gabriel oprea

De departe cele mai spectaculoase aterizări într-o groapă, a istoriei sau a carierei politice, sunt cea a generalului Oprea, intrat deja în folclor pentru schilodirea interesului național, și cea a dosarului revoluției furate și apoi clasate.

Cazul Oprea este unul clasic românesc, o nulitate sinistră umflată cu pompa func­țiilor și a tămâierilor, care chiar a ajuns să se creadă indispensabilul nației și in­vin­cibil pe craca pe care s-a co­coțat. Credința că poate face și desface guverne și majorități i-a gonflat ca­ta­clismic egoul. Dar nu-i vi­na lui, ci a celor care l-au folosit de-a lungul tim­pului, începând cu Băsescu și terminând cu Ponta și Io­hannis. Nu-și dă însă sea­ma că ceea ce vede el prin geamurile fumurii ale ma­șinii cu girofar nu mai e lumea începutului său de carieră, în care îți poţi permite orice, inclusiv să calci pe cadavre, pentru ca apoi să le îngropi dând ordine tele­vi­ziunilor și instituțiilor. Epoca mu­șa­ma­li­ză­rilor a apus, dar Generalul Groapă nu s-a prins, nu a învățat nimic din pățaniile mai puternicilor săi înaintași din 2012 și 2014. Când net-ul și comunitățile online se răs­coa­lă, ești terminat din punct de vedere po­litic. Nu mai contează câte chei de ma­jorități parlamentare și guvernamentale ai în raniță și cum încearcă să te albească „divizia portofel“ din presă.

Declarația de presă de luni nu a făcut de­cât să toarne gaz pe foc. Nici vorbă de de­misie. Nu a clarificat nimic din întrebările esen­țiale care i se pun, dar a coborât atât de jos încât s-a apărat cu familia polițis­tu­lui mort („Am ales să nu fac declarații din respect pentru familie.“Păi, tocmai d-aia trebuia să-ți ceri iertare din prima, dom’ general!) și cu ancheta penală. De re­marcat uluitoarea metamorfoză a intere­su­lui național în „interes profesional“. De acum înainte, problema nu mai este însă a lui Oprea, ci a celor care îl țin proptit în guvern.

Groapa în care a căzut Oprea se mărește pe zi ce trece și în ea pot încăpea lejer putere și opoziție la grămadă. PSD este practic dependent de UNPR pentru a rămâne la guvernare, d-aia a și adoptat strategia mor­tului în păpușoi. Cel mai speriat e Ponta, care a cre­zut că rezolvă ches­tiu­nea cu obișnuitele obrăznicii. Dragnea n-a fost deloc vocal, îi pasează cartoful încins lui Ponta, dar în culise lucrează non-stop. Știe că menținerea Generalului Groapă în vi­trina guvernului aduce prejudicii de ima­gine suplimentare. Nu prea are altă soluție decât ca la remanierea pe care o pregă­teș­te să-l convingă pe dom’ general să treacă solo în rezervă, iar pe UNPR să bată din pinteni fără el la guvernare. Nu-i ușor, dar vorba unui tovarăș uneperist, „sun­tem într-o menghină“. Și încă una care le poate zdrobi toate oasele, dacă e mane­vra­tă bine. După acest episod, UNPR chiar nu mai are nicio șansă de unul singur la locale și parlamentare, deci va fi forțat să stea cu mâna întinsă la listele PSD. Astfel, șantajul a devenit reciproc. Menținerea ma­jorității vs. debarcarea lui Oprea și lo­curi pe liste. UNPR, teoretic, nu are de ales decât între dispariția politică și dis­pa­riția l­ui Oprea de la guvern. Va fi inte­re­sant dacă Dragnea va avea tăria să ceară de­misia lui Oprea în noua paradigmă a șan­tajului.

PNL a înțeles și el după vreo trei zile cum stă treaba, care sunt perspectivele, a lăsat baltă bâlbâielile penibile cu„problemele de comunicare“ și a ieșit strigând in cor­po­re „demisia“. Până și Iohannis s-a prins într-un târziu că la București se în­tâmpla ceva nasol și s-a străduit să mi­meze că e președinte, poftindu-i „în fața microfoanelor“ pe Ponta & Oprea să dea „lămuriri“. Ar fi o ocazie minunată să fa­că și „al doilea pas“ și să-i ceară lui Oprea demisia, eventual la pachet cu cea a lui Ponta, care, iată, continuă să facă politică externă „de capul lui“. Premierul con­ti­nuă să-l umilească și batjocorească inca­li­fi­cabil („S-a dus la Bruxelles ca surda la ho­ră“) și va tot continua până în 2016, da­că Iohannis confundă rolul de președinte cu acela de sac de box al lui Ponta.

Gropa în care a căzut însă dosarul re­vo­lu­ției e de cu totul alte dimensiuni. După 25 de ani, dosarul revoluției a fost clasat și tot după 25 de ani a fost redeschis cel al mi­neriadei. Stranie coincidență! Ce dai cu o mână iei cu cealaltă. Dacă nu cumva cu amândouă, în final. Căci cine poate ga­ran­ta că mineriada nu va mai dura încă vreo 25 de ani sau că Iliescu nu primește în timp record vreun NUP, că oricum n-ar fi primul. Interesant e și dozajul. Întâi a fost livrată vestea bună cu Iliescu pus sub ur­mărire penală, să se bucure poporul de dreapta și golanii ăi bătrâni, că pe cei ti­neri oricum îi doare-n bască și habar n-au de vremurile de altădată, dovadă repor­te­rița TV care l-a întrebat pe Marian Mun­tea­nu dacă a fost în Piața Universității, apoi vestea cea proastă, cu clasarea. Lu­mea își cam luase oricum adio de la am­bele dosare și în ultimii ani am asistat la un pupat Piața Endependenți de zile mari (Constantinescu a devenit fan Ilici, Năs­ta­se și Ponta, vânători de comuniști și se­cu­riști, precum Marius Oprea și Sorin Ilie­șiu, au căzut la pace și la portofel cu Voi­cu­lescu etc.). La așa ghiveci moral, morții de la revoluție contau oricum doar la co­me­morări. De acum înainte, nu vor mai conta nici măcar atât, din moment ce au fost clasați. E ceva ce se leagă prea bine aici. În plus, constat că pentru groapa lui Oprea s-a produs o mobilizare fără pre­ce­dent, dar pentru groapa în care a fost az­vârlit dosarul revoluției nu mișcă nimeni nimic. Or, cele două gropi nu se acoperă una pe alta. Putem spune chiar că Oprea, cu tot ce reprezintă el, este una dintre con­secințele îngropării revoluției.

 

Citiţi articolul integral în revista22.ro

4 COMENTARII

  1. Parerea unui om care nu traieste in vesnica zbuciumata societate romaneasca.
    1. Un om a murit intr-un accident rutier prin caderea acestuia intr-o groapa sapata in carosabil de o companie de utilitati, in cazul nostrum gaze.
    Nu incerc sa concluzionez in nici un fel distorsionarea totala a problemei principale. Un cetatean a cazut intr-o groapa pe carosabil si a murit in timpul acestui process.
    Am sa va dau un exemplu: Traiesc in Canada iar aici orice groapa sapata in carosabil pentru orce motiv se acopera temporar pina la terminarea lucrarilor cu un panou sau mai multe panouri de otel foarte gros peste care circulatia daca se doreste poate continua in conditii de siguranta pina la reluarea activitatii pe santier a doa zi. Atita timp cit se lucreaza efectiv de catre personalul calificat la remedia problema care a dus la saparea acestei gropi in carosabil unu sau doua echipaje ale politiei locale vegiaza in permanenta pe perioada lucrarilor ( atita timp cit groapa este descoperita) si aplica limite de viteza temporare pe perioada existentei santierului respectiv. Echipajele politiei parasesc zona numai dupa acoperirea temporara cu panouri de otel si numai in momentul cind sint asigurati de inspectorul primariei local ca acest lucru s-a realizat conform procedurilor legale referitoare la asigurarea sigurantei traficului. Daca chiar dupa acoperire temporara cu panourile specile de otel se considera de catre inspectorul primariei locale ca zona nu poate fi redata fara pericole circulatiei, intreaga zona se inconjuara cu despartitoare de traffic care pot fi massive din beton sau despartitoare de plastic care decit semnalizeaza prezenta acestor lucrari. In felul acesta se reduce masiv posibilitatea ca ceva sau cineva sa ajunga accidental in acea cavitate produsa in carosabil.
    LIPSA ACESTORI LEGI IN LEGATURA CU ORGANIZAREA DE SANTIER PE DRUMURILE PUBLICE DUC LA ACCIDENTE GROAZNICE. Chiar si in aceste conditii de precautiune cite un sofer distrat ajunge in parapetii de beton care inconjuara area sau intra in plin in cele de plastic. Niciodata insa nimeni nu poate ajunge in GROAPA PENTRU CA PRIN LEGE ACEASTA SE ACOPERA CHIAR TEPORAR CU ACESTE PANOUR MASIVE DE OTEL peste care orice vehicol participant la traffic de la motoreta pina la camioane foarte grele pot trece in conditii de siguraanta.
    Problema dvs. nu este OPREA este ca nu aveti aceste legi si ca traiti intro debandada a legislativa,total, traiti fara reguli, si de fapt ati inteles democratia in forma unui turn BABEL unde fiecare face ce vrea si cum vrea. O societate se bazeaza pe reguli bine gindite si foarte bine applicate. Alegerea acestor idioti care va conduc a fost tot timpul gresita si v-a fi tot timpul gresita pentru ca tot timpul se voteaza avind in vedere interesul personal si nu cel social.
    In cazul de fata este Oprea care a avut nesansa sa treaca pe acolo, dar daca mine trece presedintele sau un demnitar strain tot el este de vina.
    Oprea are vina ca nu a organizat legislatia care sa prevada aceste accidente, daca vreti neaparat o vina. Ca a mers cu motociclisti, ca a furat ca la revolutie ca a facut una sa alta este IRELEVANT in cazul de fata.
    IN TIMP CE VOI DEZBATETI IDIOTENII UN ALT OM ISI V-A PIERDE VIATA INTR-O ALTA GROAPA DE DATA ASTA ANONIM PENTRU CA NU ESTE INPLICAT UN POLITICIAN SAU CINE STIE CE VEDETA IUBITA SAU URITA DE MARELE PUBLIC.
    Se spune ca noi romani sintem oameni inteligenti….. OARE…. Un om intelligent este persoana care ia decizia cea mai buna in momentul decisional. In acest moment decizia cea mai buna este sa evitati sa mai cadeti in gropi prin aprobarea cadrului legal adecvat acestei situatii specific.
    Va asigur un singul lucru intr-o gaura acoperita nu cade nimeni.
    2. OPREA, a facut, a folosit, s-a deplasat illegal cu excorta, si alte grozavii se vor cerceta de catre organelle de ancheta. Presa si societatea trebuie sa se concentreze pe semnalarea lipsei cadrului legal sau ne aplicarea cadrului legal daca exista.
    Responsabilitatea mortii motocilistului revine, dupa cum se gindeste in societatea unde traiesc, in TOTALITATE firmei care a sapat aceasta groapa si nu a asigurat circulatia fara risc in zona. Un alt vinovat este primaria de sector precum si primaria Bucuresti pentru lipsa unor standarde legate de organizarea de santiere pe drumurile publice.
    In ultima instant vina o poarta si OPREA in calitate de ministru de interne responsabil pentru lipsa legislatiei adecvate.
    Multumesc pentru eventuala atentie.

  2. Astia se cred Dumnezei, niste trogloditi, borfasi ordinari. Si loaza asta este rezultatul,,ghiveciului moral” la care asistam. Fieacare tara are conducatorii pe care si-i merita!

    • Domnule Savu,regret ca sunt nevoit sa va contrazic,dar si in Romania sunt reguli asemanatoare celor din Canada.Stiti si dvs. ca poporul roman este mare iubitor de surprize;asa ca autoritatile au decis sa nu le mai aplice.Nu-i asa ca viata pare mai interesanta cand cazi cu masina intro groapa?Pot afirma fara sa gresesc ,ca a fi participant la trafic in tara noastra inseamna ca traiesti periculos;adrenalina la maxim.Lasand gluma la o parte,pe aici se cam duce totul de rapa.Cei responsabili,cu functii,care ar trebuii sa vegheze la siguranta cetatenilor,a traficului ,sunt de regula pusi acolo pe pile si de cele mai multe ori incapabili.Cred ca nu exista lucrare,santier de interes public,din al carui buget sa nu fie sifonati bani ce ajung in buzunare private.Este o lehamite generala,nimeni nu mai este preocupat sa-si faca treaba .

  3. Traim vremuri incredibil de grele. Nimic nu este ca lumea. Nimic nu mai merge. Dupa 25 ani vedem cum politicienii ne calca in picioare in mod sistematic. Sistemul de vot este asa cum este. UNPR, partidul care nu a trecut niciodata prin alegeri, vedeti este acum vioara intai. De ei depind toti ceialalti pt viitoarele aliante. Ce ii intereseaza pe onoratii alesi ca moare un om, viata noastra de zi cu zi tot mai grea, legile proaste pe care le tot dau ???Conteaza doar ei. bunastarea lor. Ce mai, girofarul conteaza si consiliera de 23 ani ( ce pregatire o fi avand fatuca asta sa aiba asemenea avantaje ). Concluzie trista : SA VA FIE RUSINE !! NU VA POT NUMI ALESI PT CA NU REPREZENTATI VOINTA POPORULUI. NE-ATI ADUS LA SAPA DE LEMN !!

Comentariile sunt închise.