ratbCum ai reacţiona dacă, venind de la serviciu, autobuzul în care te afli ar lua foc, aşa, din senin? S-a întâmplat la Constanţa, şi nu o dată. Se poate întâmpla, Doamne fereşte, şi în oraşul tău.

Dacă până acum erai convins că transportul public este unul sigur, îţi vom arăta că lucrurile nu stau chiar aşa. Regiile de transport local din marile oraşe fentează în mod sistematic legislaţia în domeniu, evitând să-şi licenţieze autobuzele la Autoritatea Rutieră Română. Legea este clară, stipulând că niciun mijloc de transport auto, fie el de mărfuri sau de pasageri, nu poate ieşi pe stradă decât dacă asupra şoferului se află o aşa numită copie conformă a licenţei de transport obţinută de societatea respectivă. Copia conformă a licenţei trebuie să se afle în orice moment asupra şoferului, pentru eventualitatea în care va fi oprit în trafic, pentru control. Doar aşa se poate face dovada că pasagerii circulă în condiţii de siguranţă.

Ei bine, eludând legea, regiile de transport din Bucureşti, Constanţa, Iaşi (şi lista ar putea continua) nu deţin aceste documente pentru toate autobuzele aflate în parcul circulant. Şi asta nu pentru că ar duce lipsă de bani. Ce înseamnă pentru o regie de transport o taxă anuală de 238 de lei de autobuz? Da, dar înainte de a plăti taxa, fiecare autobuz trebuie supus unei verificări tehnice.

Surse din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR, instituţia care, de fapt, ar trebuie să verifice dacă vehiculele care circulă pe drumurile publice au toate actele în regulă) au pus la dispoziţia revistei “Jurnal de Investigaţii” situaţiile la zi ale societăţilor de transport urban din câteva mari oraşe ale ţării, din punctul de vedere al documentelor ce le-au fost eliberate.