Cand toti ochii sunt indreptati spre conflictele armate din mai multe regiuni ale globului, Rusia risca sa produca un dezastru nuclear de nivelul celui de la Cernobil.

Autoritatea norvegiena pentru Protectia Impotriva Radiatilor a transmis ca un adevarat dezastru poate avea loc in viitor in Arctica din cauza unor practici folosite de Rusia cu cateva decenii in urma, noteaza Business Insider, citat de ziare.com

Tragedia se poate produce in Marea Barents (aflata in apropierea Norvegiei, Rusiei si Finlandei) si in Marea Kara (aflata in apropierea Rusiei).

Pana in 1991, Uniunea Sovietica a folosit aceste zone ca o groapa de gunoi in care isi depunea deseurile nucleare, iar urmarile s-ar putea simti in curand, conform cercetatorilor norvegieni.

Aceasta practica era obisnuita pentru majoritatea tarilor in acea perioada, insa Rusia a scufundat o cantitate semnificativa, nu foarte departe de tarile vecine.

Concret, potrivit autoritatilor novergiene, „rusii au scufundat 19 nave ce contin deseuri radioactive, 14 reactoare nucleare, dintre care cinci care contin si acum combustibilul nuclear uzat, 735 de piese ale unor masini grele contaminate radioactiv, 17.000 de containere de deseuri radioactive si trei submarine nucleare”.

Dintre cele trei submarine, cel denumit K-27 este cel care are cele mai mari sanse sa produca un dezastru de tipul Cernobil, in cazul in care vor exista scurgeri de radiatii in mediul inconjurator, sustin norvegienii.

Submarinul a fost lansat de URSS in 1962, insa echipajul a murit la scurt timp din cauza radiatilor. In 1981, Uniunea Sovietica a scufundat submarinul in Marea Kara, la doar 30 de metri adancime.

Un alt submarin, K-278, a fost scufundat atat de adanc incat recuperarea in cazul unor scurgeri radioactive ar fi aproape imposibila, in timp ce despre submarinul K-159 autoritatile de la Oslo sustin ca poate afecta pescuitul de pe intreg malul de nord al Norvegiei.

Pe de alta parte, exista si voci mai optimiste, care sustin ca posibilitatea unor scurgeri pe termen scurt este foarte mica, intrucat reactoarele sunt protejate suficient de bine.