– În oglinda PSD, statul încasează semnificativ mai mult din TVA (+20%), DAR mai puțin din impozitul pe profit (-0,7%) în primul trimestru al acestui an față de anul trecut – 2014 este el însuși un an de raportare foarte slab în colectarea veniturilor. În oglida economiei reale, încasările NU zbârnâie la buget și economia NU ‘duduie’, așa cum ne minte zilnic Premierul Ponta.
– Cum a ajuns PSD la rezultatele pe TVA? Guvernul PSD dublează rambursările de TVA în luna decembrie 2004, odată ce a rămas cu banii publici pentru investiții în brațe – incapabil să dezvolte infrastructura României (excedent bugetar la zece luni în 2014). DAR în luna martie 2015, PSD aproape a blocat rambursările de TVA către agenții economici ca să iasă bine machiate cifrele pe TVA pe primul trimestru. Să mai aștepte economia reală, căci PSD urmărește un interes cu tare multă incompetență. Asta nu e execuție bugetară, ci execuție politică.
După machierea cifrelor pe TVA pe primul trimestru de către trișorul șef al PSD, marea întrebare de ieri ce va ieși:
– TVA 9% la produsele agro-alimentare,
– TVA 20% la toate produsele,
– și una și alta?
Cam asta ne vindea ca trilemă Premierul Ponta personal la televiziuni, înaintea meciului din SUA al ministrului de finanțe Teodorovici cu forțele bancare mondiale. Orice se putea întâmpla. Negocieri-sumo, negocieri-wrestling.
Care variantă urma să câștige?
Preventiv, simțind că se apropie o eventuală micșorare de TVA, destul de mulți procesatori, producători, agricultori ne-au anunțat anticipat că prețurile la raft nu vor scădea semnificativ dacă TVA-ul la produsele agro-alimentare va scădea. În nici un caz cu 24 – 9 = 13%. În nici un caz. Vinovații? Dolarul/ criza/ concurența/ supermarketurile. Marea schimbare ar fi fost că ei toți nu ar mai produce pe pierdere sau evazionând și ar intra într-o normalitate de business.
În varianta cu TVA redus la 20% generalizat, devansat față de termen, începuseră să pâlpâie niște speranțe ale întreprinzătorilor mici și mijlocii. Plus a celor mari, unde 4% la sume mari chiar înseamnă ceva. Potențial.
Ambele variante la un loc erau paradisul. Oameni de afaceri cu profituri mai mari, așadar, cu potențial de a crea noi locuri de muncă. Cetățeni cumpărând hrană mai ieftin.
Astăzi a ieșit prima variantă.
Pun întrebarea: Ce am câștigat din meciul ministrului de finanțe?
Vom rămâne cu prețurile la mâncare cosmetizate ușor – vedeți exemplul pâinii, unde poate a fost micșorată pe hârtie evaziunea, dar prețurile au rămas cam tot pe-acolo, iar la pâinea de 1 leu i-a scăzut ușor greutatea. Vom avea procesatori, agricultori, producători de agro-alimentare mai bogați?
Fără îndoială că un guvern liberal ar fi optat pentru varianta 2 sau 3 într-un calendar fezabil, nu populist, bine fundamentat economic. Măcar pentru faptul că o taxare generală mai mică poate stimula o întreagă economie.
Două întrebări mai am în urma acestei decizii:
– A existat cea mai mică influență politică în această decizie economică a guvernului PSD?
– În fața perspectivei nu tocmai roz a scăderii în sondaje, stânga a luat o măsură populist-politică?
Chiar dacă măsura luată poate va fi bună pentru cetățenii cu mijloace materiale limitate, ar fi un mare circ (politic) dacă PSD a ales să dea pâine poporului pentru câștigarea simpatiei electoratului. Mai e un an până la alegeri!
Dacă Premierul Ponta și Guvernul au avut cel mai mic gând de acest fel, înseamnă că PSD a ridicat încă o dată ștacheta interesului partinic pe scala disprețului față de interesul național.
sursa: andreeapaul.ro
Cum,
în ultimă instanţă, deprinderile formate ne formează ele pe noi,
îţi va intra în sânge şi obiceiul succesului. Asta scrie
celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm
urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul
liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de
comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la
adresa de email:[email protected]
Comentariile sunt închise.