Sediul RCS-RDSAnul trecut, au fost depuse la Protecția Consumatorului, peste 5.000 de reclamații împotriva celor 4 mari companii de cablu (RCS&RDS, UPC, Romtelecom și AKTA). Mai mult de jumătate din plângerile consumatorilor au fost soluționate în favoarea afcestora, susține președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Cristian Nica, citat de capital.ro.

Multe dintre reclamațiile depuse anul trecut încă nu au fost finalizate. Procentul reclamațiilor soluționate în favoarea consumatorilor ar putea fi undeva spre 70%, spune președintele Cristian Nica. Cele mai multe reclamații le-a avut compania RCS&RDS, operatorul care are și cea mai mare cotă de piață.

Astfel, conform cifrelor ANPC, au fost primite anul trecut 2.937 de reclamații împotriva RCS-RDS. Cel mai des întâlnite reclamații au avut drept obiect:
    – Servicii nefuncționale, lipsă semnal, lipsă echipamente (stick, decodor, etc.)
    – Intârziere montaj, nerespectarea clauzelor contractuale
    – Netrimiterea facturilor la adresele indicate, condițiile de facturare și incasare, facturi eronate
    – Refuzul rezilierii contractelor, impunerea unor contracte noi în urma preluarii unor societăti de tv cablu mai mici
    – Modificarea grilei de programe fără notificarea în prealabil a abonaților, eliminarea unor posturi din grila de programe

Pe de altă parte, clienţii RCS&RDS au lansat anul trecut numeroase critici la adresa companiei, după ce în seara de 29 noiembrie 2012, a scos de pe reţelele sale de cablu canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fără a avea aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi fără un anunţ prealabil al telespectatorilor. Tot atunci RCS&RDS a renunţat şi la posturile TLC, Discovery Science şi ID Investigation Discovery (toate aflate în portofoliul companiei Discovery), care se regăseau într-un pachet suplimentar în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, pentru care abonaţii plăteau în plus o sumă de 7 lei, faţă de abonamentul la pachetul de bază.

Decizia companiei de cablu a provocat nemulţumirea a zeci de mii de clienţi, care au organizat mai multe acţiuni de protest. De asemenea, o petiţie intitulată „Vrem Discovery pe RCS&RDS” a fost postată pe 23 noiembrie pe site-ul www.petitieonline.ro, fiind semnată până în prezent de peste 36.600 de persoane.

Cu toate acestea, în luna ianuarie a acestui an, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat oficial scoaterea televiziunilor Discovery Networks din reţelele de cablu, analogic şi digital ale RCS&RDS.

5 COMENTARII

  1. Toata aceasta problema poate fi rezolvat intr-un mod elegant cu castig pentru toti.

    RCS RDS pentru ca detine monopol si impune ce se poate difuza si ce nu, trebuie sa fie constrans prin legea monopolului sa inchirieze echipamentele unor terzi care vor oferi exact ce doreste segmentul de populatie din zona respectiva.

    RCS ramane cu bani din inchirieri. Clientul primeste ce doreste.

    Pentru asta trebuie ca si clientii dintr-o anumita zona in care nu au acces la tv si internet decat prin RCS sa ia atitudine. Sa se asocieze sa semneze si sa sustina promovarea unei asemenea legi in fata „alesului” local.

    Nu vad nicaieri pusa problema in mod serios. Daca sunt obligat sa am servicii doar de la o companiei pentru ca in mod tacit si-au impartit teritoriul, macar sa pot avea un cuvant de spus in ce priveste produsul pe care il primesc.

    Dar situatia este cam delicata.
    Bineinteles ca legislatia nu va exista in favoare consumatorului atata timp cat consumatorul nu se aliaza sa isi protejeze interesele.

    De cand in Romania niste unii pusi de partide au interesul sa protejeze pe cei multi?

    Treziti-va la realitate. Comunistii moderni nu sunt pe principiul vom face totul pentru binele poporului. Ei se ghideaza pe principiul spunem tot ce ii place poporului sa auda sa ne fie noua bine.

  2. Ba mai mult de atat ca schimba posturile dupa bunul lor interes, daca te duci la ei sa ii intrebi de ce nu baga in grila de programe Nasul TV,personalul este atat de bine instruit sa te trimita ca pe un prost sa iti cauti postul ca si cum ar exista. Mizerabila umilinta !

  3. Protectia consumatorilor?De unde pana unde…Mai bine s-ar numi,,Protectia Infractorilor”.Acestia apara drepturile acestor companii si nu a consumatorilor.Consumatorii sunt buni de plata.Nimeni nu apara drepturile cetatenilor.

  4. nasule..si mie mi-au scos programe fara sa ma anunte inainte astea de la digi…stau antrun sat de linga orasul toledo din spania..mi-am cumparat de la digi,net-mobil DIGI..si nu merge…aicea an sat ..numai an oras Toledo..am reclamat…si la magazinul respestiv..si verbal vb cu ei..la telef..si pe pagina de FB..si nimic..ati spun sincer..daca nu era ptr programele de sport ce le au digi1,2,3…al scote-am de mult..STIMA si RESPECT..nasule!!!

Comentariile sunt închise.