arenanationala_front

Arena Naţională ar putea fi redeschisă în aproximativ două săptămâni. Este termenul în care ar putea ajunge raportul finalizat deja la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cel care trebuie să dea avizul în acest caz. Între timp, Cătălin Tolontan a dezvăluit că stadionul a costat mai mult decât dublul investiţiei prevăzută iniţial pentru construcţia arenei, transmite B1TV. Concret, 207 milioane de euro.

”Putem juca la Cluj meciul cu Spania, deși stadionul de la Cluj a costat aproximativ 40 de milioane de euro, în timp ce cel de la București a costat 207 milioane și din acestea, 20 de milioane, deci jumătate din stadionul de la Cluj, au reprezentat nu costuri, nu lucrări efective, ci costuri financiare, anume actualizări. Am decoperit în contractul dintre Primăria Capitalei și firma care a construit stadionul o clauză prin care firmei i se dă o actualizare în funcție de inflația comunicată de Institutul Național de Statistică. Nu este ceva ilegal, unic. E o practică cvasigeneralizată, dar cred că este important ca publicul să o cunoască.

Mulți dintre oamenii de afaceri chiar și in România și multe dintre companiile multinaționale pretind că acest stat nu acordă facilități, dar iată că acordă. Cetățenii, în anii în care ei nu aveau veniturile indexate, ci bugetarii chiar aveau veniturile indexate pe negativ, au finanțat actualizări pozitive, care ajung la sume uriașe. 20 de milioane de euro reprezintă costul unei săli. E mai mult decât costul patinoarului, care nici acela nu a fost început”, a explicat jurnalistul.

Constructorul refuză să comenteze situația, a mai susținut acesta.

”Am vorbit cu o firmă competitoare, cu directorii de acolo, care au explicat care e sistemul. Ei au spus că nu găsesc nimic anormal. Deși sunt competitori, acționează la fel. Dacă nu știam, nu înseamnă că este adormal, dar e interesant cu siguranță. Deci cetățeanul român, așa cum este el neindexat, are grijă să indexeze companiile care lucrează în România, mă refer la toate cele care derulează contracte cu statul român.

Legea obligă ca cetățeanul să fie informat în legătură cu o astfel de investiție și informația a existat. A existat și un vot în Consiliul General. 411 milioane de lei. Noi dezvăluim astăzi suma reală și spunem că am avut rezerve față de comunicatul DNA. Am avut rezerve față de suma comunicată de ei. Se pare că au avut dreptate, că nu e prea mare suma. E 850 milioane de lei, mai mult decât dublu. Luând în calcul paritatea leu/euro din fiecare an ajungem la 207 milioane de euro, inclusiv TVA-ul și aceste 20 de milioane de euro pe care le-am găsit în facturi reprezentând actualizări”, a mai afirmat Tolontan.

Practic stadionul din Cluj a fost de cinci ori mai ieftin decât Arena Națională, deși, ce-i drept, este și mai mic.

”Noi am intrat încă din 2011 în acest calcule infinite. Primăria, la momentul respectiv, și constructorul, neoficial, ne-au spus că nu e corectă comparația cu stadionul din Frankfurt. E foarte corectă comparația. Adică în Frankfurt au făcut chiar și o gară în banii ăștia.

Stadionul și-a mărit prețul prin parcarea alăturată foarte mare, singură și necesară. Și primăria trebuia să mai facă o parcare lângă, care și aia mai costa niște zeci de milioane de euro și care face parte din funcționalitatea stadionului. Costul e comparabil cu unul al stadionului din Germania. Sigur, în România sunt alte standarde, dar când sunt lucruri interesante oamenii trebuie să le afle.

În privința cutremurului nu trebuie să ne temem și nici în privința incendiului, se pare din testele de foc făcute săptămâna trecută și pe care constructorul le-a filmat. Putem spune că el a luat 20 milioane, dar și că face toate eforturile pentru a ajunge la un consens tehnologic în materie de securitate. Urmează să facă ”omologarea”, apoi mingea e la ISU, care vor recunoaște sau nu testele și omologarea”, a mai precizat Tolontan.