erdogan - b 61 nuclear bomb incirlik

Fara sa ne gandim la vreo legatura intre bataia de joc a Sky News („Romania face trafic de arme!”) si aberatia EurActiv, un lucru este cert: tara noastra apare din ce in ce mai mult pe harta unui razboi informatic care se practica de mult timp si la scara globala.

Ne intrebam si noi oare cine are interesul sa plaseze Romania pe harta tintelor nucleare si de ce o face la modul atat de insistent? Marti, Traian Basescu s-a apucat sa vorbeasca despre prezenta focoaselor americane in Romania si, parca pe nesimtite, subiectul a si luat-o pe repede inainte la vale. Deja se da ca sigura informatia ca Deveselu va gazdui periculoasele B61 (bombe cu hidrogen).

EurActiv nu este vreo gazeta de perete din Rasuceni, dar nici oficiosul NATO. Vorbim despre un site specializat in lansarea de petarde si fumigene care s-a gandit sa joace in Liga Campionilor si fleosc cu „bomba” de presa in ograda televiziunilor: SUA muta focoasele nucleare de la Incirlik (nu multe, „doar” vreo 50) in Oltenia, la Deveselu! Nu se vorbeste ca asta ar fi intentia Washingtonului, nicidecum, informatia e data ca sigura, scrie negru pe alb: „Statele Unite au inceput procesul de transfer al armelor nucleare din Turcia in Romania”. Verificata din doua surse, dupa cum se lauda baietii de la „EurActiv”, care scriu ca transferul bombelor intampina oaresce probleme din punct de vedere tehnic si politic. „Nu este simplu sa muti 20 de focoase”, zice o sursa, „sub rezerva anonimatului”.

Teoretic, nu se poate. Practic…

Daca nu e atat de simplu, atunci ce minte intreaga poate sa accepte ca, peste noapte, SUA transfera zeci de focoase nucleare? Si unde? Taman la Deveselu! Adica, se incarca bombele intr-o duba, ca pepenii de Dabuleni,  tusti cu ele peste granita si gata treaba.

Transportul armelor nucleare si depozitarea lor intr-un stat implica negocieri ce pot dura chiar ani de zile.

Potrivit tratatelor (Start 2) semnate de SUA si Rusia, nici una dintre parti nu poate deplasa arme nucleare pe teritoriul UE fara aprobarea celeilalte.

Nemaivorbind ca, fara capacitati sofisticate de stocare (silozuri), este exclusa orice gazduire a unor B61. Si atunci, de ce a fabricat EurActiv o asemenea gogoasa rasuflata in care apare numele Romaniei? Materialul aruncat pe piata joi aduce prejudicii imaginii tarii si sigurantei nationale, la fel ca prostia facute de asa-zisii jurnalisti ai Sky News.

MAE neaga, MApN rade, NATO avertizeaza Turcia

Ministerul Afacerilor Externe a dezmintit cu fermitate zvonul EurActiv. La fel si MApN, ministrul Mihnea Motoc afirmand ca aceste informatii sunt „pure speculatii de presa”: „Nu exista niciun fel de intalnire, de planuri in aceasta directie”.
Totusi, pozitia Organizatiei Nord-Atlantice este ca „aliatii se vor asigura ca toate componentele nucleare de descurajare ale NATO sa ramana sigure si operationale”. Cu alte cuvinte, un avertisment transmis Turciei, care ar face bine sa-si securizeze baza de la Incirlik, in caz contrar putand fi luata in calcul varianta mutarii in alta tara a bombelor americane.

In toata aceasta poveste, un lucru e sigur, anume ca se doreste plasarea Romaniei pe harta statelor europene care gazduiesc bombe nucleare americane. Si in ce ne transforma asta daca nu intr-o tinta a Rusiei? Moscova a avertizat in repetate randuri ca nu este de acord cu scutul de la Deveselu, astfel ca acum ne putem astepta ca reactia sa devina una si mai virulenta in cazul in care Bucurestiul isi da acordul pentru transferul focoaselor din Turcia.

Care este miza armelor de la Incirlik?

Dupa evenimentele din Turcia, din ce in ce mai multe temeri au aparut cu privire la securitatea celor 50 de bombe cu hidrogen depozitate la baza din Incirlik. Ce se ascunde in spatele acestor preocupari? Este justificata teama ca ar putea cadea in maini gresite? Fost sef al Serviciilor Turce de Informatii, Ismail Hakki Pekin a oferit explicatii pretioase despre jocul facut de SUA.

In ultimul timp, Occidentul si in special diplomatii americani au evocat regulat necesitatea de a transfera armele nucleare aflate la Incirlik, invocand ratiuni de securitate. Spre exemplu, ultimul raport al Stimson Center arata ca „armele nucleare ale Statelor Unite plasate la Incirlik, nu departe de frontiera cu Siria, pot ajunge in mainile teroristilor sau ale altor grupari inamice”. Chipurile, pericolul este urias, mai ales in conditiile situatiei din Turcia, care, dupa tentativa de lovitura de stat (15 iulie) „nu mai poate asigura securitatea acestor arme”.

Potrivit ultimelor informatii, Europa gazduieste aproximativ 200 de bombe nucleare de tip B16, in jur de 50 fiind depozitate la Incirlik.

La Adana, oamenii striga „Afara cu baza SUA!”

Populatia din Adana, orasul la periferia caruia se afla Incirlik, s-a aratat constant preocupata de prezenta acestor arme si a cerut de multa vreme inchiderea bazei aeriene. Au existat chiar proteste masive, mai ales dupa data de 15 iulie.

Ce este insa in spatele declaratiilor SUA cu privire la securitatea precara a armelor de la Incirlik? Pentru Ismail Hakki este vorba pur si simplu de a influenta Turcia: „Via aceste declaratii, Statele Unite spera sa exercite o presiune asupra Turciei, sa o intimideze intr-o anumita masura, dupa urmatoarea logica – iata, nu exista stabilitate in tara, exista grupari teroriste, deci este necesar ca noi, americanii, sa preluam controlul asupra situatiei din Turcia”.

Actionand de aceasta maniera, Occidentul nu admite nici o modificare a politicii externe a Turciei si nici ca aceasta tara sa se indeparteze de influenta lui. „Deplasarea armelor nucleare pe teritoriul nostru a fost un demers gandit mai degraba pentru securitatea Occidentului decat pentru cea a Turciei. Armele pastrate la baza de la Incirlik nu pot apara Turcia de eventuale atacuri din partea tarilor straine. Iar ele au un efect limitativ caci se afla sub controlul absolut al americanilor”, a explicat Hakki. El a subliniat ca, in conditiile in care armele in chestiune se afla in Turcia pentru a fi utilizate de militarii americani si nu de armata turca, prezenta lor este mai degraba o amenintare pentru securitatea Turciei, si nu invers!

Bau-baul terorist

Potrivit expertului citat, posibilitatea ca armele nucleare de la Incirlik sa cada in mainile teroristilor este apropiata de zero. „Baza Incirlik stocheaza in principal bombe destinate sa fie lansate din avioane. Tinand cont de detonatoare, de mecanismul armelor de acest tip, se poate constata ca, si daca teroristi pun mana pe ele, nu le vor servi la nimic fara a intra in posesia de informatii suplimentare, coduri de activare si alte informatii”, a spus Hakki.

Baza de la Incirlik este folosita de aviatia americana pentru a efectua raiduri asupra pozitiilor teroristilor din Siria si din Irak. Urmare a puciului esuat din Turcia, comandantul bazei a fost arestat pentru implicare in tentativa de lovitura de stat.

Americanii au peste 200 de bombe nucleare in Europa

Amplasata in sudul Turciei, baza Incirlik adaposteste in jur de 50 de bombe cu hidrogen. Focoasele nucleare sunt acolo din timpul Razboiului Rece si au fost aduse de americani ca parte a angajamentului SUA fata de statele NATO.

De altfel, nu doar in Turcia sunt arme nucleare. Oficial, alte patru state membre gazduiesc astfel de bombe. Este vorba despre Germania (la Buchel), Italia (la Aviano si la Ghedi), Olanda (la Volkel) si Belgia (la Kleine Brogel). In cazul ultimei baze au existat recent unele probleme de securitate. Acum cinci ani, la Kleine Brogel au patruns cativa activisti pentru pace. Dupa ce au trecut de garduri, acestia au intrat intr-un depozit care continea arme nucleare si au lipit afise antirazboi pe bombe. Intreaga filmare a durat o ora, povestea luand sfarsit cand un soldat belgian a ajuns in zona si i-a somat pe activisti sa se predea. Ca sa se evite situatii de genul acesta, autoritatile americane au inceput sa faca un upgrade de securitate in cele mai importante baze militare din Europa.

Ce inseamna bomba cu hidrogen

Spre deosebire de rachetele balistice, dezvoltate ani mai tarziu, bombele cu hidrogen plasate de SUA in Europa in timpul Razboiului Rece trebuie aruncate din avioane. Asta, insa, nu le face deloc mai putin periculoase, din contra, aceste bombe cu hidrogen sunt de pana la zece ori mai puternice decat armele folosite la Hirosima si Nagasaki. Nu-i de mirare ca simpla prezenta a unor astfel de arme intr-o tara duce la tensiuni crescande in regiune.

 

Sursa: enational.ro