Ampla ancheta deschisa la nivel international asupra contractelor incheiate de statul roman cu mari companii in domeniul IT capata conotatii colosale avand in vedere numele grele implicate. In Romania, ministrii care s-au perindat vreme de un deceniu la guvernare, precum si mai multi oameni de afaceri dardaie la propriu dupa ce DNA a redeschis dosarele privind securizarea frontierelor si informatizarea Romaniei. De departe, cel care se teme cel mai mult este Adrian Nastase, abia iesit din inchisoare.Nicolae “Niro” Dumitru, Dorin Cocos, Dinu Pescariu sau Remus Truica sunt alte cateva personaje care, pe langa cei noua ministri implicati in dosarul EADS-Microsoft, intregesc afisul care anunta un megashow marca DNA. Pana la finalizarea dosarului de catre procurori, se poate trage o prima concluzie: contractele pentru licente au fost suplimentate in ani electorali, pe final de mandate.
Direct vizate de investigatia internationala sunt corporatiile Microsoft si Fujitsu – cei mai importanti subcontractori ai EADS in proiectul privind securizarea frontierelor. Astfel, doua anchete – una derulata de procurorii austrieci si cealalta de Departamentul de Stat al SUA – demasca tesatura de relatii prin care sume fabuloase au fost dirijate de guvernele de la Bucuresti, in ultimii zece ani, catre Microsoft si Fujitsu Sistems Technology.
Bittner ii aducea mita lui Nastase
Avand in vedere probatoriul existent pana acum la dosar, de departe, cel care se teme cel mai mult pentru propria libertate este Adrian Nastase, semnatura sa aflandu-se pe contractul Microsoft. Potrivit procurorilor, Adrian Nastase ar fi semnat memorandumul privind parteneriatul cu Microsoft. Mai mult, conform declaratiei unui martor, Alexandru Bittner este cel care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada. Fostul premier se afla, astfel, din nou cu un picior in puscarie, riscand sa stea ani multi in penitenciar. De data aceasta, nu-l va mai ajuta nici varsta, nici cartile scrise in spatele gratiilor si nici buna purtare. Va fi urmat si de „celula cheie” formata de el in perioada guvernarii: Serban Mihailescu, Eugen Bejinariu si Remus Truica. Pentru ca in document apar si semnaturile lor.
Nicolae „Niro” Dumitru, 20 milioane de euro
In cadrul tumultuoasei anchete demarate de DNA, s-a conturat deja o prima concluzie: contractele pentru licente au fost suplimentate de patru ori in ani electorali, pe final de mandate, banii fiind folositi mai departe pentru promovare politica in media. Iar cel pe care procurorii il banuiesc ca ar sti mai multe despre aceasta reteta este nimeni altul decat un mai vechi vanat al anchetatorilor anticoruptie, Nicolae „Niro” Dumitru, cel care si-a pierdut pozitia cheie in relatiile comerciale romano-chineze dupa intensificarea legaturilor la nivel guvernamental dintre cele doua tari. Este de notorietate faptul ca „Niro” a intretinut asiduu campaniile electorale in media ale celor apropiati lui. Surse apropiate anchetei sustin ca metoda folosita pentru spalarea banilor guvernamentali a fost furnizata de acelasi consultant in offshore-uri, Laszlo Gyorgy Kiss, cercetat si in evaziunea fiscala si spalarea de bani din dosarul UltraProComputers. In acest sens, procurorii sunt pe cale sa clarifice situatia unui virament de 20 de milioane de euro catre firma patronata de Nicolae „Niro” Dumitru, vechiul partener de afaceri al lui Dorin Cocos si al Elenei Udrea. Astfel, Niro Investment a incasat banii in ajunul renegocierii contractului pentru licente educationale din 2009. O mare parte din acesti bani ar fi ajuns in conturile unor firme care editeaza cotidiene si detin posturi de televiziune. Iar acest mecanism a functionat de mai multe ori in ani electorali, pe final de mandate.
Dorin Cocos, 8-9 milioane de euro mita
De asemenea, anchetatorii DNA au informatii si despre implicarea lui Dorin Cocos in aceasta afacere de proportii, dar si despre afaceristul Dinu Pescariu – proprietarul bazei sportive cu acelasi nume aflata pe un teren dobandit cu scandal de la Ministerul Educatiei -, precum si despre primarul din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan. Fostul sot al Elenei Udrea ar fi primit 8-9 milioane de euro drept mita. Conform declaratiilor unui martor date in fata procurorilor, “sumele pentru Dorin Cocos au fost in cea mai mare parte remise in numerar. Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8-9 milioane de euro”. Acelasi martor a punctat faptul ca banii au fost ridicati din Elvetia de catre Dinu Pescariu, omul de afaceri omiprezent pe langa Eugen Bejinariu, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului in cabinetul Adrian Nastase. Pescariu i-a inmanat apoi personal banii lui Dorin Cocos. “Din cate am inteles, Gheorghe Stefan a luat circa 3 milioane de euro. Tot in jur de 3 milioane de euro a primit si Gabriel Sandu (n.red. fostul ministru al Comunicatiilor)”, a sustinut martorul in fata procurorilor. De altfel, Dinu Pescariu este descris de catre martor ca fiind si vechi prieten al lui Claudiu Florica , in sarcina lui fiind lasata aducerea in tara a sumelor de bani in numerar ce urmau sa fie platite ca mita.
Victor Ponta, calculatoare pentru TSD
Si numele premierului Victor Ponta a fost vehiculat, ieri, in cadrul anchetei Microsoft. Declaratia unui denuntator indica faptul ca seful Fijitsu Siemens Romania ar fi incercat sa puna presiune asupra lui Victor Ponta pentru ca firma sa reintre pe filiera contractelor cu statul. La sfarsitul lui 2004, Claudiu Florica, sef al Fujitsu Siemens Romania, ar fi incercat sa puna presiune asupra lui Victor Ponta pentru demararea unei anchete la Ministerul Educatiei. La vremea respectiva, Victor Ponta era sef al Corpului de Control al premierului Nastase. Concret, Claudiu Florica ar fi incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei, astfel incat sa oblige firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD. In schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers ar fi dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data.
Perdea de fum pentru Victor Ponta
Unda de soc a scandalului MICROSOFT l-a atins si pe insusi Victor Ponta. Cel care, dupa cum reiese din declaratiile unor martori deja audiati de catre procurorii anticoruptie, ar fi favorizat firma FUJITSU, rasplata pentru acest gest fiind achitata in natura : calculatoare pentru TSD, organizatia de tineret a partidului. Desigur, implicarea numelui sefului guvernului in acest dosar a socat intreaga suflare pesedista, care astfel si-a putut da seama ca, intr-adevar, nu mai este de joaca. Si ca, asa cum a avertizat de atatea ori presedintele PSD, daca electoratul nu va inlocui „sistemul”, atunci chiar ca „scapa cine poate”.
Numai ca, in timp ce clasa politica este naucita inca de lovitura ca de maciuca a DNA, exista si voci, destul de putine, ce-i drept, care suspecteaza ca la mijloc ar fi vorba de un scenariu paralel. Si ca implicarea lui Ponta, deocamdata la nivelul de „scurgeri” neoficiale de informatii, in acest adevarat „macel” justitiar nu doar ca nu l-ar afecta pe premier, dar chiar l-ar ajuta de fapt sa-si suie sacii in caruta prezidentiala. Pentru ca, in ultima vreme, presiunea nucleului dur al coalitiei de guvernamant impotriva lui Ponta, cel acuzat tot mai fatis ca nu sare sa isi apere oamenii, devenise de nesuportat. Iata insa ca acum Victor Ponta are propriile probleme cu justitia si, drept urmare, chiar le poate spune raspicat in fata „baronilor” care insistau sa ii scape de bratul lung al DNA ca, din postura in care se afla, chiar nu poate misca nici macar un deget in plus in favoarea lor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, astfel, se obtine si o mobilizare extrema a electoratului pesedist, care se cam lasase pe tanjala, dupa cum reliefeaza chiar sondajele secrete ale PSD-ului.
Ministrii Microsoft
Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis ministrului Justitiei referatul DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de:
senatorul Ecaterina Andronescu – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani;
deputatul Valerian Vreme – pentru abuz in serviciu;
senatorul Petru Serban Mihailescu – pentru instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.
Referatul DNA a ajuns si la Parlamentul European caruia i se solicita declansarea procedurilor pentru inceperea urmaririi penale fata de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.
De asemenea, la mana presedintelui Traian Basescu au ajuns urmatorii:
Adriana Ticau, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani;
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani;
Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei si Cercetarii – pentru abuz in serviciu;
Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educatiei si Cercetarii – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani;
Mihai Nicolae Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.
Sursa: enational.ro