Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că l-a desemnat pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, drept premier interimar, după ce Victor Ponta şi-a depus, miercuri, mandatul, la presiunea străzii. În luna septembrie a acestui an, cotidianul Puterea a publicat un articol în care arăta discrepanța dintre declarațiile ministrului ce promitea manuale noi pentru elevi și realitatea din majoritatea școlilor din țară.
Redăm în continuare articolul publicat pe 16 septembrie 2015:
„Toți elevii vor avea manuale, toți elevii au manuale. Dacă ne referim în mod special la clasa a III-a, toți elevii vor avea la dispoziție manualele retipărite, clasice, până în momentul în care vor intra toate manualele digitale”, a declarat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Liceul teoretic „Dante Alighieri”, unde a participat la deschiderea anului școlar.
Marți, pe un forum de discuții al cadrelor didactice, o învățătoare din Drobeta-Turnu Severin postează ACESTE fotografii ale unor manuale pe care le-a primit pentru a le distribui elevilor care începeau clasa a III-a.
„Astăzi am primit încă o serie de manuale, pentru că ieri nu am avut decât pentru jumătate de clasă. Nu că cele de ieri ar fi fost cu mult mai bune, totuși… Rușine să-i fie domnului ministru!”.
Comentariile critice ale cadrelor didactice la adresa ministrului Educației abundă în replică la postarea învățătoarei severinene.
Unii profesori, din alte colțuri ale țării, confirmă că se confruntă cu aceeași problemă: „Toată lumea, cred, e în aceeaşi situaţie. De aceea se recurge la sprijinul părinţilor pentru achiziţionare de manuale şi auxiliare. Dacă s-ar întâmpla doar într-un an… dar suntem deja în al treilea, cu aceeaşi situaţie. Şi se mai spune că învăţământul e gratuit!!! Nu se gândesc că sunt familii care nu îşi pot permite atâtea cheltuieli şi fac sacrificii enorme”, comentează o învățătoare. „Păi a zis că vor avea toţi elevii manuale… ce mai contează că sunt atât de deteriorate şi nu respectă noua programă? Ruşine Ministerul Educaţiei!”, adaugă alta. „La clasa a IV-a, pentru că am simultan, nu am avut nici măcar manuale de limba română pentru toţi elevii”, se plânge o învățătoare mai norocoasă.
Un cadru didactic invocă și lipsa de respect a elevilor făță de manuale: „Fără supărare, dar vina ministerului este că nu s-a asigurat din timp că există manuale după programă. Pentru starea manualelor ar trebui să le fie ruşine elevilor care le-au folosit şi le-au adus în halul acesta. Am văzut şi eu manuale care arătau asemănător după un singur an de utilizare, dar şi altele care erau aproape ca noi după 4 generaţii”.
Și televiziunea de știri Digi 24 a prezentat, miercuri, un reportaj despre starea jalnică a manualelor, generalizată la nivelul întregii țări și care îi afectează și pe elevii claselor mai mari.
Totuși, situația cea mai dramatică este la clasa a III-a. Elevii de clasa a III-a nu au manuale digitale de Limba și literatura română, Matematică, Științele Naturii și Educație Civică, fiind disponibile doar cele de Arte Vizuale și Religie. Anul trecut, elevii care acum încep clasa a III-a au fost tot ei cei văduviți de manuale, (și) din cauza incompetenței fostului ministru Remus Pricopie.
Situația de la clasa a III-a, cu aceste manuale în stare deplorabilă, era previzibilă. După cum subliniază una dintre învățătoarele citate mai sus, este al treilea an consecutiv în care oferta de manuale este la acest nivel. Sorin Cîmpeanu a dispus de timp suficient pentru a se asigura că nu va repeta erorile predecesorului său, Remus Pricopie, și că toți elevii vor beneficia de suportul didactic din oferta școlară a unui stat european. Se vede prea bine că aceasta nu a fost o preocupare reală a demnitarului. Nu exagerez deloc afirmând că ce se întâmplă este un atentat la siguranța națională. Iată trei argumente: 1. Starea deplorabilă a manualelor le induce elevilor dezgust și lipsă de respect făță de actul educației; 2. Manualele care se prezintă astfel sunt și pline de bacili care îi infectează pe elevi, îmbolnăvindu-i; 3. Manualele sunt neconforme cu noua programă școlară și, ca atare, mai mult încurcă actul didactic.
Refuzând să demisioneze, Sorin Cîmpeanu transmite mesajul că situația prezentată este una normală.
tzenzura nasule ?!
Se pare ca asta era cel mai „competent” din guvernul mitomanului comunist plagiator hot si evazionist Poanta…
Comentariile sunt închise.