hans-klemm

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat vineri că lumea se confruntă cu amenințări din toate direcțiile, subliniind că în est există o o Rusie „revanşardă”, care destabilizează securitatea europeană, informează Mediafax.

“Trăim vremuri nesigure şi periculoase. Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală, ne confruntăm cu ameninţări din toate direcţiile. La est, avem de-a face cu o Rusie revanşardă, care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid”, a declarat Klemm, prezent la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Faptul că în doctrina militară elaborată în 2014, Rusia a identificat NATO drept “principalul pericol militar extern”, suținând că amplasarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor strategice subminează stabilitatea globală, este o culme a duplicității, consideră diplomatul american.

Totodată, ambasadorul a precizat că SUA își mențin angajamentul de a respecat Articolul 5 al Tratatului NATO, care prevede că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre.

“Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acţiuni militare împotriva unui stat membru al NATO. Oricât de mult şi-ar întări forţele armate ale Rusiei propriile capacităţi, ele nu pot egala capacităţile militare ale SUA şi aliaţilor său din NATO. SUA înţeleg nevoia de a întări prezenţa în statele din flancul estic, pentru a furniza un grad sporit de reasigurare a aliaţilor, pentru a descuraja Rusia de la orice gând că ar putea cuceri uşor orice teritoriu NATO şi pentru a-i apăra pe aliaţi în cazul scenariului celui mai puţin fericit”, a precizat Klemm.

“România ar trebui felicitată pentru că îşi îndeplineşte angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor în privinţa creşterii bugetului apărării. În acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare şi se îndreaptă spre obiectivul propus, de 2% din PIB, în 2017. Acesta este un prim pas foarte bun şi sper că este un exemplu pe care toţi membrii NATO îl vor urma”, a mai spus Hans Klemm.

Pe lângă amenințările Rusiei, ambasadorul SUA a vorbit despre pericolul venit din sud, reprezentat de terorismul islamic, precum și despre amenințările prezente pe teritoriul contientului european, ca ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, precum şi presiunea din zona Schengen şi UE din cauza fluxului de refugiați.