoc în continuare”, a punctat  avocatul Laura Voicu, sâmbătă seara, la Antena3.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lăcărmioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Astfel, membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceştia ar fi fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

sursa psnews.ro