Ancheta realizata de jurnalistii de la Rise Project dezvaluie cum au reusit milionari romani precum Puiu Popoviciu sau Radu Dimofte sa isi salveze banii din Cipru.
„Mai multe firme offshore conectate la cunoscuții afaceriști români Puiu Popoviciu și Radu Dimofte au retras milioane de euro din băncile cipriote cu puțin timp înainte de anunțul șoc privind taxarea depozitelor din insulă. Retragerile făcute de firmele conectate la magnații români sunt doar o mică parte din miliardele de euro scoase din băncile cipriote de către mii de companii offshore, oligarhi din fostul spațiu sovietic, avocați și consultanți locali.
Anunțul taxării depozitelor din băncile cipriote s-a propagat ca o undă de șoc, în statele europene în cursul zilei de sâmbătă, 16 martie 2013. Măsura fără precedent a fost negociată la Bruxelles până noaptea târziu de reprezentanții statelor din zona euro, Băncii Centrale Europene și FMI. Taxarea depozitelor a fost condiția pentru implementarea unei scheme de ajutor de urgență în valoare de 10 miliarde de euro care să salveze sistemul financiar din Cipru.
Creditorii internaționali sperau astfel să capitalizeze cu alte 6 miliarde de euro cele două bănci cu probleme - Bank of Cyprus și Laiki Bank - prin taxarea depozitelor și oferirea de acțiuni în schimbul banilor. La acel moment, însă, peste jumătate din suma destinată capitalizării prin taxarea depozitelor plecase deja din conturile celor două bănci în precedentele două săptămâni din luna martie. Astfel, 3,6 miliarde de euro au ieșit din cele două bănci în perioada 1-15 martie 2013, doar din retragerile celor care aveau depozite de peste 100.000 de euro.
Varianta inițială a acordului impunea taxarea tuturor depozitelor, cu cote diferite, de până la 9,9%, dar a fost respinsă de Parlamentul de la Nicosia, pe 19 martie. Ulterior, după alte negocieri rapide, Cipru a agreat, în data de 25 martie, o altă schemă de ajutor, în care, printre altele, să nu mai fie impozitate depozitele mai mici de pragul garantat de 100.000 de euro, dar să fie sacrificată Laiki Bank ale cărei principale active și credite să fie preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare societate bancară locală.”
Ancheta completa o puteti citi pe site-ul Rise Project.