Jurnalistul Horațiu Pepine scrie într-un articol pentru Deutsche Welle despre procesul de incompatibilitate câștigat de președintele Klaus Iohannis împotriva Agenției Naționale pentru Integritate. El crede că legislația din acest domeniu ar trebui revizuită în termeni mai limpezi.
Analiză Deutsche Welle | Slăbiciunea ANI în dosarul lui Iohannis
„Dacă ANI, instituţie lăudată abundent în rapoartele occidentale de monitorizare, a putut greşi atât de mult, înseamnă că ceva e în neregulă cu legea însăşi. Pornind de la prezumţia firească că toate părţile au acţionat cu bună credinţă, înseamnă pur şi simplu că legea e neclară, insuficientă sau că îngăduie interpretări contradictorii”, a scris Pepine.
Jurnalistul crede că Bruxelles-ul și Washington-ul se vor opune unei modificări a legii, deoarece poate duce la o prăbușire totală „a sistemului de constrângeri montat cu dificultate”.
Tocmai de aceea, românii sunt avertizați mereu să nu schimbe legile.
„Subiectul acesta este important tocmai pentru că ne arată modul în care suspiciunea faţă de democraţiile reprezentative (primarii/baronii locali sunt corupţi prin definiţie) împinge pe nesimţite politica românească către o tehnocraţie mascată.
Am arătat cu altă ocazie că principala caracteristică a regimului Băsescu a fost predominanţa tehnocratică. Nu există episod mai grăitor decât modul în care, ocolind chiar propriul guvern, preşedintele anunţa la televiziune reducerea salariilor şi pensiilor. Nimic din dezbaterea publică sau guvernamentală nu anunţase această decizie. Dezbaterea democratică parlamentară, înfruntarea clasică dintre guvern şi opoziţie, a fost substituită de gândirea unor experţi. Prin urmare, era în logica acelui regim ca puterea organismelor reprezentative la toate nivelurile să fie golite de sensul lor, cu argumente care ţin de raţionalitate administrativă sau economică.
În practică lucrurile sunt mai complicate. Primarul depinde oricum prea mult de fondurile repartizate de guvern şi adesea este prea mult condus de raţiuni personale. În acest context distorsionat, neîncrederea în maturitatea şi integritatea sa pare să fie îndreptăţită. Dar se ignoră că, adesea, tutela creează fiinţe imature şi că suspiciunea produce vinovaţi. Ca să produci un alt tip de administrator, un alt tip de om e nevoie mai întâi să creezi un cadru de libertate şi de încredere.”, mai scrie Horațiu Pepine.
Continuă pe dw.de
Comentariile sunt închise.