UPDATE In emisiunea Nasul de miercuri seara, presedintele singurei comisii a Senatului care a dat aviz negativ proiectului (Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului), Mircea Banias, a declarat ca forma actuala a proiectului nu este potrivita, insa cel mai probabil acesta va ajunge la Camera Deputatilor.
[jwplayer config=”526×310 – homevideo2_copy” mediaid=”49937″]
Alesii vor sa modifice legea exproprierilor cu dedicatie pentru companiile cu licente de exploatare miniera
Un proiect de modificare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local se afla pe masa de lucru a Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.
Intentia acestei initiative este clara – o expropriere mai rapida, efectuata cu resursele financiare ale companiilor ce au licente de exploatare in Romania si care s-au impiedicat pana acum de diversi proprietari de teren mai „incapatanati”.
Ce prevede proiectul de lege initiat de sapte parlamentari PSD:
– „urgentarea procedurii de expropriere prin asigurarea din surse proprii cu titlu provizoriu, de catre operatorul economic, a sumelor reprezentand contravaloarea despagubirilor” – sume ce urmeaza a fi recuperate ulterior de catre operatorul economic de la Ministerul de Finante.
– se preconizează acordarea titularului licenţei de exploatare, a posibilităţii ca, la solicitarea autorităţilor publice locale, să realizeze din fonduri proprii şcoli, biserici, cimitire, instalaţii de alimentare cu apă, gaze, iluminat stradal sau altele asemenea, în vetre de sat sau în perimetre de reconstrucţie, care vor intra de drept în proprietatea autorităţilor publice locale, fară a fi necesară adoptarea unei hotărâri a Guvernului.
Legea 436/2013 a primit deja aviz favorabil de la celalalte comisii de specialitate (Comisia economica, industrii si servicii; Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități; Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari), mai putin de la Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului, unde majoritatea senatorilor, inclusiv colegii de partid ai initiatorilor, a decis ca proiectul sa primeasca aviz negativ.
Care sunt pasii urmatori:
Proiectul de lege a intrat la Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat pe fond, urmand ca la acesta sa fie adaugate amendamentele propuse de celalalte comisii, rescris si trimis catre Biroul Permanent al Senatului. Dupa aprobarea in BP, proiectul de lege va fi dezbatut in plen.
Avand in vedere ca Senatul este prima camera sesizata, decizia va fi luata in Camera Deputatilor unde, inainte de a ajunge in plen, proiectul va trece din nou prin comisiile de specialitate.
Termenul de adoptare tacita este 21 noiembrie 2013. Daca pana la aceasta data Senatul nu ia o decizie privind proiectul de lege, acesta se adopta tacit si ajunge la Camera Deputatilor.
Am cautat in aplicatia Camerei Deputatilor de urmarire a procesului legislativ, insa nu gasesc acest proiect de modificare a legii 255 / 2010 decat la inceputul verii anului curent. Expunerea de motive din articol este datata 11 iunie 2013, iar legea de expropriere pentru utilitate publica 255 / 2013 a aparut in monitorul oficial in 5 iulie 2013. Deci, despre ce proiect de lege este vorba acum ? O mai modifica o data ?
Si Nasul Tv si Basescu trag semnal de alarma. Portul tv prin difuzarea si comentarea proiectului de lege, iar Presedintele prin achizitionarea de teren agricol.
Doamne stau si ma intreb uneori : ce fel de natie suntem noi ? parca suntem spectatori la tot spectacolul acesta miselesc al politicienilor si cand ne vom trezi tara aceasta nu va mai fi a noastra , parca marea majoritate a populatiei este spalata pe creier , pai atunci cand ai hotii in fruntea tarii trebuie sa fii cu ochii pe ei ca altfel te trezesti ca nu-ti mai apartine nimic , va amintiti cand au inceput cutremurele la Izvoarele singurul care a spus ce este de fapt a fost Nasul iar acum tot Nasul trage semnalul de alarma cu exproprierile si restu televiziunilor nimic , oare de ce ? tare ciudat nu credeti?
Ne vom trezi cand vom afla cu totii aceste informatii. Chiar crezi ca toti romanii cunosc informatiile ca si tine si stau asa ca prostii si nu iau initiativa sau ca , cunosc aceste informatii si prefera sa ramana intr-o stare letargica ? Nu doamna, majoritatea romanilor habar nu au de aceste informatii iar noi ne facem inima rea si ii invinuim ca sunt adormiti.
Tocmai ce am spus IERI CA VOR „ASCUNDE LEGEA” PENTRU RMGC SUB ALTA INFATISARE, Romania asta inteleapta spune ca „gura pacatosului adevar graieste”!
SOMN USOR ROMANIA, CAT VEI MAI FI. viseza-l pe suleiman.
Ma simt mai tanar cu 50 de ani. Retraiesc clipele tragice ale colectivizarii fortate. Atunci lideri erau GG Dej si Ana Pauker in cardasie cu cizma sovietica. Astazi lideri sunt un premier descreierat si un sef de senat dement in cardasie cu corporatii hraparete. Daca in anii 50 la putere erau sovromurile si arlus-ul, astazi multinationalele i-ti vor intra in casa si te vor deposeda de bruma de agoniseala de-o viata. Cu largul ajutor al legilor pe care le clocesc cei pentru care ati votat. Politia si jandarmeria deja au intrat in solda multinationalelor si se comporta ca executori judecatoresti fara a avea un mandat.
A sosit momentul critic. Numai un protest generalizat si decisiv mai poate salva intrarea noastra in categoria iobagilor.
Iar initiatorii monstruozitatii trebuie pusi la stalpul infamiei si scuipati.
cite sint care inca nu s-au aflat?
Comentariile sunt închise.