Noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 a fost una tragică pentru românii din localitatea sălăjeană Ip. Ajutați de localnici de etnie maghiară cu porniri extremiste, grupați în mișcarea ”Garda Zdrențăroșilor”, echipe de soldați maghiari, dintr-o unitate condusă de locotenentul Vasvari Zoltan, au luat la rând toate casele de români din Ip, ucigându-i pe cei care le-au ieșit în cale. Se întâmpla după cedarea Ardealului de Nord, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
157 de localnici au murit atunci – cel mai tânăr, o fetiță pe nume Lucica Hosu, de 20 de luni, iar cel mai în vârstă, o femeie de 81 de ani, Maria Buboi. Trupurile lor au fost aruncate, a doua zi, într-o groapă comună, săpată la marginea localității, unde se odihnesc și acum trupurile schingiuite de armele soldaților maghiari.
În primii ani după venirea comuniștilor la putere, supraviețuitorii și-au putut plânge morții doar în liniște. Abia din 1983 pe locul gropii comune s-au putut ține, în 14 septembrie, slujbe de pomenire, locul fiind marcat, din 1984, și de o placă din marmură pe care sunt înscrise numele tuturor celor care au pierit în acea cruntă noapte de septembrie 1940, precum și vârsta fiecăruia dintre ei.
Sute de persoane s-au adunat, și în acest an, să cinstească memoria martirilor din Ip, uciși având ca singură vină aceea de a fi români. Printre cei veniți în localitatea martir din Sălaj, s-a numărat și prefectul Ionel Ciunt, care a făcut, și de această dată, un apel la toleranță, în condițiile în care vorbim despre o comunitate în care conviețuiesc, azi, români și maghiari.
”Românii de aici și-au acceptat cu demnitate soarta. Au înțeles că pruncii lor și cei ai familiilor maghiare au un viitor comun. Românii de aici și cei din Treznea, ardelenii, în general, au dat dovadă de cele mai frumoase calități umane: înțelepciune, toleranță, răbdare, solidaritate și unitate”, a fost, în linii mari, mesajul pe care a dorit să îl transmită prefectul.
Momentul emoționant al evocării tragediei petrecute în urmă cu 74 de ani a fost ”îndulcit”, apoi, de un recital susținut la monumentul din centrul comunei de cunoscuta solistă de muzică populară Veta Biriș.