Ieri, în cadrul unor dezbateri publice cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, liderul PLDM, V. Filat, a vorbit foarte frumos despre valorile europene, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de europenizare a țării.
În context, Filat a declarat că „avem nevoie și de o societate civilă puternică și rolul presei acum este unul foarte important și indispensabil”.
Susțin fără rezerve acest punct de vedere al domnului Filat, dar mai întâi să ne lămurim într-o problemă. Cunoaște toată lumea un fenomen urât care are loc la Chisinău, fenomen care are mai multe denumiri – „presă aservită”, „presa vândută”, „jurnaliști cumpărați” ș.a. Fenomenul a căpătat dimensiuni catastrofale în timpul regimului Voronin. Nu a dispărut însă nici după 2009, când la puterea au venit partidele democratice și proeuropene. Nu e nici un secret că partidele de la guvernare (liderii lor) „controlează”, eufemistic vorbind, instituții de presă, jurnaliști, bloggeri care scriu la comandă. Profitând de situația grea a jurnaliștilor, dar și de slăbicinile omenești ale acestora politicienii îi corup pe unii contra unor „servicii mediatice”.
În ultimul timp au fost „convertiți” spre europenism și democrație unii golani de presă care au slujit cu credință regimul Voronin și personal pe bătrânul general. Un adevărat nomina odiosa care a atacat ani la rând toate personalitățile din RM, azi îl slujește cu zel pe cel pe care nu-l mai scotea din „gangster” și „contrabandistul secolului”. Fenomenul e degradant, distruge presa, îi umilește pe jurnaliști și jignește opinia publică.
Dacă tot vorbim atât de frumos despre valorile europene, dacă ne angajăm sincer să ne mișcăm în direcția Europei, trebuie să punem punct acestui fenomen rușinos. Iată de ce, mă adresez politicienilor să înceteze de a-i mai cumpăra pe ziariști și bloggeri, să lase presa să-și facă onest datoria, dacă se recunoaște că „rolul presei acum este foarte important și indispensabil” .
În alte detalii nu intru, fiindcă toată lumea, inclusiv politicienii, știu despre ce și despre cine vorbesc.
P.S. Și anul acesta Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei organizează la sfârșit de an tradiţionala gală de decernare a premiilor „10 jurnalişti ai anului”. Anul trecut am constatat cu regret că mai multe „mere” au fost împărțite sub influența unor pronunțate simpatii și antipatii politico-partinice. Din acest motiv anul acesta Redacția TIMPUL nu va înainta nici un candidat pentru premiere și nu va participa la gala de decernare a premiilor.
Sursa: timpul.md
Comentariile sunt închise.