brexit-620x264„Am intrat într-o mare încurcătură/Vorbim de un eşec al leadership-ului politic/Guvernul britanic îşi face iluzii crezând că va putea obţine ce îşi doreşte când este evident că va fi mult mai greu decât îşi imaginează”. Acestea sunt cele trei idei principale care ar putea rezuma, în viziunea europarlamentarului britanic, Seb Dance, peisajul politic de la Londra, la fix o lună de la votul istoric din 23 iunie, care a consemnat ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Gestionarea Brexitului a revenit, începând cu 13 iulie, noului premier britanic, Theresa May, cea care promite că va construi „o Marea Britanie mai bună”. În faţa acestei garanţii politice, Seb Dance se menţine rezervat, argumentând că tabăra din care provine succesoarea lui David Cameron nu îi dă mari speranţe că situaţia Marii Britanii se va îmbunătăţi. „Nu cred că membrii Partidului Conservator înţeleg ce presupune să faci din Brexit un succes, aşa cum susţine Theresa May”, a subliniat, o dată în plus, europarlamentarul britanic, într-un interviu exclusiv pentru Gândul.. Deşi varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, pentru soarta Regatului Unit, Seb Dance nu crede că Executivul de la Londra îşi va asuma o asemenea provocare politică.

 Deşi, aparent, poate reprezenta o „mişcare bună” pentru viitorul Marii Britanii, tabăra politică din care face parte succesoarea lui David Cameron lasă semne de întrebare privind şansele unui Brexit „de succes”. Cel puţin asta consideră Seb Dance, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, ales pe listele Partidului Laburist, care este de părere că membrii Partidului Conservator „încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile şi implicaţiile economice ale Brexitului”.

Cum a ajuns Marea Britanie în această situaţie? Imaginea de ansamblu ar indica „un eşec al leadership-ului politic”, în timp ce, punctual, Seb Dance arată către David Cameron, care „a pariat într-un mod inacceptabil viitorul ţării”, fapt ce a condus la rezultatul referendumului şi, implicit, la ceea ce vedem astăzi la Londra: „o instabilitate politică”. Astfel, din poziţia în care se află, Regatului Unit îi va fi dificil să negocieze „o variantă mai bună decât cea a apartenenţei la Uniunea Europeană”, iar “pe măsură ce efectele economice generate de Brexit se vor cristaliza”,  numărul britanicilor care regretă ieşirea Marii Britanii din UE va creşte.

Cu toate acestea, Seb Dance nu exclude o întorsătură de situaţie în ceea ce priveşte procesul de părăsire a blocului comunitar, însă este sceptic cu privire la asumarea politică de care Guvernul de la Londra ar trebui să dea dovadă, în contextul unei „trădări” a mandatului conferit de rezultatul referendumului din 23 iunie.

“Faptul că Marea Britanie are pentru a doua oară în istoria sa o femeie prim-ministru este clar o mişcare bună pentru ţara noastră. Însă, având în vedere că este o conservatoare, acest lucru nu îmi dă mari speranţe că lucrurile se vor îmbunătăţi”, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Seb Dance.

Întrebat dacă consideră că Theresa May va putea costrui o „Marea Britanie mai bună” şi dacă va putea face „din Brexit un succes”, precum a afirmat noul şef al Executivului britanic, Seb Dance a subliniat că nu are încredere în capacitatea conservatorilor de a servi până la capăt aceste promisiuni: „În aceeaşi măsură, nu cred că membrii Partidului Conservator înţeleg ce presupune să faci din Brexit un succes, aşa cum susţine Theresa May”, a adăugat europarlamentarul britanic.

În ceea ce priveşte viitorul Partidului Conservator, condus acum de Theresa May, Seb Dance prefvede conflicte interne, în condiţiile în care „conservatorii încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile şi implicaţiile economice ale Brexitului”.

“Dacă pierdem accesul la piaţa unică a bunurilor şi serviciilor, a Uniunii Europene, practic ne zdrobim economia. În schimb, dacă rămânem, îi trădăm pe cei din tabăra “leave”. Pentru că niciunul dintre conservatori nu înţelege aceste aspecte, prefigurez conflicte în cadrul partidului lor”, a punctat europarlamentarul britanic.

„Identitatea noastră europeană nu poate fi îndepărtată în baza unui vot”

Pus în faţa rezultatului referendumului din 23 iunie, când aproape 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere, Seb Dance a îndemnat tânăra generaţie să nu renunţe să lupte, în condiţiile în care „identitatea noastră europeană nu poate fi îndepărtată în baza unui vot”. În acest context, Seb Dance a mărturisit că a apreciat enorm solidaritatea de care a dat dovadă Gândul prin prisma campaniei „Romanians Adopt Remainians”.

„Dacă România îşi doreşte să le întindă o mână acelor britanici care au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, acest lucru nu poate fi decât de aplaudat, în condiţiile în care anticipez că vom încerca să găsim căi de reintegrare în blocul comunitar, odată ce ieşirea se va concretiza. Vorbim de o întreagă generaţie de tineri care se simt europeni. La rândul nostru, suntem solidari cu voi. Precum Jo Cox a spus, “avem mai multe lucruri în comun decât cele care ne-ar putea separa””, a mai declarat Seb Dance.

Citiți articolul integral pe gandul.info.