Ambasada SUA a laudat raportul MCV si s-a aratat a fi de acord cu observatiile privitoare la actele de intimidare de catre mass-media asupra sistemului judiciar si institutiilor anticoruptie.

„Ambasada SUA la Bucuresti lauda raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European, parte a Mecanismului de Cooperare si Verificare. Incurajam guvernantii romani sa aplice pe deplin recomandarile Comisiei Europene (…)
De asemenea, dorim sa subliniem observatiile din raport privind rolul mass-mediei, mai exact recomandarea de „revizuire a standardelor existente pentru a se garanta existenta unor mijloace de informare in masa libere si pluraliste, asigurandu-se, totodata, masuri reparatorii eficiente impotriva incalcarii drepturilor fundamentale ale omului si impotriva exercitarii de presiuni nejustificate si a recurgerii la acte de intimidare de catre mijloacele de informare in masa asupra sistemului judiciar si a institutiilor implicate in combaterea coruptiei”, se arata in raspunsul Ambasadei SUA la Bucuresti.

De asemenea, Ambasada SUA incurajeaza Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Presedintele Romaniei, Traian Basescu pentru a alege candidatii competenti.

“Totodata, incurajam Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si pe presedintele Romaniei sa aleaga candidati competenti, integri care au realizari dovedite in activitatea de combatere a coruptiei pentru functii cheie de conducere in procuratura”.

In raportul MCV se mai arata si faptul ca au fost primite de catre Comisie, diverse rapoarte privind actele de intimidare si hartuire a unor persoane din institutiile judiciare si anticoruptie importante.

“ Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hartuire comise impotriva unor persoane care lucreaza in institutii judiciare si anticoruptie importante, inclusiv amenintari cu un caracter personal impotriva judecatorilor si a familiilor acestora si campanii mediatice de hartuire”, se arata in raportul MCV care a fost prezentat, miercuri, de purtatorul de cuvant al CE Mark Gray.

“Au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si anumite indoieli cu privire la eficacitatea activitatii de supraveghere desfasurata de Consiliul National al Audiovizualului. Situatia sugereaza necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente”, a atentionat Executivul european.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.