„Prognoza ANM arata ca, pana in 1 martie, nu vor fi indeplinite ambele conditii pentru aparitia inundatiilor, respectiv temperaturi de 10 grade ziua si zero grade noaptea, dar si cantitati de precipitatii de 10-15 litri pe metru patrat de ploaie. Pericolul semnalat ca pot fi viituri e real, dar nu pot sa inceapa atat timp cat cele doua conditii nu sunt indeplinite”, a precizat directorul Agentiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

Conform estimarilor actuale, noaptea temperaturile vor ramane negative, coborand pana la minus 10 grade Celsius. In ceea ce priveste precipitatiile, joi si vineri seara va ninge in sudul tarii, astfel incat nu se indeplinesc cele doua conditii pentru aparitia inundatiilor.

De asemenea, vor fi precipatii in Romania pe 21 si 23 februarie, in cursul zilei, la temperaturi de 3-5 grade Celsius, insa, meteorologii nu pot aprecia daca va fi vorba de ploaie sau de ninsori. ANM anunta ca debitele raurilor sunt destul de scazute, iar volumele de apa din lacurile de acumulare sunt la jumatate, astfel incat se pot prelua debite provocate de viituri.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Stelian Fuia a explicat, astazi, la finalul intalnirii cu Dacian Ciolos, comisarul European pentru Agricultura, ca ninsorile din ultimele saptamani aduc si un lucru bun, prin refacerea deficitului de apa din sol. Oficialul a precizat insa ca, ministerul analizeaza daca gerul va afecta domeniile viticol si pomicol. „Sunt plusuri si minusuri. Probabil ca zapada care a venit si care inca vine in Transilvania reface deficitul de apa din sol si este un lucru foarte bun. Pe de alta parte, la ora actuala facem niste analize daca gerul care a fost inainte de viscol a afectat sectorul de vie si de pomicultura si facem evaluari sa vedem daca din topirea zapezii vom avea situatii de inundatii in zonele care au sistemele de secare”, a declarat ministrul Fuia.