Portalul ReporterVirtual.ro vă prezintă astăzi povestea unei românce din Italia care a stat șapte ore la coadă pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Românca a făcut o sesizare la rubrica „Respect Diaspora” pentru a prezenta umilințele la care au fost supuși oamenii.
Constanța Popa se află în Italia de șapte ani, locuind în acest moment în orașul Vicenza, din nord-estul țării. Ea a plecat pentru a fi alături de copii săi, care se află în peninsula de 10 ani.
Deși nu a votat în primul tur al alegerilor din 2 noiembrie, a văzut cum românii au stat la cozi imense pentru a-și alege președintele.
În timp ce în țară, fostul ministru de Externe, Titus Corlățean dădea vina pe „provocatori” pentru dificultățile majore cauzate în diaspora, românii din străinătate au fost motivați și mai mult să aplice o lecție unei administrații
care a ignorat cei peste 1 milion de conaționali care au familii și muncesc în Italia. Toți ar fi trebuit să se
înghesuie în 51 de secții pentru a vota în al doilea tur.
Doamna Popa a avut o primă surpriză neplăcută când a văzut că secția de votare din orașul său a fost închisă.
„Nu am votat în primul tur ,nu aș fi crezut vreodată că se va desființa o secție de votare, după ce că suntem atât de
mulți”, ne-a spus românca. Ea a mers câțiva zeci de kilometri, în orașul vecin Padova, unde era deschisă o secție de votare.
Condițiile votului din diaspora au fost dure în primul tur, dar problema pare să se fi acutizat pe 16 noiembrie.
„Am stat șapte ore să pot vota după ce am mers zeci de kilometri. Rușine pentru bătaia de joc adusă românilor din diaspora. Am plecat din țară ca să putem trăi și să ne facem un viitor. Nu era suficientă umilința că nu aveam locuri de muncă în țară ,plecând și lăsând copii acasă – ne umiliți până la sânge. Greșelile trebuie plătite”, ne-a spus românca.
Doi miniștri de Externe au plecat după primul și al doilea tur, Titus Corlățean, respectiv Teodor Meleșcanu, însă până în acest moment nu și-a asumat nimeni eșecul organizării votului din străinătate. În lipsa unui sistem alternativ de vot, cum ar fi cel prin corespondență, românii nu au avut de ales – cei care doreau să voteze trebuiau să stea la cozi infernale, mulți dintre ei având experiența neplăcută de a li se închide ușa secției de vot în nas după ore de așteptare.
„E trist că ni se ia orice drept. Dacă era obligatoriu votul și noi nu votam, azi eram condamnați. Alții care sunt puși să respecte legea, o încalcă și nimeni nu le face nimic”, ne-a transmis Constanța Popa. Ea este revoltată de faptul că românilor le-a fost refuzat un drept fundamental, consimțit prin Constituție.
Ambasadorul României din Italia, Dana Constantinescu, s-a spălat rapid pe mâini în acest caz și a dat vina pe autoritățile de la București pentru dezastrul organizării votului din Italia.
Reamintim că în orașul italian Torino, românii care nu apucaseră să voteze au fost atacați cu gaze lacrimogene și bastoane pentru a părăsi secția de vot după închiderea scrutinului.
În ciuda umilinței la care a fost supusă, Constanța Popa a transmis un mesaj emoționant pentru cei rămași acasă.
„Știți oare că plânge sufletul în noi când vedem imagini de acasă? Ne e dor de ceea ce e al nostru. ROMÂNIA e țara MEA”, a conchis românca.
Ministerul Afacerilor Externe refuză să comenteze în orice fel tratamentul la care au fost supusă diaspora în noiembrie. Departamentul Național Anticorupție (DNA) investighează în prezent acest caz.
ReporterVirtual.ro este alături de românii din diaspora, care au fost umiliți la alegerile din noiembrie, și a deschis o secțiune specială „Respect Diaspora”, unde puteți trimite sesizări privind neregulile de la scrutinul pentru prezidențiale.
Sursa: paginadepolitica.
Comentariile sunt închise.