vladimir putinPrăbuşirea avionului malaezian poate însemna sfârşitul zilelor de dominaţie ale lui Vladimir Putin, scrie preşedintele agenţiei Stratfor într-o analiză. Pe de altă parte, George Friedman atrage atenţia că liderul rus, odată încolţit, poate deveni chiar mai agresiv.

“Există percepţia generală că Vladimir Putin conduce Federaţia Rusă ca un dictator, că şi-a învins şi intimidat duşmanii şi că a orchestrat o ameninţare împotriva ţărilor din jur. Aceasta este o viziune rezonabilă, dar poate că ar trebui reevaluată în contextul ultimilor ani”, scrie preşedintele Stratfor.

George Friedman îşi începe analiza de la Ucraina, o ţară vitală pentru Rusia pentru rolul său de tampon împotriva Vestului pentru cel de rută a energiei către Europa.

„Luând în considerare complexitaea politicii şi societăţii din Ucraina, ar fi exagerat să spunem că Ucraina sub conducerea lui Yanukovich a fost doar o marionetă rusească. Dar ar fi corect să spunem că, sub Yanukovich, interesele fundamentale ale Rusiei au fost în siguranţă”, scrie şeful Stratfor.

Momentul cheie a fost Revoluţia portocalie din 2004, când Yanukovich a fost forţat, în urma demonstraţiilor de stradă, să accepte o a doua rundă de alegeri. A pierdut şi un guvern pro occidental a preluat conducerea.

„Putin a acuzat CIA şi alte agenţii că ar fi organizat demonstraţiile. Acesta a fost momentul când Putin a fost convins că Vestul intenţiona să distrugă Rusia şi s-o trimită pe drumul Uniunii Sovietice. Pentru el, importanţa Ucrainei pentru Rusia era evidentă,” scrie Friedman.

Analiza şefului Stratfor punctează şi invazia Georgiei de către Rusia, pe care o pune în legătură tot cu Ucraina.

“Deşi Washington nu avea obligaţii formale faţă de Georgia, legăturile erau strânse iar garanţiile, implicite. Invazia Georgiei a avut două ţeluri. Primul a fost să arate regiunii că armata rusă, total dezorganizată în 2000, era, în 2008, capabilă să acţioneze decisiv. Al doilea era să demonstreze regiunii, mai ales Kievului, că garanţiile americane, explicite sau implicite, nu aveau nicio valoare. În 2010, Yanukovich a fost ales preşedinte al Ucrainei, contracarând Revoluţia portocalie şi limitând influenţa vestică în ţară,” explică Friedman.

Îngrijorată de tendinţa regiunii de a se poziţiona contra Statelor Unite, administraţia Obama a încercat să îndulcească relaţiile cu Putin. Liderul rus nu avea însă niciun interes în “restartarea” relaţiilor cu SUA. “În schimb, a văzut că SUA au o poziţie defensivă şi avea de gând să exploateze acest avantaj”, spune Friedman, care aminteşte că Putin s-a folosit de dependenţa UE de energia rusească pentru a se apropia de Continent, mai ales de Germania.

Planul lui Putin: să strice relaţiile între SUA şi UE

Tendinţa ascendentă a lui Putin a luat sfârşit odată cu evenimentele din Ucraina din acest an, este de părere preşedintele Stratfor. Guvernul pro-vestic din Ucraina şi-a consolidat puterea mai mult decât se aştepta Putin.

“Până în iulie, ruşii controlau numai părţi mici din Ucraina. Acestea includeau Crimeea, unde ruşii au avut dintotdeauna forţe militare impuse de tratate, şi un triunghi de la Donetsk la Luhansk la Severedonetsk, unde un număr mic de insurgenţi aparent spijiniţi de forţe speciale ruseşti controlează câteva oraşe.”

Planul lui Putin este de a dezbina relaţiile dintre Statele Unite şi Europa, prin puternicele legături pe care le are cu Continentul prin prisma schimburilor comerciale şi a energiei, este de părere Friedman.

“Şi aici e punctul în care prăbuşirea avionului malaezian este crucială. Dacă se va dovedi – şi se pare că aşa este – că Rusia a furnizat sisteme aeriene de apărare separatiştilor şi a trimis oameni să le manevreze (având în vedere că operarea acelor sisteme este imposibilă fără antrenament extensiv), Rusia poate fi găsită responsabilă pentru doborârea avionului,” scrie Friedman.

Lui Putin îi va fi mult mai greu să-şi atingă scopul de a pune SUA şi Europa pe poziţii ostile.

“Astfel, Putin trece de la a fi un conducător eficient, sofisticat, care îşi foloseşte puterea fără milă, la a fi un incompetent periculos care sprijină o insurecţie deznădăjduită cu arme nepotrivite”, punctează Friedman, care le transmite acelor state care se opun rupturii de Putin să se gândească bine cât de eficient şi rational este, de fapt, liderul rus.

Situaţia poate escalada

Politicienii care fac greşeli de calcul şi de strategie tind să nu supravieţuiască, opinează şeful Stratfor: “Putin a calculat greşit în Ucraina. (…) Strunirea economiei nu a fost nici ea exemplară, că să nu spunem mai rău. Are colegi care cred că ar face o treabă mai bună, şi acum oameni importanţi din Europa ar fi fericiţi să-l vadă plecat. Trebuie să contracareze rapid acest val, altfel riscă să fie înlocuit.”

Zilele lui Putin nu s-au terminat, dar a guvernat deja timp de 14 ani. “Şi asta înseamnă foarte mult timp,” scrie Friedman.

Şeful agenţiei Stratfor spune că există posibilitatea ca Putin, încolţit, să devină chiar mai agresiv. Fără a folosi cuvinte precum conflict sau război, Friedman sugerează că situaţia poate escalada oricând: “Dacă se va intensifica lupta lui Putin să supravieţuiască, dar şi oponenţilor săi de a-l înlocui, tendinţa tuturor de a deveni mai brutali va putea foarte bine să crească.”

 

Sursa: romanialibera.ro

Comentariile sunt închise.